סכסוכי סחר בינלאומיים בין מדינות מגיעים לעיתים לגוף יישוב הסכסוכים של ארגון הסחר העולמי (WTO). במצב כזה, מתקיימות שיחות בין שתי המדינות במסגרת אותו הגוף, בניסיון ליישב את המחלוקת.
במידה והמחלוקת אינה מגיעה לפתרון בתוך 60 יום, המדינה הנפגעת זכאית לבקש מארגון הסחר העולמי להקים פנל ליישוב הסכסוך, אשר יקבל החלטה מסודרת. פנל כזה מורכב משלושה מומחים בסחר בינלאומי שאינם קשורים למי מן המדינות. על החלטה של הפנל ניתן לערער לגוף הערעורים של ארגון הסחר העולמי.
בחודש אוגוסט השנה פסק פנל יישוב הסכסוכים של ארגון הסחר העולמי נגד ארגנטינה בעניין הגבלות שונות שהטילה על היבוא לארצה. הכרעה זו ממשיכה ומחזקת את המגמה הדוגלת בסחר חופשי ושוויוני בין המדינות החברות בארגון ה-WTO, זאת בכדי שלא ייווצר יתרון בלתי הוגן למדינה אחת אל מול שאר המדינות באמצעות הגבלות ואיסורים שונים שמטרתם להקשות על הסחר עם מדינות אחרות.
מדובר בסכסוך שהתגלע בשנת 2012, אשר הגיע לפתחו של ה-WTO לאחר שארצות הברית, האיחוד האירופאי ויפן הגישו תלונה על ארגנטינה בעטיה של מדיניות "חובת רישוי ליבוא" (בספרדית: "Declaracion Jurada Anticipada de Importacion או "DJAI), אשר מתנה את היבוא לארגנטינה בקבלת אישור מהרשויות הרלוונטיות לפני יבוא סוגים שונים של טובין. חשוב להבהיר, כי על פי הסכמי ה-WTO, על כל מדינה חברה לאפשר מתן רישיונות ליבואנים בצורה אוטומטית, בכדי לעודד את הסחר הבינלאומי.
בנוסף, הפנל עסק גם בהוראות אחרות שניתנו מצד ארגנטינה, אשר עלולות לפגוע במסחר, ובתוכן: הגבלת היקף היבוא ונפחו, התחייבות להשקעות בארגנטינה כתנאי סף ליבוא לארגנטינה, וכן קביעה של רף מינימאלי של יחס יבוא-יצוא בו חייבים לעמוד היבואנים על מנת שיתאפשר להם לייבא טובין לארגנטינה.
הנחיות אלו השפיעו על נתח עצום של השוק, מאחר והופעלו כלפי יבוא טובין שונים, דוגמת מוצרי מיחשוב, כימיקלים שונים לחקלאות ולתעשייה, ציוד תעבורה, חלקי מכונות שונים ועוד.
לאחר דיון מעמיק ומקיף בנושא הסכסוך והמדיניות שהופעלה על ידי ארגנטינה, נקבע כי מדיניות חובת הרישוי ליבוא אינה עולה בקנה אחד עם הסכמי והנחיות ה-WTO, ובפרט נוגדת את סעיף 1: XI, כמו גם את סעיף 4:III להסכם GATT 1994.
סעיף 1:X להסכם אוסר על התקנת הנחיות המגבילות את היבוא (דוגמת הטלת מכסות יבוא,רשיונות יבוא-יצוא וכד') וזהו נוסחו:
"No prohibitions or restrictions other than duties, taxes or other charges, whether made effective through quotas, import or export licences or other measures, shall be instituted or maintained by any contracting party on the importation of any product of the territory of any other contracting party or on the exportation or sale for export of any product destined for the territory of any other contracting party"
סעיף 4:III להסכם אוסר אפליה לרעה של מוצרים מיובאים (דוגמת חובות עמידה בתקנים מחמירים ובבדיקות מסוימות, אשר מוחלות רק עבור מוצרים מיובאים) אשר עלולה לפגוע בתחרות השוק ובמעמדם מול מוצרים מקומיים:
"The products of the territory of any contracting party imported into the territory of any other contracting party shall be accorded treatment no less favourable than that accorded to like products of national origin in respect of all laws, regulations and requirements affecting their internal sale, offering for sale, purchase, transportation, distribution or use. The provisions of this paragraph shall not prevent the application of differential internal transportation charges which are based exclusively on the economic operation of the means of transport and not on the nationality of the product."
ה-WTO קבע כי ארגנטינה מפירה את הסעיפים הנ"ל, לאחר שמצא כי מדיניות חובת הרישוי ליבוא חוסמת/מגבילה את גישת השוק למוצרים מיובאים מסוימים, מייצרת חוסר ודאות מצד היבואנים והיצואנים באשר ללגיטימיות העסקאות שביניהם, יוצרת מכסות שמונעות יבוא חופשי ובאופן כללי מעמיסה עול כבד על כתפי היבואנים עד כדי כך שפוגעת קשות בכדאיות היבוא.
הפנל קבע כי המדיניות שקבעה ארגנטינה הפוכה בתכלית מהמדיניות אליה שואף ומכוון ה-WTO, מדיניות על פיה על כלל המדינות החברות לפעול בשקיפות ובצורה שתאפשר ודאות עבור הסוחרים.
החלטה זו של ארגון הסחר העולמי הינה בשורה נהדרת למדינות החברות. ההחלטה ממשיכה את מגמת הארגון להביא לידי שוויון, שקיפות וודאות בין המדינות החברות במהלך המסחר ביניהן, מגמה שהינה מבורכת בהחלט.
* האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.
* עו"ד גיל נדל מתמחה בדיני יבוא, יצוא, הובלה ושילוח וסחר בינלאומי, והוא עומד בראש תחום יבוא ויצוא וסחר בינלאומי במחלקת המסים במשרד גולפרב זליגמן ושות'. לפרטים ומידע: [email protected]