בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה ערעור מס שהוגש על ידי נישום (חייב במסים) וחייב אותו לשלם לרשויות מע"מ כ-170 אלף שקל.
הנישום טען, כי מכר תרופות הורמונאליות בתחום הפוריות ללקוחות ברומניה ובמולדובה, ולפיכך הינו זכאי לתשלום מע"מ בשיעור 0% בגין עסקאות. בית המשפט קיבל את עמדת רשות המסים, לפיה לא הוכח שהיצוא התבצע בפועל.
הנישום טען כי ייצא את התרופות באופן אישי, במזוודה אותה נטל עימו בנסיעותיו לחו"ל. אי לכך, טען, הוא לא טרח להצטייד במסמכים המעידים על היצוא, כמו רשימון יצוא. עוד נטען, כי בעבר הסתייע הנישום במהלך הייצוא בשירותיו של סוכן מכס ישראלי, שהפקיד את התרופות בקירור במחסני מסוף המטענים בנתב"ג כיממה לפני שהוא נטל את המטען עימו במסגרת נסיעותיו לחו"ל, אך בשלב מסוים התברר כי התרופות היו באיחסון זמן רב מדי ללא קירור והן חסרות תועלת. לפיכך, הוא החליט לקחתן במזוודה, כמטען אישי, ולייצאן בעצמו לחו"ל.
רשויות מע"מ את פסלו הדוחות התקופתיים אותם הגיש האיש, בהתבסס על העובדה שהוא לא עמד בדרישות החוק ולא טרח להצטייד ברשימון יצוא כמסמך מהותי להוכחת היצוא בפועל. למרות זאת, ניאותו רשויות מע"מ לאפשר לו להוכיח, לשביעות רצונן, כי בוצע יצוא בפועל, אך הדבר לא הוכח. בשל כך, נדחתה ההשגה שהגיש על השומה של רשויות המס והערעור הגיע לפתחו של בית המשפט.
בבית המשפט הציג הנישום את ספרי הנהלת החשבונות שלו ושל ספק ישראלי בשם "לפידות" ממנו, לטענתו, רכש את התרופות. אולם, עקב פערים בין ספרי החשבונות של הנישום לאלו של לפידות, סירב בית המשפט להתבסס על ראיה זאת.
בנוסף, הנישום הציג בפני בית המשפט תעודות משלוח שמעידות, לכאורה, כי הוא אכן ייצא את התרופות לקליניקה ברומניה. אולם, לאור העובדה שתעודות אלו הופקו באופן ביתי בתוכנת וורד ולא נערכו בהתאם להוראות החוק בדבר ניהול ספרי חשבונות בחוק מס ערך מוסף, סירב בית המשפט לקבל את התעודות כראיה.
גם העובדה שהנישום בחר שלא להנפיק חשבוניות בעבור משלוחי התרופות נזקפה לחובתו. סתירה נוספת התגלתה בין עלויות התרופות המיוצאות עליהן הצהיר הנישום, לבין עלויות הרכישה עליהן הצהיר הלקוח הרומני.
לכן, בסופו של יום, בשל כל אותן סתירות שלא היו ניתנות ליישוב, דחה בית המשפט את טענת הנישום כי ביצע יצוא בפועל. ערעורו נדחה והוא חויב בתשלום הוצאות משפט בסך 25 אלף שקל.
____________

* האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.
* עו"ד גיל נדל הכותב הינו עורך דין העוסק בדיני יבוא ויצוא, מסים עקיפים, דיני סחר חוץ, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני, ומשמש כיועץ המשפטי של לשכת סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים – תל אביב. ניתן להוריד מאמרים נוספים פרי עטו של עו"ד גיל נדל באתר האינטרנט:www.nadel-law.co.il