שאול חורב: נדרשת אסטרטגיה ימית לישראל

ראש מרכז חיפה למחקרי מדיניות ואסטרטגיה ימית טוען בדוח המסכם כי מרכיב הים בחוסנה של ישראל גדל בעקבות העמקת השימוש במשאבי הגז כמקור אנרגיה עיקרי, פיתוח מתקני ההתפלה והרחבת הסחר הימי הגלובלי


12:28 ,04.10.2018 מאת: מערכת פורט2פורט

מדי שנה מפרסם ״מרכז חיפה למחקרי מדיניות ואסטרטגיה ימית״ דוח שכותרתו ״הערכה אסטרטגית ימית רבתי לישראל״ לטובת קובעי מדיניות, מנהיגי ציבור ותושבי ישראל. ד״ר שאול חורב, אשר עומד בראשות ״מרכז חיפה למחקרי מדיניות ואסטרטגיה ימית״, ואשר חיבר את הדו״ח המסכם, כותב כי מרכיב הים בחוסנה של ישראל גדל בשנת 2017 הן בעקבות העמקת השימוש במשאבי הגז כמקור האנרגיה העיקרי של ישראל, המשך הפיתוח של מתקני ההתפלה המספקים את רוב מי השתייה של ישראל, הרחבת הסחר הימי ליעדים שונים בעולם והכרה בחשיבות השימוש הביטחוני בים כחלק מהעומק האסטרטגי של המדינה.

 

בשל כך, טוען חורב, יש לבצע תהליך סדור שראשיתו בזיהוי האינטרסים של מדינת ישראל בתחום זה וקביעה של מדיניות בכל הקשור למרחב הימי. לאחר ביצוע סעיפים אלו ניתן יהיה לגבש בהתאם אסטרטגיה ימית רבתי שתכלול יעדים מוגדרים ואת הדרכים למימושם.

 

לדבריו, בהיבט של הובלה ימית בחירום לא הושגה התקדמות כלשהי בנושא, נהפוך הוא: ״מניית הזהב״ של המדינה בחברת צים, שנקבעה כדי שלרשות מדינת ישראל תעמוד יכולת להביא מטענים חיוניים בשעת חירום, ולמנוע מגורמים עוינים להיות בעלי השפעה על ניהול החברה - אומנם נשארה ברשות המדינה - אך האניות הכלולות במנייה זו, מתיישנות וכלל אין זה בטוח שהן מסוגלות לענות על התרחישים הקיימים בהם יידרשו להוביל סחורות במתארי החירום הקיימים.

 

עם הגידול במרכיב הים בחוסנה של ישראל והפיתוח הכלכלי של הסביבה הימית כולל בניית תשתיות חופיות כגון נמלים ומסופי קליטת גז, כמו גם עלייה בצרכי הביטחון הקשורים לים, מתחדד ביתר שאת הצורך לשתף מעגלים רחבים ככל הניתן של אזרחי המדינה בדיון הציבורי בנושא – דיון שיכתיב את האיזון בין הצרכים השונים הקיימים לצד הפיתוח הכלכלי כגון הגנה על המערכת האקולוגית וערכי המורשת הימיים.

 

חלק מהשינויים האסטרטגיים המתרחשים באזור טומנים בחובם סיכונים לישראל ובמיוחד התחזקותו של הציר איראן - סוריה שכפי שצוין לעיל, בעוד אחרים יוצרים הזדמנויות שלא היו פתוחות בפניה בעבר. מערכת היחסים המתפתחת עם מצרים וסעודיה היא אחת מאותן הזדמנויות, גם אם שתיהן מתנות את המשך הידוק היחסים במציאת פתרון לבעיה הפלסטינית. עם זאת, מן הראוי להדגיש שמצבה הצבאי של ישראל באזור נותר איתן ולא נראה בעתיד הקרוב שום איום צבאי משמעותי שעלול לסכן את קיומה, ובכלל זה בזירה הימית.

 

לקריאת הכתבה המלאה במגזין PORT2PORT לחצו כאן