ראיון של מנכ"ל צים, רפי דניאלי, הופיע לפני יומיים באתר החדשות "לויד'ס ליסט" ובו מספר דניאלי כי בכוונת צים לפעול על פי אסטרטגיה של שחקן גלובלי המתמחה בנישה ספציפית. "כמובן שקשה לחברה קטנה להתחרות בחברות גדולות", מציין דניאלי, "אבל האסטרטגיה שלנו היא לא להתחרות בכל נתיבי הסחר אלא רק בכמה נתיבים ספציפיים".
דניאלי מציין כי למרות המצב הקשה בתעשיית הספנות בשנה האחרונה צים הצליחה להראות בממוצע תוצאות טובות משאר חברות הספנות הפועלות בתחום ואף עשתה זאת בששת הרבעונים האחרונים ברציפות. יחד עם זאת ולמרות עלייה של 6.9% בנפח המטענים שהובילה החברה היא ספגה הפסד של 74 מיליון דולר ברבעון הראשון של השנה, וזאת לעומת רווח של 12 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. החדשות הטובות מבחינתה של צים הן שהיא הצליחה לשנות את מועדי תשלומי החוב שלה בסך של 115 מיליון דולר בשנה נוספת לאחר שהגיעה להסכם מול בעלי החוב.
דניאלי טוען כי שינוי המועדים בהחזר החוב נעשה בגלל מצב השוק. "הסתכלנו קדימה ורצינו לדעת שיש לנו קצת שקט. העובדה שבעלי החוב הסכימו לשינוי מעידה על הביטחון הרב שיש להם בחברה".
דניאלי מספר בראיון על התחזית של צים לשנת 2017 והוא נשמע אופטימי. "אני יודע שעדיין קיים מצב של עודף היצע בשוק בשנת 2017 וב-2018 אבל אני מאמין כי נראה שיפור במחירי ההובלה". לדבריו, ההתמוטטות של האנג'ין תורמת לעניין. "העובדה ששחקן גדול כזה יצא מהמשחק ומשבית את ההיצע שלו תשפיע על השוק".
דניאלי מציין בראיון כי חברת צים משקיעה רבות בשיפור המערכות הפנימיות שלה על מנת לייעל את המערכת בתוך החברה ואת הממשק עם הלקוחות. אני חושב שהשירות שאנו מעניקים ללקוחות נותן לנו את היכולת להתחרות מול השחקנים הגדולים בלי שום רגשי נחיתות. במהלך ארבע השנים האחרונות ראינו עלייה איטית ויציבה במדד שביעות הרצון של הלקוחות מהשירות שלנו. הלקוחות מרוצים ממה שאנחנו עושים והם תומכים בנו".
מטרה נוספת שצים שמה לעצמה בראשותו היא התייעלות בתחום ההוצאות. "אנחנו מוצאים דרכים חדשות לחסוך כסף, ויש אצלנו יוזמות רבות שמייעלות תהליכים וחוסכות בהוצאות. יעילות עבורי משמעותה ירידה בהוצאות". מטרות אלו יאפשרו לצים להשיג נפח מטען גדול יותר בנתיבים בהם היא מעוניינת ועם עלויות פחותות על מנת להתחרות בשוק מאתגר ביותר.
מאז שחברת צים הפסיקה לפעול בנתיבי הסחר בין אסיה לאירופה ולהתמקד ביתר שאת בנתיבי אסיה – צפון אמריקה החברה המשיכה לפעול על פי אסטרטגיה זו. "אנחנו לא מתחרים על נתח שוק", אומר דניאלי. "אנחנו רוצים להיות שחקן חשוב היכן שאנחנו פועלים ויש לנו מספר יתרונות בנתיבים הספציפיים האלה. הרשת שלנו מתמקדת נתיבים ספציפיים ולא בכל נתיבי הסחר".
"כחברת ספנות גלובלית ונישתית אנחנו בוחרים נתיבים שבהם אנחנו חושבים שאנו יכולים להתחרות עם החברות הגדולות. בנתיבי הסחר הספציפיים הללו אין הבדל גדול בין חברות הספנות ואנו משתדלים לשמור על המקום שלנו בפסגה".
בנוסף, העובדה שהחברה לא פועלת בין אסיה ואירופה אינה פוגעת בה מכיוון שהיא אינה חברה באף מאחת הבריתות הגדולות הפועלות כיום – אשר כולן, ללא יוצא מהכלל, פועלות בין אסיה ואירופה. "עד עכשיו מצאנו פרטנר שמתאים לנו בכל נתיב סחר שאנו פועלים בו וזה מתאים לנו. אני מאמין כי נמשיך לנהוג כך".
דניאלי גם התייחס לרכש של אניות גדולות במיוחד וטען כי אסטרטגיה של רכישת אניות גדולות אינה מתאימה לכל חברת ספנות. "אנחנו החלטנו לא להיות בסחר שבו פועלות אניות עם נפח שמתקרב ל-20 אלף TEU. לא ראינו בכך כל יתרון עבורנו, ולכן בנתיבים בהם פועלים אניות גדולות כאלה אנחנו לא שם".
יחד עם זאת החברה מפעילה אניות בנפח 8,500 ו-10,000 TEUS בנתיבי הסחר בין אסיה והחוף המזרחי של ארה"ב. "אנחנו לא נמצאים בעמדת נחיתות".
דניאלי גם התייחס לעובדה כי הוא נמצא בתפקיד מנכ"ל החברה כעשרה חודשים לאחר שהצהיר על כוונתו לעזוב את התפקיד. לדבריו, קשה למצוא מועמד מתאים בעיקר מפני שמניית הזהב שבידי מדינת ישראל בכל הקשור לצים מחייבת כי מנכ"ל החברה יהיה אזרח ישראלי. "יש לנו כמה מועמדים טובים וברגע שיגיע מחליף ראוי אני אעזוב את התפקיד. רק אז אוכל לסיים את תפקידי כמנכ"ל צים", אומר דניאלי.
מה לגבי תוכניות לעתיד? דניאלי טוען בראיון כי הוא עדיין לא חושב קדימה כל עוד הוא בצים אבל הוא בהחלט היה רוצה להישאר בתחום.