רוסיה תשעה את השתתפותה בהסכם יצוא התבואה עם אוקראינה בתיווך האו״ם. כך הודיע משרד ההגנה של רוסיה אתמול (שבת). הסיבה שמשרד ההגנה רוסי נתן להשעייה הינה התקפות רחפנים על העיר סבסטופול בחצי האי קרים. משרד החוץ הרוסי אמר כי המדינה השעתה את השתתפותה בהסכם יצוא התבואה ל״פרק זמן בלתי מוגבל״.
נזכיר כי בחודש יולי, לאחר חודשים של משא ומתן, שרים מאוקראינה ורוסיה חתמו על ההסכם לייצוא תבואה מאוקראינה בתיווך האו״ם וטורקיה. רוסיה התחייבה לבטל את חסימת הנמלים בים השחור כדי לאפשר מעבר בטוח של תבואה וזרעי שמן - חלק מהיצוא החשוב ביותר של אוקראינה. במסגרת ההסכם התאפשר עד כה למאות אניות לייצא באופן בטוח יותר מ-9 מיליון טונות תבואה משלושה נמלים מרכזיים באוקראינה: אודסה, יוז׳ני וצ׳ורנומורסק. ההסכם תרם רבות לייצוב מחירי התבואה בעולם. מחיר בושל חיטה זינק בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה ל-12.94 דולר ב-7 במרץ, ול-12.78 דולר ב-17 במאי - אך מאז ירד והתייצב על טווח 8-10 דולר לבושל בשלושת החודשים האחרונים. וכעת, הוא 9.14 דולר לבושל - כ-30% פחות מהשיא של 7 במרץ.
שר החוץ של רוסיה, סרגיי לברוב, אמר ביום שני שעבר כי יש ״עבודה רבה״ לעשות לפני שניתן יהיה לחדש את ההסכם. פוטין שקל גם הוא ואמר שמוסקבה תסגור את מסדרונות הייצוא אם הם ישמשו לביצוע ״התקפות טרור״.
למרות זאת, שר התשתיות של אוקראינה הביע אופטימיות לגבי העסקה בתחילת החודש, ואמר ״אין ספק שמסדרון התבואה ימשיך לפעול לאחר ה-22 בנובמבר״ – תאריך התפוגה של ההסכם הקיים.
כאמור, רוסיה החליטה לסגת מההסכם כבר עתה.
תוכנית המזון העולמית של האו״ם העריכה כי עשרות מיליוני אנשים עברו לשלב של רעב חריף כתוצאה מהמלחמה באוקראינה, ופקידים מערביים האשימו את רוסיה בשימוש במזון כנשק במהלך פלישתה.