פרויקט MAINSYS של האיחוד האירופי יצא לדרך בישראל

לצד ישראל משתתפות תשע מדינות נוספות מהאזור בפרויקט. עמירם היידיקר: המטרה היא לאפשר העברה קלה יותר של מידע על סחר ימי בין מדינות ומערכות שונות באגן הים התיכון


00:00 ,14.10.2010 מאת: מערכת פורט2פורט

לצד ישראל משתתפות תשע מדינות נוספות מהאזור בפרויקט. עמירם היידיקר: המטרה היא לאפשר העברה קלה יותר של מידע על סחר ימי בין מדינות ומערכות שונות באגן הים התיכון
 
פרויקט Mediterranean Motorways of the Sea הנעשה ביוזמת הנציבות האירופאית כחלק מפרויקט Motorways of the Sea שנועד להסיט הובלת מטענים מהיבשה לים במספר נתיבי סחר באירופה פועל גם  במדינות הים התיכון ומקבל לשם כך תקציב של 9 מיליון יורו.
 
פרויקט קשרי תעבורה ימיים באזור הים התיכון של האיחוד האירופי מקדם את התעבורה הימית ואת שיפור דרכי התעבורה בים התיכון, באמצעות תמיכה במשרדי ממשלה, רשויות נמלים, מכס וגורמים פרטיים. מדינות משתתפות בפרויקט: ישראל, אלג'יר, מצרים, ירדן, לבנון, מרוקו, הרשות הפלסטינית, סוריה, טוניס, תורכיה.
 
הפרויקט התחיל כאשר מדינות הים התיכון התבקשו על ידי הנציבות האירופית ליזום פרויקטים משולבים של תעבורה ימית בטוחה ואמינה, שתוכל לשפר את הסחר בין האיחוד האירופי לשכנותיו הדרומיות. בראש הקונסורציום שהוקם בישראל עומד משרד התחבורה ולצדו חברת נמלי ישראל (חנ"י) והפיילוט שנהגה משלב את חברת צים, חברת אגרקסקו וכן שני טרמינלים ימיים באיטליה.
 
במסגרת הפיילוט מועברות על ידי חברת צים 200 מכולות קירור של חברת אגרקסקו לנמל טריאסט ומשם הן מובלות ברכבת ללקוחות הסופיים. מדובר בחיסכון של פליטת גז חממה על ידי 200 משאיות שנוסעות בכבישי האיחוד האירופי.
 
בימים אלה נכנס הפרויקט לשלב השני והוא משלב טכנולוגיות אינטרנט ונקרא MAINSYS(Maritime Information System). הפרויקט מנסה ליצור מערכת שתאפשר לנמלים לעבוד באמצעות פתרונות ממוחשבים במקום באמצעות ניירת, ולאפשר לנמלים שונים ולמדינות שונות לתקשר באותה שפה.
 
"מטרתנו לאפשר העברה קלה יותר של מידע על סחר ימי בין מדינות ומערכות שונות באגן הים התיכון", מסביר עמירם היידיקר, מנהל טכנולוגיית המידע בחברת נמלי ישראל. "ויש הרבה הנהנים מהתהליך הבין-מערכתי ובין-תעשייתי הזה – יצואנים, יבואנים, וכל המתווכים, סוכני הספנות, אנשי המטענים. הנהנה העיקרי יהיה הצרכן, אשר ייהנה מהמחיר המופחת".
 
היידיקר מספר כי הפרויקט כבר יצא לדרך בישראל וכי שלוש חברות הנמל בישראל משתתפות בו, כמו גם כל סוכני הספנות שפועלים בישראל, המכס הישראלי, חברות ההובלה העיקריות, רכבת ישראל, מחסנים ומאכסנים. אנחנו מתכננים פיילוט עם מערכת דומה באירופה - כשהראשונה תהיה החברה הצרפתית ג'יפטיס, בשיתוף פעולה של המכס הישראלי והצרפתי".
 
"אנחנו נציגי המדינה בפרויקט", מסביר צביקה שפירא מרשות התעבורה והנמלים במשרד התחבורה. "שאיפתנו היא כי הפרויקט יאפשר לנו לפתח יחסים מסחריים ומקצועיים לטווח ארוך עם מדינות האיחוד האירופי ועם המדינות השכנות, וכן ללמוד על הצרכים וליישם את הטכנולוגיות בישראל".
 
"המערכת הישראלית כבר די נרחבת", מסביר פרופ' יהודה חיות, המשמש כיועץ מטעם האיחוד האירופי לחלק הישראלי של הפרויקט. "בעולם של אימיילים, אנשים לא צריכים יותר לעמוד בתור במכס. המערכת הזו יכולה לשלוח למעלה מ-60 מיליון הודעות בשנה, באופן יעיל ומהיר בהרבה מכל שיטה אחרת. אנחנו מנסים לקשר את עצמנו לאירופה, על מנת למצוא את הדרך שבה מערכות לאומיות שונות יוכלו לתקשר בקלות וביעילות".