על פי פרסומים בעיתונות הזרה, חלה עלייה של 36% בתקיפות הפיראטים במחצית הראשונה של 2011, לעומת התקופה המקבילה אשתקד. עם זאת, דווח כי מספר החטיפות בידי פיראטים סומלים ירדו. תקיפות בידי פיראטים בסך הכל בעולם הגיעו לידי 266 במחצית הראשונה של השנה, זאת לעומת 196 תקיפות במחצית הראשונה של 2010. כך עולה מדו"ח של הזרוע הימית של לשכת המסחר הבינלאומית (International Maritime Bureau).
עוד עולה מהדו"ח כי, הפיראטים הסומלים אחראים ל-60% מהתקיפות האלו, רובן באזור הים הערבי. הדו"ח מציין כי מה-30 ליוני בידי הפיראטים הסומלים 20 אוניות ו-420 אנשי צוות. דרישות הכופר שלהם עומדות על מיליונים של דולרים.
לדברי מנהל IMB, פוטנגל מוקונדן (Pottengal Mukundan), "בששת החודשים האחרונים תקפו פיראטים סומלים יותר אוניות מאי פעם והם לוקחים סוכנים גדולים יותר בתקיפות אלו. בחודש יוני, לראשונה, ירו פיראטים לעבר אוניות בים גועש באוקיינוס ההודי, בעת עונת המונסון. בעבר, הם היו נמנעים מתנאים קשים כאלה".
עם זאת, מציין הדו"ח כי למרות שהפירטים הסומלים פעילים יותר בששת החודשים האחרונים ולבד אחראים על 163 תקיפות לעומת 100 בלבד בתקופה המקבילה אשתקד, הם מצליחים הרבה פחות בחטיפות. עד עתה נחטפו 21 אוניות לעומת 27 אוניות במחצית הראשונה של 2010. לפי הדו"ח, הסיבות לכך נובעות מהיותן של האוניות מוגנות יותר ופעילותם של חילות הים באזור החוף המזרחי של אפריקה.
על פי נתונים נוספים שמפרסם ה- IMB, רוב התקיפות בתקופה הנסקרת אירעו מזרחית וצפון מזרחית למפרץ עדן, אזור בו משייטות לרוב מכליות נפט המגיעות מהמפץ הערבי. מאז ה-20 למאי, פיראטים תקפו 14 אוניות בדרום הים האדום, מציין הדו"ח. הפיראטים הסומלים שבו 361 מלחים וחטפו 13 בתקופה זו. סך הכל נלקחו 495 יורדי ים כבני ערובה ברחבי העולם. כמו כן, הרגו הפיראטים שבעה אנשים ופצעו 39. הפיראטים עלו על גבי סיפונן של 99 אוניות, ירו לעבר 76 אוניות ו-62 תקיפות נמנעו.
הפיראטים תוקפים את האוניות, כולל מכליות הנפט והכימיקלים, בנשק אוטומטי וטילי RPG. בעוד שלפני חמש שנים נשאו הפיראטים סכינים בלבד, השנה הם השתמשו בנשק חם במהלך 160 תקיפות וב-35 תקיפות בסכינים. כמו כן, התקיפות הפכו עתה אלימות יותר, בעיקר באזור החוף המערבי של אפריקה השנה.
באזור Benin, שלא אירעו בו מקרים של תקיפות פיראטים ב-2010, אירעו 12 תקיפות של מכליות נפט מאז חודש מרץ. חמש אוניות נחטפו ואולצו להפליג ליעדים לא ידועים, שם בזזו הפיראטים את ציוד האוניות וחלק ממטען הנפט שלהן. פיראטים עלו על סיפונן של שש אוניות אחרות בדרך תקיפות אלימות וכן היה ניסיון אחד לחטיפה.
במדינת ניגריה השכנה, פיראטים עלו על סיפונן של שלוש אוניות, ירו לעבר שתיים וניסו לחטוף אחת. צוותי האוניות הוכו והיו נתונים לאיומים וציוד האוניה בנוסף לחפציהם האישיים של הצוות נגנבו. מהדו"ח של ה-IMB עולה כי, באזור ניגריה ישנן תקיפות מסוכנות יותר מאשר מדווח בדיווחים הרשמיים.
הארגון מציין כי הוא יודע על לפחות 11 אירועים נוספים שלא דווח עליהם. סך הכל, 50 אירועים דווחו באזור אינדונזיה, מלזיה, סינגפור, סטרייטס והים הסיני במהלך המחצית הראשונה של 2011. שלוש גוררות נחטפו בידי פיראטים חמושים והם עלו על גבי סיפונן של 41 אוניות.