סיפור ״אניות השילומים״ מוצג במוזיאון הימי הלאומי

נחנכה תצוגה חדשה במוזיאון הימי הלאומי, המוקדשת לקשר בין הסכם השילומים לצי הסוחר הישראלי. הקמת התצוגה התאפשרה הודות לתרומה של צים למוזיאון. אלי גליקמן, מנכ״ל צים: להסכם השילומים הייתה השפעה מכרעת על צים, שהובילה את התפתחות צי הסוחר הישראלי בזכות כספי ההסכם


12:50 ,10.06.2024 מאת: מערכת פורט2פורט

אתמול נחנכה תצוגה חדשה במוזיאון הימי הלאומי בחיפה, המציגה את סיפור ״אוניות השילומים״, והיא חלק מתערוכת הקבע המתחדשת של הספנות הישראלית. הקמת התצוגה התאפשרה הודות לתרומה של חברת צים למוזיאון.

 

פתיחת התערוכה הייתה חלק מיום עיון שהתקיים במוזיאון הימי הלאומי תחת הכותרת ״דם. כסף. אניות״. יום העיון עסק בהסכם השילומים עם גרמניה כמנוע צמיחה מרכזי של צי הסוחר הישראלי.

 

לכספי השילומים נודעה חשיבות רבה בהתפתחות הכלכלה הישראלית, והם תרמו באופן מכריע להתפתחותו של צי הסוחר הישראלי. חלק ניכר מכספי השילומים, כ־17%, שימש להזמנת 49 אניות חדשות. אניות השילומים נרכשו ברובן על ידי צים, שהוקמה ב-1945 כחברת השיט הלאומית של ישראל. חברת ״אל-ים״ בבעלות משפחת רקנאטי, המוכרת פחות לציבור הרחב, הייתה שנייה בגודלה ל״צים״ ורכשה שמונה אניות מטען חדשות וגדולות במיוחד במסגרת ההסכם.

 

אלי גליקמן, מנכ״ל חברת צים, אמר באירוע: ״אני גאה ושמח שבחרנו לתרום למוזיאון הימי הלאומי לטובת תערוכה חשובה ומרגשת זו. להסכם השילומים הייתה השפעה מכרעת על מדינת ישראל הצעירה, ובתוך כך לחברת צים, שהובילה את התפתחות צי הסוחר הישראלי בזכות כספי ההסכם. התערוכה שנפתחה היום מעניקה מבט יפה ומעניין לעבר ולעתיד ונוגעת בנושא שלרוב נשאר בשולי התודעה הציבורית״.

 

גליקמן הוסיף: ״אני רואה חשיבות רבה לאחיזה בתקווה, במיוחד בימים אלה בהם מצב הרוח הלאומי הרעוע משפיע על כולנו. עד לפני שנים בודדות צים הייתה קרובה לפשיטת רגל, ולאחר כמה מהלכי הבראה כלכליים שנקטנו, היום החברה מדורגת במקום ה-9 בעולם בתחום ספנות הקונטיינרים״.

 

יותם יקיר, מנכ״ל מוזיאוני חיפה, אמר באירוע: ״סיפור המוזיאון הימי הלאומי – הוא סיפור על קנקן ועל מה שיש בו. הקנקן - קשה לעיכול גם לי, עד שלא ישופץ המבנה שכרגע לצערנו במצב די מבייש. ה׳מה שיש בו׳ - בהחלט ראוי למילה טובה. בשנתיים האחרונות חידשנו והקמנו 8 מתחמי תצוגה, הקמנו מעבדת שימור ייחודית שפתוחה לצפייה של קהל ועוד. המוזיאון הימי הלאומי גיבש קו ברור של עיסוק בשלושה נושאי ליבה - הספנות העברית והנמלים, קיימות אקולוגיה וסביבה; וההיסטוריה של אגן הים התיכון. התצוגה שאנחנו פותחים היום היא למעשה הפרק הראשון בתערוכה הנבנית בשלבים על הספנות העברית. בנוסף, יש פה המון פעילויות לילדים ומשפחות לאורך כל השנה. תודה גדולה לחברת צים שמסייעת לנו ולחברת נמלי ישראל על פרויקט שעוד יושק השנה״.

 

לדברי עדי שלח, אוצרת המוזיאון הימי הלאומי: ״התצוגה החדשה מספרת את סיפוריהן של האוניות שנרכשו בעזרת כספי השילומים. בין אם אלה אוניות נוסעים מפוארות לזמנן ומעוצבות לעילא, שהיו חדשות בנוף הישראלי הצנוע, ובין אם אלה אוניות הסחר, שחיברו את ישראל הצעירה לכלכלה העולמית. התצוגה כוללת גם סיפורים ואנקדוטות שליוו את השנים האלה, עלוני פרסום ודימויים חזותיים שממחישים את התרבות החומרית של התקופה.

 

יום העיון התקיים זו השנה השלישית, כחלק מחידוש מסורת החגיגות של ״יום הים״, שהייתה נהוגה בישראל ובתפוצות מאמצע שנות ה־30 עד אמצע שנות ה־50 של המאה החולפת. האירוע התקיים בשיתוף פעולה בין המוזיאון הימי הלאומי למכון למדיניות ואסטרטגיה ימית במרכז לכלכלה כחולה וחדשנות בחיפה.