על פי דוח של סוכנות הניתוח הימי SeaIntel ירידה בתעריפי ההובלה בסחר בטרנס-פסיפי לכיוון מזרח, שנפגעו בשל ניצולת נמוכה של אניות, עשויה להימשך גם ברבעון הרביעי של השנה.
לטענת סוכנות SeaIntel, למרות גידול של יותר מ-10% בביקושים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, עונת השיא של שנת 2017, שהסתיימה לאחרונה, לא עמדה בציפיות של חברות ההובלה וחוותה ירידה רצינית בתעריפי ההובלה, וזאת בשל העובדה שהאניות שפעלו בקווי הסחר פשוט לא היו מלאות.
״ניצולת האניות שנרשמה עד כה בסחר הטרנס-פסיפי במהלך 2017 הגיעה קצת מעל ל-90% וגם זאת רק בחודש ספטמבר האחרון. כאשר קיים גידול בריא בצמיחה ההסבר הגיוני היחיד לכך הוא קיבולת עודפת״, טוענת SeaIntel בדו״ח שפרסמה.
הסוכנות לניתוח ימי מציינת כי רמות הקיבולת הרבעוניות ב-2017 עברו באופן משמעותי את רמות הקיבולת של השנים הקודמות, בעיקר כאשר חברות הספנות הפסיקו להשתמש בביטולי הפלגות (Blank Sailings) ככלי לניהול הקיבולת.
סוכנות SeaIntel טוענת עוד הדבר ״מספק תמיכה לחששות שעלו בשבועות האחרונים על קיבולת עודפת עבור הרבעון הרביעי של 2017, שכן הצמיחה בקיבולת בנתוני רבעון לעומת רבעון עולה בהרבה על הממוצע של חמש השנים האחרונות״.
הסוכנות טוענת עוד כי בעוד הקשר בין ניצולת נומינלית לבין שיעורי ספוט של מדד SCFI אינו מובהק בסחר אסיה-אירופה כמו בסחר הטרנס-פסיפי הרי שעדיין יש קשר חזק למדי, כאשר רמות הניצולת מניעות את תעריפי הספוט.
הנתונים הקיימים תומכים בעובדה כי חברות הספנות ניצבות בפני אתגרים משמעותיים, בעיקר לאחר שהעלו את תעריפי ההובלה בעונת השיא של 2017, כאשר נתוני הניצולת עמדו על 83% במהלך אפריל-יולי 2017, אבל צנחו לניצולת של 75% בחודשיים שלאחר מכן. תעריפי הספוט החלו לצנוח מיד לאחר מכן, והגיעו לממוצע של 783 דולר ל-TEU בספטמבר.
אלן מרפי, מנכ״ל SeaIntel, ציין כי ״עם ירידה צפויה בכמויות במהלך הרבעון הרביעי יחסית לרבעון השלישי, ורמת קיבולת שנותרה גבוהה בשל מספר נמוך של ביטולי הפלגות, חברות הספנות מתמודדות עם סביבה מאתגרת למדי מבחינת תעריפי ההובלה ברבעון הרביעי של השנה״.