הידיעה על חטיפתה של ספינת המפרש ההודית MSV Al-Musa על צוותה המונה 14 מלחים הודים, בידי פיראטים סומלים בעת שהפליגה מנמל דובאי לנמל סלאלה בנסיכות עומן באמצע ינואר, לא תפסה כותרות בתקשורת הבינלאומית. הרי אין מדובר במכלית ענק או באוניית מכולות מהדור החדש השייכת לחברת ספנות ידועה, אלא בספינת מפרש מסוג dhow (בערבית דהו), ספינת מפרש ערבית מסורתית המצוידת במפרש לטיני משולש אחד או יותר הנפוצה במיוחד בחופי חצי האי ערב, הודו, מזרח אפריקה וצפונה.
ספינת המפרש, אשר נשאה מטען מזון והשימוש בה נפוץ מאוד בין נמלי המפרץ, נחטפה כאשר שייטה במרחק 50 מייל ימי מחופי סולטנות עומן ו-800 מייל ימי מחופי סומליה. חטיפת הסירה מלמדת שהפיראטים הסומלים אינם בוחלים במטרות בעת תקיפת אוניות ומתחילת שנת 2011 תקפו לפחות עשרים כלי שיט באזור המועד במפרץ עדן, הים הערבי והאוקיאנוס ההודי, כאשר חמש מההתקפות הוכתרו בהצלחה.
נכון לאמצע חודש ינואר ועל פי נתונים שמפרסם מרכז המעקבInternational Maritime Bureau's Piracy Reporting Centre מחזיקים הפיראטים ב-30 כלי שייט חטופים וב-724 אנשי צוות בתביעה לתשלום כופר. מומחים מעריכים כי פעילותם של פיראטים נגד כלי שיט ברחבי העולם מסבה לכלכלה העולמית נזק הנאמד ב-7- 12 מיליארד דולר בשנה, בכלל זה פעילות במפרץ גינאה, ניגריה ובמצרי מלקה, בין חצי האי המלאי והאי סומטרה שבאינדונזיה, כאשר לפיראטים הסומלים אחריות על 95% מהנזק הכספי. אומדן הנזקים כולל נזקים ישירים, בכלל זה תשלום כופר, התייקרות פרמיות הביטוח, הסטת אוניות לנתיבי מים חליפיים, פטרולים ימיים, הצבת אמצעי מיגון ואבטחה ומלחמה בפיראטים והבאתם לדין. זאת לצד נזקים בלתי ישירים, הכוללים בין היתר התייקרות מחירי המזון הנובעת מהעלייה במחירי ההובלה הימית.
מרכז המחקרים One Earth Future (OEF) אשר חקר את הנושא מציין כי, משנת 2006 בוצעו ברחבי העולם 1,600 תקיפות נגד כלי שיט, אולם הדבר המאפיין את הפיראטים הסומלים הוא תעוזתם הרבה והרחבתם את מעגל החטיפות גם לאוניות המשייטות במרחק רב מחופי סומליה.
דייג עם RPG
כיצד תבחין בין פיראט סומלי בסירת מנוע לבין דייג תמים? זו השאלה העומדת בפניו של כל צוות אוניה המשייט באזור המסוכן במפרץ עדן, הים הערבי והאוקיאנוס ההודי. ובכן, התשובה טמונה בסולמות ובנשק מסוג קלצ'ניקוב AK47 ומטולי RPG הנמצאים ברשות הפיראטים. אומנם, את הנשק ניתן להסתיר, אולם את הסולמות הארוכים והקשיחים קשה להחביא בבטן הסירה ולכן המטוסים והמסוקים המסיירים באזור, במסגרת כוח השיטור הבינלאומי, מעבירים לאוניות המשייטות בנתיבים המסוכנים מידע על בסיס תצפיות אלה.
קצין חיל הים הגרמני הפועל במסגרת כוח המשימה האירופי לאבטחת נתיבי השיט באוקיאנוס ההודי ומפרץ עדן, מדווח כי הוא משתמש במכשירים מונחי לייזר על מנת לזהות את הסולמות בין מכלי הפלסטיק הצבעוניים הממלאים את סיפון הסירות ונועדו לאחסון מים ודלק. לדבריו "דייגים אינם זקוקים לסולמות מסוג זה". במקביל לכוח של האיחוד האירופי וברית נאטו, מפעילה ארצות הברית 30 עד 40 כלי שייט צבאיים במסגרת המלחמה בפיראטים, לצד כוח של כלי שיט מסין, רוסיה, הודו, מלזיה, קוריאה הדרומית ויפן. חלק הארי של פעילות כוח האבטחה הימי מתרכז בארגון שיירות לליווי על ידי הכוח הבינלאומי. מרכז הפעילות של הכוח הבינלאומי נמצא בבחריין והוא שומר על קשר מתמיד עם האוניות המשייטות באזור.
למרות המאמץ הבינלאומי, פעילות הפיראטים אינה שוככת. האבטלה בסומליה, השכר הממוצע הנאמד ב-500 דולר בשנה, התוהו ובוהו בזירה הפנימית, הפיתוי להשיג כופר הנאמד במיליוני דולרים, מפתים את הסומלים להצטרף לשורות הפיראטים. כך מוסר האנס הלסט, קצין חיל הים הנורווגי, סגן ראש המטה של כוח נאטו הפועל באזור. בין הפעולות המתבצעות בשטח בנוסף לשיירות ולשייט בנתיבים ידועים מראש, ניתנת לאוניות המשייטות במפרץ עדן אפשרות להזעיק מסוקים לסיוע בתוך 15 דקות.
מרחיבים שטח פעילות
חברות ספנות רבות מתמודדות עם האיום על ידי הצבת חוטי תיל על סיפון האוניה וחברה בריטית הציגה בלונדון אב טיפוס של פיתוח חדש למניעת התקפות פיראטים על אוניות סוחר. המערכת, אותה פיתחה חברתBAE Systems שולחת קרן לייזר המספקת אזהרה ויזואלית על התקרבות פיראטים ממרחק של שני קילומטרים, יוצרת מיסוך סביב האוניה, מסנוורת את המנסים להתקרב ומנטרלת את הנשק שברשותם. לדברי החברה הבריטית, המערכת נוסתה בהצלחה באור יום ובחשיכה ובתנאי מזג אוויר שונים ואף חוברה למערכת הרדאר והחיישנים הקיימת באוניה.
אחת הבעיות המרכזיות מולן מתמודדות חברות הספנות הוא השיפור החד באמצעים הנמצאים בידי הפיראטים. השיפור באמצעים מגדיל את הסכנה ומשפיע בעיקר על מכליות הנפט. איגוד חברות הספנות העצמאי Bimco, האיגוד הבינלאומי להובלה ימית Intercargo והארגון העצמאי שלחברות מכליות הנפט Intertanko פרסמו הודעה משותפת, בה הזהירו מהתדרדרות קיצונית במצב בשבועות באחרונים וזאת בעקבות טקטיקה חדשה בה נוקטים הפיראטים. לדבריהן, הפיראטים עושים כעת שימוש רב יותר באוניות אם, אחדות מאלה נחטפו בעבר, דבר אשר מאפשר להם להגדיל ללא היכר את טווח הפעולה ולא להתבסס על סירות מרוץ בלבד. הדבר מכניס לטווח הפעולה של הפיראטים גם את הים הערבי, בין מפרץ עדן לסומליה, מפרץ עומן ועד האוקיאנוס ההודי.
לדברי החברות, רחבת פעילות הפיראטים הסומלים מסכנת 40% מתנועת מכליות הנפט הגולמי העולמית העוברת באזור זה. בתגובה לאזהרות ניכר בשוק הביטוח הימי בלונדון גידול בפרמיות למכליות נפט גולמי המשייטות בנתיב מים זה. במקביל, דווח כי מסלולן של אוניות תבואה וגרעינים מוסט לכף התקווה הטובה על מנת לחסוך בדמי ביטוח, דבר הגורם להגדלת ימי ההפלגה. אנליסטים בתחום הערכת סיכונים לחברות ביטוח ימי בלונדון מעריכים כי, פעילות הפיראטים הסומלים רק תגבר וזאת מכיוון שהכסף שמועבר להם ככופר עבור שחרור אוניות חטופות משמש לרכישת נשק מתקדם, ציוד ניווט וסירות משוכללות, לצד גידול מתמיד בכוח האדם.