מומחה ימי: ההצעה להטיל אגרות על אניות סינית תעלה לספנות 100 מיליארד דולר בשנה

המומחה הימי ג׳ון מק׳קאון מעריך כי מבנה האגרות החדש שמציעה נציגות הסחר האמריקאי יפגע בכל קווי הספנות הגדולים, יייקר את המחירים לצרכנים ויגרום לשיבוש נרחב בשרשראות האספקה


09:16 ,23.03.2025 מאת: מערכת פורט2פורט

מבנה אגרות חדש שמציעה נציגות הסחר האמריקאי (USTR) ואשר מכוון לאניות שמיוצרות בסין ולמפעיליהן, עלול לעלות למזגר הספנות במכולות מעל 106.9 מיליארד דולר בשנה ולפגוע באופן חמור בשרשראות האספקה העולמיות – כך מזהיר המומחה הימי ג׳ון מק׳קאון.

 

בחודש פברואר פרסמה USTR הצעה להטיל אגרות כניסה חדשות לנמלים כחלק מחקירת סעיף 301 על הדומיננטיות הסינית בענף הספנות. החקירה קבעה כי פעולותיה של סין ״אינן סבירות״ ומכבידות על המסחר האמריקאי – ולכן מצריכות תגובה.

 

על פי ההצעה, אניות שבנייתן הוזמנה או בוצעה בסין יידרשו לשלם עד 1.5 מיליון דולר לכניסה לנמל אמריקאי, בעוד שחברות ספנות שבצי האניות שלהן אניות שנבנו בסין או אניות שהוזמנו לבנייה בסין, יידרשו לשלם מיליון דולר לכניסה לנמל אמריקאי. מומחים מזהירים כי ההצעה תשפיע על כל קווי הספנות הגדולים הפעילים בנמלי ארה״ב, ובסופו של דבר תייקר את המחירים עבור הצרכנים האמריקאים.

 

מק׳קאון, בוגר הרווארד ומנכ״ל לשעבר של חברת ספנות אמריקאית, הגיש ניתוח מפורט ל-USTR ובו הוא טוען כי מדובר למעשה בצורת מס חדשה, אשר ״גרועה אף יותר ממכסים מסורתיים״.

 

לדבריו, שירות האניות הטרנס-פסיפי של חברת COSCO הסינית הוא דוגמה מובהקת להשפעה הצפויה. אנייה של COSCO שפוקדת שלושה נמלים בחוף המערבי של ארה״ב תידרש לשלם 3.5 מיליון דולר לכל כניסה לנמל – סך של 10.5 מיליון דולר למסע אחד. בשנה שבה תבצע 10 מסעות בני 35 ימים, תשלם אותה אנייה 105 מיליון דולר באגרות בלבד. ״ברור שאגרה כזו תהפוך את האנייה של COSCO לבלתי תחרותית, והמסחר שקשור בה ייפגע משמעותית״, מציין מק׳קאון.

 

לדבריו, הפגיעה אינה מוגבלת רק לחברות סיניות. חברת הספנות הצרפתית CMA CGM, הפועלת גם תחת דגל אמריקאי דרך חברת APL, תידרש לשלם 2.75 מיליון דולר לכניסה לנמל – בשל קשריה עם תעשיית הספנות  הסינית. 

 

במקום ההצעה הנוכחית, מציע מק׳קאון מנגנון פשוט וממוקד יותר: אגרה של 60 דולר לכל מכולה נכנסת מאניות שאינן סיניות, ו-120 דולר לכל מכולה שנמצאת על אניות שנבנו בסין. לדבריו, מודל זה יניב הכנסות של כמיליארד דולר בשנה – בדומה לדמי התחזוקה הקיימים של הנמלים (Harbor Maintenance Fee).

 

עוד מציין מק׳קאון כי האגרות החדשות צפויות לפגוע גם ביצואנים אמריקאים. ״יצואני הדגנים מאיווה יידחקו על ידי ברזיל, יצואני הגז מנוזל מטקסס ייפגעו מול קטאר, וכורי הפחם ממערב וירג׳יניה ימצאו עצמם מוחלפים על ידי אוסטרליה״, הוא הזהיר. בנוסף, מדגיש מק׳קאון כי כיום סין מייצרת 96% מהמכולות היבשות ו-100% מהמכולות הקרות בעולם – מה שהופך את הפגיעה בשרשרת האספקה לבלתי נמנעת. 

 

״הדבר היחיד שוודאי הוא שיבוש משמעותי״, כתב מק׳קאון. לדבריו, משברים קודמים כבר הוכיחו כיצד ״אפקטים עקיפים יגבירו משמעותית את הפגיעה הישירה״.

 

״עצם קיומן של פרקטיקות סחר לא הוגנות אינו מצדיק שימוש בפטיש כבד שיפגע בסחר כולו – בדיוק כפי שתאונות דרכים אינן סיבה לאסור על שימוש ברכב״, הוא סיכם. ״חיוני שנציגות הסחר האמריקאי תימנע מכל פעולה שעלולה לפגוע בכלכלה האמריקאית״.

 

ה-USTR צפוי לקיים דיון ציבורי בהצעה ביום שני וברביעי הקרובים, 24 ו-26 במרץ.