אפשר לומר דברים רבים על תעשיית הספנות בשנת 2017, אבל יותר מכל ניןת לומר כי במהלך השנה שחלפה חל מפנה אמיתי בתודעת קברניטי התעשייה בכל הקשור לחדשנות בתחום. אחרי הכל, סחורות שונעו בהובלה ימית מזה עידן ועידנים אך מאז קפיצת המדרגה הבולטת במגזר הספנות - הלא הוא אירוע המצאת המכולה הסטנדרטית באמצע שנות החמישים (שגם לה לקח כשני עשורים עד להטמעה מלאה במגזר השמרני) - לא התרחשה קפיצת מדרגה בולטת באופן השירות, אך אין ספק כי היא תגיע בקרוב. כיצד היא תיראה? אי אפשר לדעת אבל אפשר להתחיל ולנחש: מעבר לשימוש בשטר מטען דיגיטלי? תשלום עבור פיקדונות אשראי ועבור הובלת מטען במטבעות דיגיטליים? שינוע באניות אוטונומיות? טרמינלים אוטומטיים שיתנהלו ללא מגע יד אדם? כל אלה במקביל? ללא ספק מדובר באפשרויות רבות ומרגשות שהולכות לשנות את פני הענף כפי שאנו מכירים אותו כיום.
ואם אתם זקוקים להוכחות דעו כי אין היום חברת ספנות שמכבדת את עצמה שאינה פועלת על מנת לרתום את החידושים האחרונים בתחום הדיגיטציה לטובת התייעלות, קשר טוב יותר עם הלקוח והשגת יתרון תחרותי על פני המתחרות.
קחו למשל את מנכ״ל חברת MOL, חברת הספנות היפנית שהולכת למזג את פעילות חטיבת המכולות שלה לרשת ONE החל מאפריל הקרוב. מר ג׳וניצ׳ירו אייקידה והחברה בראשה הוא עומד, הודיעו בחודשים האחרונים על כוונתם לפתח טכנולוגיה עצמאית בכל הקשור ל״אניות חכמות״. בנאומו המסורתי לעובדי החברה עם תחילת 2018 דיבר מר אייקידה על האופן בה שינתה חברת אמזון ודומותיה את שרשרת האספקה והדגיש בפני העובדים עד כמה חשוב עבורם להבין את צורכי הלקוח וכיצד אלה מתפתחים ומשתנים תדיר. ״אנחנו רואים כיצד חברות דומיננטיות כמו אמזון שינו את הדרך בה סחורה מופצת בקרב הלקוחות, והשפיעו בצורה עצומה על השוק הקמעונאי הקונבנציונלי. החברה בה אנו חיים כיום, עם ערכי השיתוף שלה, שינתה לחלוטין את הקונספט של הבעלות האינדיווידואלית על רכוש, והשינויים הללו משפיעים על אספקטים שונים ונרחבים בחיי היום-יום של כולנו.
״תעשיית הספנות אינה חסינה מפני המגמות הללו״, הוסיף מר אייקידה. ״ברגע שכבר ניתן לראות בבירור את השינוי זהו סימן שכבר מאוחר מדי. המובילים במירוץ אשר יזמו את השינוי כבר חושבים הלאה״.
לקריאת הכתבה המלאה על חדשנות בספנות בגיליון ינואר של PORT2PORT לחצו כאן.