תעשיית הספנות צפויה להמשיך ולהתמודד עם עודף קיבולת ועם חוסר יכולת לתת לבעלי המניות ערך עבור השקעתם. כך מזהיר דוח חדש של חברת הייעוץ מקינזי. הדוח צופה מהלכי מיזוג נוספים רבים במגזר הספנות.
חברת מקינזי מעריכה כי חברות הספנות השמידה למעלה מ-100 מיליארד דולר במניות במהלך 20 השנים האחרונות. הרווחיות של הענף היתה נמוכה במיוחד בין השנים 2011 ו-2016 כאשר ההחזר על ההשקעה היה נמוך לעומת עלות ההון.
בדוח החברה נכתב כי ״עודף היצע הינו הסיבה המרכזית לביצועים החלשים, למרבה הצער, לא נראה כי מתרחש שינוי. כרגע מצב הקיבולת הזמינה הקיימת גדולה ב-20% מהביקוש. אנחנו מבינים את האתגרים שעמדו בפני חברות הספנות בעשור האחרון, כאשר המתחרים הזמינו אניות חדשות גדולות יותר ויעילות יותר, והיה נראה כאילו אין ברירה אלא לעשות את אותו הדבר או להישאר מאחור״.
לטענת חברת מקינזי, צמיחה איטית רק החריפה את המצב. ראשית כל, הכלכלה המקרטעת במדינות רבות פגעה בהוצאות הצרכנים, שנית, הצמיחה הגלובלית הצפויה עומדת על 2%-3% עבור 2017 עד 2019, לעומת צמיחה של 4% ו-5% בשנים טובות יותר. לבסוף, הצמיחה בענף הספנות אשר גדלה במקביל לגידול בשרשראות האספקה, נופלת.
התחזיות של מקינזי ממשיכות להראות פער עבור מספר שנים אשר ייסגר רק לקראת 2020, וזאת גם לאור תחזיות שמרניות של הזמנת אניות חדשות.
עוד צופה חברת מקינזי כי צפויים מיזוגים רבים נוספים בענף. על פי הנתונים, הצי המשולב של חמש החברות הגדולות בעולם כמעט והכפיל את עצמו משנת 2000 לשנת 2017 ועלה מנתח של 35% לנתח של 67%. כמו כן, עשר חברות מבין 20 החברות הגדולות בעולם בשנת 2013 כבר אינן חברות שעומדות בזכות עצמן.