ועדת הכספים תוקפת: "החברות של משפחת עופר חולבות את צים"

בתגובה אמר מנכ"ל צים רפי דניאלי כי הקשר עם משפחת עופר השתלם כלכלית לצים. לדבריו: "החברה לישראל הזרימה במהלך משבר 2008-2009 מיליארד דולר כסף מזומן לצים". חברי הועדה קראו לשרים שלא לוותר בפועל על מניית הזהב של המדינה


14:59 ,19.02.2014 מאת: מערכת פורט2פורט

ועדת הכספים של הכנסת קיימה היום (ד') דיון בנושא "התספרות הגדולה ביותר בעולם העסקי של חברת צים" – דיון אותו יזמו ח"כ דב חנין (חד"ש) וח"כ איציק שמולי (העבודה). הדיון גלש להאשמות כנגד משפחת עופר על כי הם "חלבו" את צים לאורך השנים ומנגד גרס מנכ"ל צים רפי דניאלי כי "הקשר למשפחת עופר משתלם כלכלית".

 

כאמור, במהלך הדיון הביעו חברי הוועדה תרעומת על מה שהוגדר על ידם כ"ניצול של חברת הספנות בידי חברות בבעלות האחים עופר". חברי ועדת הכספים אף הביעו את מורת רוחם מהתנהלות המדינה בעניין צים לאחר ההפרטה ומהאפשרות שהמדינה תוותר בפועל על מניית הזהב שלה בחברה.

 

"במדינה עם מצבי חירום חדשות לבקרים, ברורה לכולם חשיבותה של חברת ספנות לאומית", אמר יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי). הוא אף הביע ביקורת כנגד כך שצים סירבה להעביר מידע למרכז המחקר של הכנסת, מה שחייב את חברי הכנסת להתבסס על מידע מהתקשורת ומגופים זרים.

 

ח"כ סלומינסקי ציין בהקשר למניית הזהב כי "אנו קוראים לשרים הרלוונטיים להיכנס לעובי הקורה ולוודא שאין ויתור על מניית הזהב של המדינה בהסדר החוב עם הנושים מחו"ל". את דבריו של יו"ר הועדה גיבה ח"כ אראל מרגלית (העבודה) שציין כי לא ניתן לוותר על מניית הזהב בנכס אסטרטגי כזה".

 

יוזם הדיון, ח"כ דב חנין (חד"ש) ציין כי "יש לשנות את המינוח 'תספורת' כי זה מפחית מחומרת הסדרי החוב ולקרוא לדבר: "קרקוף". ואילו יוזם נוסף של הדיון ח"כ איציק שמולי (העבודה) שיבח את הנהלת חברת צים שראתה לנכון להופיע לדיון וציין כי "אחת לכמה חודשים אנחנו נדרשים לעסוק בעניין הכאוב הזה של התספורות. חייבים לתת על-כך את הדעת. למנוע את ההסדר הבא. יש לבדוק גם את עניין העובדים".

 

תחת הדברים הקשים שהטיחו חברי הכנסת ציין מנכ"ל צים, רפי דניאלי כי הקשר עם משפחת עופר השתלם כלכלית לצים. דניאלי הבהיר כי הסדר החוב של צים הוא בעיקר עם גורמים זרים ואילו ההסדר מול החברות בארץ הרבה יותר נמוך והוא עומד על 400 מיליון דולר שייפרע עד 2021.

 

דניאלי הוסיף: "החברה לישראל הזרימה במהלך משבר 2008-2009 מיליארד דולר כסף מזומן לצים להתמודדות עם המשבר העולמי וירידה של 20% מהפעילות של החברה בסחר העולמי, שנפגע קשה כולו. ענף הספנות היה שני לענף הבנקאות בגודל המשבר, שנמשך עד היום. כיום, החברה לישראל מוותרת על החזר החוב של מיליארד דולר שהזרימה לצים, שהיה אמור להיפרע זה מכבר. האלטרנטיבה להסדר גרועה יותר. הנושים ישימו ידיים על האוניות וצים תתרסק".

 

 יו"ר האיגוד הארצי לקציני ים, אבי לוי הבהיר לנוכחים כי למדינת ישראל עניין להמשיך להחזיק במניית הזהב, לשמירת האינטרסים הלאומיים שלה.  ואילו יו"ר ועד עובדי החוף בצים, אבי שטרית דרש שבמידה ותפוצל חברת צים (פעילות ישראל ופעילות חו"ל), הדבר חייב להיעשות בהסכמה עם העובדים.

 

ח"כ בועז טופורובסקי (יש עתיד) הרחיק לכת וקבע כי "התשלום לעופר על האוניות היה לא ריאלי וכחברה בינלאומית לצים אין זכות קיום. אין לצים שום ערך מוסף".

 

ואילו ח"כ מיכל בירן (העבודה) סיכמה ואמרה כי מדינת ישראל צריכה חברת ספנות לאומית, במיוחד שאחת לזמן מה יש כאן אירועי חירום ולכן יש לבדוק אפשרות להלאים אותה.