גופים מרכזיים בעולם הסחר הבינלאומי מצמצמים בחדות את תחזיותיהם לשנת 2025, בעקבות הסלמת מלחמת המכסים של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ.
ארגון הסחר העולמי (WTO) הזהיר כי סחר הסחורות הגלובלי עלול לרשום ירידה של עד 1.5% בשנת 2025 - מה שיהפוך אותה לשנה השישית בלבד מאז 1965 שבה נרשמה ירידה שנתית בסחר סחורות עולמי. ירידות כאלו נראו רק בתקופות משבר כלכלי חמורות כגון מגפת הקורונה והמשבר הפיננסי העולמי.
לפי הדו״ח העדכני של WTO, התחזית הבסיסית צופה ירידה של 0.2% בסחר הסחורות העולמי - כמעט שלושה אחוזים פחות מהתרחיש המקורי, אילולא המכסים. התחזית מבוססת על מצב המכסים נכון ל-14 באפריל, אך אם יושתו מכסים נוספים ב-9 ביולי – כפי שמאיים ממשל טראמפ – הירידה עלולה להחריף ל-1.5%.
מנכ״לית WTO, נגוזי אוקונג׳ו-איוואלה, אמרה כי ״רמת אי הוודאות בתחום מדיניות הסחר מדאיגה מאוד, במיוחד על רקע העימות המתמשך בין סין לארה״ב״. לדבריה, חוסר הוודאות הזה עלול לשמש כבלם לצמיחה הגלובלית.
גם ועדת הסחר והפיתוח של האו״ם (UNCTAD) פרסמה אתמול אזהרה דומה וציינה כי הכלכלה העולמית נעה לעבר מסלול מיתון.
הדו״ח צופה האטה בקצב הצמיחה הגלובלית ל-2.3% בשנת 2025, בעקבות שיבושים במדיניות הסחר, תנודתיות פיננסית ועלייה באי-הוודאות. ״רמת אי-הוודאות בסחר העולמי היא הגבוהה בהיסטוריה המודרנית״ נכתב בדו״ח, ״והיא כבר גורמת לעיכובים בהשקעות ולהפחתה בגיוס עובדים״.
במגזר האנרגיה, סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) ואופ״ק עדכנו כלפי מטה את תחזיות הביקוש העולמי לנפט לשנים 2025 ו-2026, תוך התייחסות ל״רוחות נגד״ שמקורן במתיחות סחר – ובראשן הצעדים של טראמפ. תחזית אופ״ק כעת צופה עלייה של 1.3 מיליון חביות ביום לשתי השנים – גידול שנתי של כ-1% בלבד. ה-IEA הפחיתה את תחזית הגידול לשנת 2025 ב-300 אלף חביות ל-730 אלף חביות ביום, ובשנת 2026 ל-690 אלף חביות. מינהל המידע האנרגטי של ארה״ב צמצם גם הוא את התחזית ל-2025 ב-30%, ל-900 אלף חביות ביום. גולדמן זאקס פרסמו תחזית שמרנית עוד יותר - גידול של 300 אלף חביות בלבד עד סוף 2025.
בתחום הסחר במכולות, חברת המחקר Linerlytica מדווחת כי המתיחות בין סין לארה״ב ממשיכה לפגוע קשות בביטחון בשוק, וכי הוויתורים שהציעה ארה״ב עד כה אינם מספיקים כדי להחיות את היקפי השילוח בנתיב הטרנס-פסיפי. לפי הדו״ח, הזמנות מטען מסין לארה״ב בשלושת השבועות הקרובים צפויות לרדת ב-30% עד 60%, וביתר מדינות אסיה ב-10% עד 20%.
בתוך כך, מדינת קליפורניה הגישה ביום רביעי תביעה משפטית נגד ממשל טראמפ, בדרישה לבטל את הצווים המנהלתיים החדשים בנוגע למכסים. המדינה מאשימה את טראמפ בשימוש לרעה בסמכויותיו ובגרימת נזק כלכלי כבד הן לכלכלתה והן לכלכלת ארה״ב כולה.