רשות תעלת סואץ מוכנה ורוצה להתחרות בתעלת פנמה על מעבר אוניות במסגרת קווי הסחר אסיה-נמלי החוף המזרחי של ארצות הברית. בכוונת הרשות להציע לחברות הספנות הטבות והנחות בכדי להעביר אליה שירותים.
לדברי בכיר ברשות תעלת סואץ, מתקיימת כבר עתה תחרות בין התעלות על הסחר, כשבסואץ מאמינים שהם ממוקמים במקום טוב בכדי לקחת את הבכורה, היות ודמי המעבר זולים יותר. בנוסף מסר הבכיר, שגם לאחר פתיחת תעלת פנמה המורחבת ב-2016, תוכל תעלת סואץ לאכלס אוניות מכולה גדולות יותר.
מארסק ליין, למשל, לוחצת על ממשלת מצרים להתחיל בכריה של תעלה צדדית, שתאפשר גישה נוחה יותר לים התיכון ממסוף המכולות SCCT בנמל פורט סעיד מזרח, בו יש לה 55% מהבעלות.
בפתיחה החגיגית של התעלה החדשה בשבוע שעבר מסרו נציגי מארסק, ששניים מתוך שלושת השירותים שלהם בסחר עוברים דרך תעלת סואץ. מנכ"ל החברה סורן טופט מסר שעבור מארסק, היתרונות הם במעבר בתעלת סואץ, למרות ששליש מהשירותים שלה בסחר עוברים בתעלת פנמה.
לדברי אנאליסט ב-Drewry, היתרון של תעלת פנמה הוא שאוניות יכולות לפקוד נמלים נוספים לאחר המעבר בתעלה ולפני ההגעה לניו יורק, המהווה את היעד הראשון לאחר המעבר בתעלת סואץ. למרות זאת, זמן ההגעה לניו יורק דרך תעלת סואץ הוא 30 יום, ו-36 יום דרך תעלת פנמה.
האנאליסט הוסיף, שכיום ישנה התפלגות טבעית בין שתי התעלות, כשלנמלים צפונית לסוואנה יש עדיפות למעבר בתעלת סואץ, בעוד ולנמלים הממוקמים דרומית לסוואנה עדיף לחברות הספנות לעבור דרך תעלת פנמה.
לדברי אלפליינר, 16 שירותים שבועיים מאסיה לנמלי החוף המזרחי עוברים כיום דרך תעלת פנמה, עם סך קיבולת של 73 אלף TEU, בעוד שהשירותים העוברים דרך תעלת סואץ הם בעלי סך קיבולת של 70 אלף TEU.
עוד נמסר, שתעלת פנמה מחזיקה ב-51% מנתח השוק בקווים אסיה-החוף המזרחי, עלייה בהשוואה ל-44% בחודש פברואר.