עתירה לבג״צ נגד מש׳ הבריאות בשל עיכוב בשחרור משלוחי מזון

איגוד לשכות המסחר מבקש מבג"צ להוציא צו ביניים המחייב את משרד הבריאות להפעיל את סמכויותיו כנדרש על פי דין ובכך בין היתר לשחרר את משלוחי המזון המעוכבים על ידו בנמל אשדוד


14:04 ,01.11.2017 מאת: מערכת פורט2פורט

איגוד לשכות המסחר עתר (מס' עתירה 8523/17) לפני זמן קצר (1.11.17) לבית המשפט העליון בשבתו כבית המשפט הגבוה לצדק נגד משרד הבריאות, וזאת לאור העיכובים החמורים שנגרמים בשחרור משלוחי מזון מהנמל ובקבלת אישורי יבוא מזון.

 

האיגוד מבקש מבג"צ להוציא צו ביניים, המחייב את משרד הבריאות להפעיל את סמכויותיו כנדרש על פי דין ובכך בין היתר לשחרר את משלוחי המזון (הרגיל והרגיש) המעוכבים על ידו בנמל אשדוד, ולאשר ליבואני המזון את בקשותיהם בעניין יבוא מזון רגיש ללא כל דיחוי נוסף ו/או יתן כל סעד אחר כפי שיראה לנכון וצודק בנסיבות העניין.

 

עוד מבקש האיגוד מבג"צ, להוציא צו על תנאי שיורה למשרד הבריאות לנמק מדוע אינו פועל כנדרש על פי החוק, לקיים דיון דחוף בעתירה ולהביא לפתרון מהיר של העניין.

 

העתירה הוגשה על ידי עו"ד גיל נדל ועו"ד חן אבנר ממשרד עו"ד גולדפרב זליגמן ושות'.

 

איגוד לשכות המסחר טוען בעתירתו, כי משרד הבריאות נמנע מלהפעיל את סמכותו הקבועה בדין ולשחרר את הסחורות בלוחות זמנים סבירים כפי שנקבעו על ידו ובחקיקה, דבר המהווה הפרה של הדין ואי קיום החובות המנהליות החלות על משרד הבריאות כרשות מנהלית.

 

עניינה של העתירה בעיכובים הכבדים בשחרור משלוחים של מזון (רגיל ורגיש) מתחנת ההסגר בנמל אשדוד, ובמתן אישור מוקדם ליבוא מזון רגיש, אשר גורמים לחסימה של אספקת טובין מיובאים לשוק בישראל, לנזקים הכלכליים שנגרמו (ועודם נגרמים) ליבואני מזון שונים ברחבי הארץ, ולפגיעה בציבור היבואנים והצרכנים בישראל; והכל עקב אוזלת היד של משרד הבריאות והתנהלותו הבלתי סבירה לספק שירות ברמה הולמת בקשר לטיפול במוצרי מזון המיובאים על ידם לנמל אשדוד.

 

במהלך חודשים ספטמבר ואוקטובר 2017 פורסמו ידיעות בתקשורת אודות מעצרם של מספר עובדים בכירים במשרד הבריאות, ביניהם, מנהלת תחנת ההסגר בנמל אשדוד, שני מהנדסי מזון בכירים המשמשים כמנהלים בשירות המזון הארצי במשרד הבריאות ויועצי יבוא. המעצרים התבצעו, כך פורסם, בשל החשד כי אותם עובדים קיבלו שוחד מיבואנים, על מנת לקדם ולאשר יבוא מזון, מבלי לערוך את הבדיקות הנדרשות על פי חוק.

 

לדברי עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר: "על כל משרד ממשלתי מוטלת החובה הבסיסית להיערך לעבודה יעילה ושוטפת, גם כשכמה מהעובדים לא יכולים לתפקד כרגיל. חובה זו מתעצמת במיוחד כאשר לא ניתן לבצע פעילות עסקית ללא אישור המשרד, המשמש ספק של שירותים ללקוחותיו וחייב לעמוד ברמת שירות מינימאלית. משרד הבריאות חייב, ביודעו כי עלולים להיות קשיים ועיכובים, לדאוג שאספקת המזון במדינת ישראל תגיע לרשתות ולציבור ללא עיכובים. היבואנים מבצעים את כל המוטל עליהם על פי דין ועקב פעילות משרד הבריאות, נגרמים להם נזקים כבדים. הממשלה חייבת לפצות אותם".

 

בעתירה נכתב כי העיכובים הרבים עלולים להשפיע ולשתק את המשק כולו. כך, למשל, בעוד לציבור היבואנים נגרם נזק כלכלי רחב, בין היתר, בשל עלויות אחסנה והשהיית מכולות, אי הגעת סחורות לשוק, קיצור חיי מדף של מוצרי מזון ואובדן מכירות; הרי שלציבור הרחב נגרם נזק בדמות אי אספקת מזון לרשתות השיווק השונות ולערוצי השיווק הנוספים, כמו גם לאספקת מזון לקוחות מוסדיים (בתי חולים, משרדי ממשלה, בתי מלון ועוד). 

 

על פי בדיקת איגוד לשכות המסחר, נמצא כי עלויות אחסון של מכולה בודדת נעות בממוצע בטווח של בין 500-350 ש"ח ליום. חישוב פשוט מעלה כי אם ליבואן 10 מכולות שצריכות להיות באחסון, הרי שהוא יאלץ לשלם בין 3,500-5,000 ש"ח ליום עבור אחסון המכולות.

 

עוד נכתב בעתירה, כי: "מעבר לכך שאין זה ראוי כי בשל חוסר תפקודה של המשיבה, ככל הנראה, לאור החקירות הפנימיות המתנהלות בה, ייאלצו הציבור הרחב או ציבור יבואני המזון לשאת בעלויות האמורות, הרי שעלויות מצטברות (ומיותרות) אלה, מחטיאות הלכה למעשה את הרציונל לקיומה של פרוצדורת שחרור מהירה ויעילה - יבוא, קרי, הפחתת עלויות ומחירים״.

 

הודגש בעתירה כי איגוד לשכות המסחר פנה למשרד הבריאות לצורך מתן פתרון בעניין, אולם הפניות טרם נענו והמצב הולך ומחריף, ובשל כך, האיגוד עתר לבג"צ.