המועצה הארצית לתכנון ולבנייה בראשות מנכ"ל משרד הפנים בפועל ד"ר שוקי אמרני אישרה את התוכנית להסדרת כריית חול ועבודות החפירה להקמת נמל המפרץ ונמל הדלק בחיפה.
תוכנית מתאר ארצית 13/ ב/ 1/ 2 לכריית חול בנמל המפרץ מהווה המשך ישיר לתוכנית מתאר ארצית למבנים הימיים, שכבר אושרה בממשלה. האישור לתוכנית להסדרת כריית חול מאפשרת למעשה את תחילת העבודות להקמת הנמל מבחינה סטטוטורית.
על הפיצול בין התוכנית להקמת המבנים לבין התוכנית למקורות החול, שישמשו להקמת הנמלים, החליטה המועצה הארצית עוד בשנת 2012, וזאת, בין השאר, על מנת לאפשר בחינה מעמיקה סביבתית של האתרים מהם ייכרה החול לשם הקמת הנמל.
החלופות לאתרי חפירת החול הוגדרו על ידי המשרד להגנת הסביבה בהנחיות לתסקיר ההשפעה על הסביבה, לאחר שנבחנו מכלול שיקולים סביבתיים, כלכלים והנדסיים, וכן נבחנו השפעות העבודה על שימושים אחרים בים ובחוף. בהתאם להנחיות התסקיר, ובמטרה לצמצם את ההשפעות הסביבתיות של הכרייה, נבחנו אתרי כרייה בעומקים שבין 20-30 מטר.
התוכנית שהמועצה הארצית המליצה לממשלה על אישורה, קובעת את שטחי החפירה בסמוך לנמל המפרץ וכן קובעת את כמויות החול המותרות לחפירה (19 מיליון קוב חול). התוכנית כוללת נספח ניהול סביבתי, שמגדיר את מרכיבי הניטור והנהלים טרם תחילת עבודות החפירה, במהלכן ולאחר סיומן שיצמצמו את ההשפעות על הסביבה.
המועצה הארצית בחנה את מכלול השיקולים הרלוונטיים לתוכנית בהתאם לעמדת המשרד להגנת הסביבה ולהתייחסויות מומחים שנשמעו בוועדת המשנה. בנוסף הובהר בדיון כי תמ"א 13/ ב/ 1/ 1 למבנים הימים נותנת מענה לצמצום ההשפעות הסביבתיות על קו החוף שמצפון למפרץ על ידי הטלת חול, ולכן לא נדרש מענה נוסף בתוכנית הנוכחית.
יו"ר המועצה ד"ר שוקי אמרני ציין בדיון, שהחלטות המועצה הארצית התקבלו תוך ראיה מאזנת בין הצרכים הכלכליים, הסביבתיים והחברתיים הנוגעים לעניין. המועצה בהחלטתה יצרה כלי חדש של תוכנית הניהול הסביבתי, שיאפשר שמירת האיזון הנדרש בין מכלול השיקולים להבטחת האינטרס הציבורי .
התכנית קובעת שכריית החול מקרקעית הים מול חופי חיפה תופסק זמנית בכל מקרה בו יתעוררו בעיות סביבתיות, תוך דרישה להחזרת מצב לקדמותו. כמו כן, נקבע שמדי שנה יוגש למועצה דוח על התקדמות כל הפרויקטים בנמל חיפה.
בעיריית חיפה בירכו השבוע על אישור התוכנית. אמר מהנדס העיר אריאל וטרמן: "לא הקלנו ראש בסוגיות הגנת הסביבה ובהשפעות בכל טענה שעלתה, יחד עם המשרד להגנת הסביבה ומשרד הפנים וכלל הגורמים. התוצאות מבטיחות שלא תהיה פגיעה סביבתית, לא בחופים ולא בעומק הים. לכן אנו רוצים שהנמל ייבנה במהרה, כמנוף חיוני לצפון המדינה".
ראש הוועדה לתכנון ולבנייה חיפה, מחזיקת תיק ההנדסה במועצת העיר חדוה אלמוג: "הבדיקה הסביבתית שנעשתה בחיפה הינה חסרת תקדים בהיקפה, מתוך התחשבות בחיים האקולוגיים הימיים וכמובן בתושבים החיים בסביבה".
ראש עיריית חיפה יונה יהב: "נמל המפרץ יהווה שובר שיוויון במלחמה לטובת הצפון ובעצם יהיה תחילת הגשמת חזון הרצל לצפון הארץ, לאחר הגשמת חזון בן גוריון בדרום".
בעירייה התייחסו לתוכנית כאל אור ירוק להפיכת הנמל המערבי כיום ל"ברצלונה של חיפה" – הפיכתו לנמל נוסעים בלבד, עם אזורי תיירות, פנאי ובילוי, הכוללת פיתוח שטחי ציבור, טיילת חוף, שיקום מבנים וחיזוק המסחר, במטרה לפתח חזית ים עירונית.