מליאת הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה חיפה אישרה אתמול (ג') שתי תוכניות בעלות משמעות היסטורית לפיתוחה העיר: תמ"א 13 א'/3 - תוכנית המתאר הארצית לפיתוח חזית הים העירונית ותמ"א 13 ב/1/1 – תוכנית המתאר הארצית להקמת נמל המפרץ.
התוכנית להקמת חזית הים העירונית אושרה במועצה הארצית לתכנון ולבנייה בחודש יוני 2012, תוך הוראה שהיא תרד לוועדות התכנון המקומית והמחוזית ותוחזר למועצה הארצית עם הערות.
התוכנית להקמת נמל המפרץ היא חלק מהחלטת ממשלה, על הקמת נמלי העתיד של ישראל בחיפה ובאשדוד. כרגע עדיין מתנהל מאבק בין שתי הערים היכן יוקדם הנמל הראשון.
בנוסף, על הממשלה להחליט האם הנמלים החדשים שיוקמו, אם יוקמו, יהיו בבעלות ו/או יתופעלו על ידי עובדי הנמלים, או יימסרו לבעלים פרטיים. על פי הצהרות ראש הממשלה ושר התחבורה לאחרונה, מדובר ברציפים שיהיו בבעלות פרטית. זאת, כמובן, בניגוד מוחלט לעמדת העובדים, שדורשים שהרציפים יהיו חלק מהנמלים הקיימים ויימסרו להם.
תכנית המתאר לנמל המפרץ כוללת בין השאר: מסוף מכולות חדש, נמל דלק חדיש ומודרני, שיחליף את הנמל הישן, נמל צבאי חדש, שיחליף את הנמל הקיים ויבטיח את פינויו מלב שכונת בת גלים, הארכת שובר הגלים הראשי של נמל חיפה והסדרת שובר הגלים בכניסה לנמל הקישון.
בנוסף כוללת התוכנית חפירת תעלת כניסה עמוקה למגה אוניות שאולי יפקדו את נמלי ישראל בעתיד. על פי התוכנית, נמל המפרץ יחובר למזרח הארץ באמצעות רכבת העמק ותשתיות דרכים חדישות, ויבטיח בכך פוטנציאל לשיתוף פעולה אזורי ולחיזוק מרכזיותו של מפרץ חיפה בהיבט הכלכלי, המסחרי והתיירותי.
חזית הים העירונית, כפי שנוסחה בהוראות המועצה הארצית, נועדה להפוך את חלקו המערבי של הנמל (למול שדרות בן גוריון) לנמל נוסעים בלבד. לצידו יפותח מרכז בילוי תוסס, שיכלול בתי קפה, מסעדות, מסחר ומגורים.
יצוין שבהחלטתה קבעה המועצה הארצית מספר תנאים ונקבה בפרק זמן של שנתיים לקביעת חלופות להעתקת הפעילות מהרציף המערבי של הנמל למקום אחר, פינוי דגון ועוד. עד היום, לא הועלו אופציות למתן תשובות לחלופות אלה.
יצוין עוד, שבניגוד להעמדת העירייה, לפיה כמעט ולא מתבצעת פעילות ברציף המערבי, הרי שעל פי נתוני נמל חיפה, מתבצעת ברציף למעלה מ-25% מהפעילות הכלל נמלית ובמזג אוויר סוער הוא היחיד בנמלי ישראל המסוגל לתפקד.
בנוסף, על פי גורמים ימיים, עלות העתקת בסיס חיל הים ממקומו והעברתו מזרחה לשפך הקישון, מסתכמת בעשרות מיליארדי שקלים, אם לא למעלה מזה. עד כה, לא ברור כיצד, ועל ידי מי, ימומן המעבר.
ראש עיריית חיפה יונה יהב: "מדובר ברגע היסטורי, שהוא פרי מאמץ מתמשך של עיריית חיפה לפיתוחו הכלכלי והתיירותי של מטרופולין חיפה, תוך שיקום חזית הים העירונית. במרכז התוכנית עומדת השאיפה להפוך את העיר למוקד כלכלי, שיקרין על הפעילות העסקית, התרבותית והתיירותית של המטרופולין כולו. ביצוע שתי התוכניות יבטיח את עתידו הכלכלי של המטרופולין, יספק אלפי מקומות תעסוקה וייצבו את חיפה כעיר חוף מהמובילות בעולם".
מנכ"ל העירייה שמואל גנץ: "חיפה זקוקה לנמל החדש כמו אוויר לנשימה. הקמתו תלווה בפיתוח תעשייה מודרנית ונקייה, שתוסיף אלפי מקומות פרנסה חדשים לצפון המדינה. תוכנית נמל המפרץ מלווה בתזכיר השפעה על הסביבה, שנעשה בהשקעה של עשרות מילוני שקלים, והוא מהיסודיים והמקיפים שנעשו אי פעם בישראל".
מהנדס העיר חיפה אריאל וטרמן: "תוכנית חזית הים העירונית במערב הנמל מתקנת עוול היסטורי שנעשה לעיר, שנחסמה לקו המים עוד בימי המנדט. עם פתיחת הנמל תזכה חיפה, ובתוך כך המדינה כולה, במוקד תיירותי בעל חשיבות בינלאומית. ההשקעה בנמל המפרץ תבטיח מקומות תעסוקה לכל צפון המדינה".
לאחר אישור התוכניות על ידי מועצת עיריית חיפה, הן יועברו בשבוע הבא לאישור הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה, כשבהמשך הן יובאו לאישור המועצה הארצית לתכנון ולבנייה.