הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה אישרה היום (ד') את תוכניתן של חברת נמלי ישראל (חנ"י) ועיריית חיפה (תמ"א 13/ב/1/1) למבנים ימיים במפרץ חיפה ובראשם הקמת נמל המפרץ.
נמל המפרץ הוא מסוף המכולות החדש, שיוקם ע"י חנ"י בחלק המזרחי של המפרץ בעלות משוערת של 4 מיליארד שקל, תוך הארכת שובר הגלים הנוכחי.
בנוסף אישרה הוועדה המחוזית את תוכנית חזית הים העירונית (תמ"א 13/ב/1/1) לפיתוח חופי חיפה ופיתוח חזית ים בחלק בו שוכן הים הרציף המערבי של הנמל.
התוכניות יחזרו עכשיו לאשרור המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, שאישרה אותן לפני כשנה, תוך הורדתן לוועדות התכנון המקומיות למתן הערות ואישורים. לאחר האשרור אמורות התוכניות לעבור לאישור הממשלה לשם מתן תוקף של החלטה.
יצוין שהממשלה עדיין לא קיבלה החלטה היכן ייבנה נמל המים העמוקים המרכזי של ישראל – חיפה או אשדוד. קיימת אפשרות שההחלטה תיפול על שתי הערים במקביל.
התוכנית לפיתוח נמל המפרץ אושרה לראשונה בהחלטת ממשלה מ-2007 והיא כוללת תהליך תכנוני מקיף ומקצועי בו היו שותפים עשרות גורמי מקצוע מובילים בתחומם מהארץ ומחול. התוכנית כוללת גם ביצוע תסקיר השפעה על הסביבה רחב היקף בהשקעה של 55 מיליון שקל.
בנוסף לעלות הקמת נמל המפרץ, כוללת התוכנית את הקמת תשתיות כבישים ותחבורה, כוללת סלילת מסילת ברזל, שישרתו את הנמל החדש. העלות המשוערת היא 1.5 מיליארד שקל.
תוכנית חזית הים העירונית תהפוך את החלק המערבי של נמל חיפה למתחם תיירות ובילוי, מסחר, פנאי ונופש, במקביל להמשך תפקודו כנמל נוסעים. השטח יכלול פיתוח שטחי ציבור, טיילת חוף, שיקום מבנים וחיזוק המסחר, התיירות, הבילוי והתרבות. במסגרת התוכנית אמור להימצא פתרון גם לשיקוע מסילת הרכבת החוצה את העיר.
במסגרת תוכנית נמל המפרץ יוקם מסוף מכולות שיוכל לשרת את המגה-אוניות הצפויות להפליג החל מהשנה בנתיבי הסחר העולמיים, ולכלול הקמת מרכזים לוגיסטיים ועורף נמל, שיהווה עוגן משמעותי כמחולל תעסוקה לעיר ולמטרופולין.
על פי התכנון, ייבנה רציף באורך של 1 קילומטר וברוחב של 500 מטר, בו יוכלו שלוש אוניות לבצע פריקה וטעינה בו זמנית, עם עבודה של 112 עגורני שער.
התוכנית להקמת מבנים ימיים במפרץ חיפה כוללת מספר מרכיבים, ביניהם בניית נמל דלק חדש, שיאפשר את פינוי נמל הדלק הישן בנמל המערבי, הצמוד לקריית הממשלה, הקמת שובר גלים משני, הארכת שובר הגלים הראשי של הנמל בכ-880 מטר, הארכה והעמקה של תעלת הכניסה לנמל, קיצור שובר הגלים בכניסה לנמל הקישון (בכדי לאפשר כניסת אוניות גדולות יותר), הרחבת רציף הכימיקלים הקיים, הרחבת רציף המכולות כרמל, אפשרות להקמת נמל צבאי חדש לחיל הים.
ראש עיריית חיפה יונה יהב: "זהו יום חג לעיר חיפה ולצפון הארץ. אנו סבורים שזהו מהלך קריטי להצלת הצפון וצעד חשוב להבטחת מרכזיותו של נמל חיפה".
מהנדס העיר חיפה אריאל וטרמן: "התוכנית לוותה בתסקיר השפעה על הסביבה שהוכן על פי הנחיות המשרד להגנת הסביבה והמועצה הארצית לתכנון ולבנייה, שבו נבחנו באופן מעמיק כל ההיבטים החזותיים והסביבתיים הכרוכים בנמל העתיד".