קבוצת אשטרום-שפיר הנדסה מישראל זכתה במכרז הבינלאומי להקמת נמל המפרץ בחיפה.
ההצעה של אשטרום-שפיר גברה על הצעת הקבוצה המתחרה, חברת Ludreco מלוקסמבורג, שניגשה למכרז עם חברת סולל בונה (מקבוצת שיכון ובינוי), וקיבלה את הציון הסופי הגבוה ביותר במכרז להקמת נמל המפרץ.
בכך השלימה חברת נמלי ישראל (חנ"י) בתוך כשנה הליך מורכב של מכרזי הקמה לשניים מפרויקטי התשתית החשובים למשק ולכלכלה בישראל - נמל המפרץ בחיפה ונמל הדרום באשדוד. הנמלים החדשים יופעלו על ידי חברות הפעלה בינלאומיות, שתפעלנה בסטנדרטים גבוהים של שירות.
עלות העבודות נשוא המכרז להקמת נמל המפרץ (שלב א') עומדת על 3.98 מיליארד שקל. העבודות כוללות הארכת שובר גלים ראשי, הקמת שובר גלים משני, הקמת רציפים, הקמת שטחי איחסון ותפעול, בהם מסוף לרכבת מטענים וביצוע עבודות חפירה ימית.
שר התחבורה ישראל כץ: "החלטנו לפני כשנה והיום אנחנו מבצעים ומקימים שני נמלים חדשים, שיופעלו על ידי חברות ענק בינלאומיות, יוסיפו אלפי מקומות עבודה, יוזילו את מחירי הסחורות והמוצרים ויסייעו בשינוי המציאות הכלכלית והחברתית במדינת ישראל. ביום שלישי הנחנו אבן פינה לנמל הדרום באשדוד, ובקרוב נניח אבן פינה לנמל המפרץ בחיפה, שיבנה על ידי חברות ישראליות".
מנכ"ל חנ"י שלמה ברימן: "החזון הפך היום למציאות. אני גאה לבשר כי חברת נמלי ישראל השלימה עכשיו את אחד המהלכים המשמעותיים ביותר למשק, יציאה להקמה של שני נמלים חדשים, כמענה לצרכי הסחר של המשק, לפקידת אוניות הענק וכמחולל תחרות, ממנה ייהנו היצואנים והיבואנים, ענף הספנות וכל בית בישראל".
הקיבולת של נמל המפרץ תעמוד על 1.1 מיליון TEU בשנה. שטח מסוף המכולות הוא 810 דונם, אורך הרציף הראשי 800 מטר, עומק המים 17.3 מטר, אורך הרציף המשני 450 מטר, שובר הגלים הראשי של נמל חיפה יוארך ב-882 מטר ויוקמו שוברי גלים משניים באורך של 2,100 מטר.
בתוך כך, חנ"י נמצאת בעיצומו של המכרז לבחירת מפעילים בינלאומיים לנמלים החדשים. ארבע חברות הפעלה בינלאומיות עברו את שלב המיון המוקדם והוזמנו בחודש יולי השנה להגיש הצעות להפעלת הנמלים לתקופה של כ-25 שנה. במסגרת ההצעות נדרשות החברות להציג תוכנית עסקית, הצעה כספית, שיטות תפעול בראייה סביבתית (נמל ירוק).
בסיום השלב, ברבעון הראשון של 2015, ייבחרו שתי חברות הפעלה לנמלים החדשים.