לוגיסטיקר: תקופת ההרצה של מסוע הגרעינים באשדוד תסתיים בסוף נובמבר

עלות חוסר היעילות בנמלים בשנת 2020 עמדה על כ-36 שקל לטון תבואה - התייקרות של 33% בהשוואה ל-2019. מנכ״ל לוגיסטיקר: ״תפעול מלא של המסוע עם מערכות טכנולוגיות פורצות דרך לצד הגדרת רציף 21 כרציף גרעינים ייעודי והגדלת הממגורה בנמל, ישנו את הסטטוס קוו הקיים״


14:24 ,24.10.2022 מאת: מערכת פורט2פורט

חברת נמלי ישראל הודיעה לאחרונה כי חברת לוגיסטיקר מקבוצת ממן, מפעילת הממגורה בעורף נמל אשדוד, תנהל ותפעיל את מסוע הגרעינים בנמל שנבנה בנמל אשדוד לתקופה של חמש שנים וחצי. חנ״י אף בחרה להאריך ללוגיסטיקר את תקופת הפעלת הממגורה בעורף נמל אשדוד עד למאי 2028. במקביל, בוחנים בחנ״י אפשרות להרחיב את קיבולת הממגורה באשדוד מעבר ל-1.2 מיליון טון, כך שתוכל לעמוד בגידול הצפוי בהיקף פריקת התבואה בנמל אשדוד.

 

לדברי זאב מנצור, מנכ״ל לוגיסטיקר: ״מסוע הגרעינים עתיד להחליף את שיטת הפריקה הקיימת כיום באשדוד, שהתבססה על למעלה מ-40 אלף משאיות בשנה שעשו את הדרך מנמל חיפה לממגורה באשדוד ולמאות המשאיות, שהעמיסו את התבואה ברציף העגינה 21 בנמל אשדוד ושינעו אותה דרך צירי התנועה בנמל לממגורת התבואה, המרוחקת כ-2 ק״מ ממנו״.

 

״עם הפעלת המסוע״ מציין מנצור, ״הוא צפוי לפרוק 1800 טון תבואה בשעה - שקול ל-48 משאיות - במשך 24 שעות ולשפר בכ-80% את קצב הפריקה של התבואה בנמל אשדוד, כך שאוניה ממוצעת שעד כה נדרש חודש ימים לפרוק אותה, תיפרק כעת תוך 7 ימים בלבד.

 

״מעבר להתייעלות בזמני פריקת התבואות בנמל, המסוע יפחית בצורה משמעותית את הזיהום הסביבתי הנגרם מתנועת המשאיות וישפר את השירות ליבואני התבואה באזור הדרום״, מסכם מנצור.

 

בלוגיסטיקר כבר החלו בגיוס ובהכשרת עובדים לתפעול המסוע ובמקביל פועלים בשיתוף עם חנ״י בהטמעת מערכת מידע וטכנולוגיות מתקדמות בהשקעה כוללת של למעלה מ-10 מיליון שקל, שתאפשר למקצע את ניהול הממגורה והמסוע ותמקסם את הפעילות שלו.

 

לקראת סוף נובמבר בכוונת לוגיסטיקר לסיים את שלב ההרצה של המסוע ולהכריז עליו כ״מסוע עובד״. מהלך זה, ביחד עם הטמעתם של אמצעי פריקה מיוחדים נוספים, יאפשרו לרשות הספנות והנמלים (רספ״ן) להשלים את התהליך הרגולטורי להגדרת רציף 21 כרציף ייעודי לפריקת גרעינים, כך שאוניות הגרעינים לא יעמדו בתור הכללי, משמע זמן ההמתנה שלהן בים עד לפריקה יתקצר משמעותית ויניע את בעלי האוניות להעדיף לפרוק את התבואה בנמל אשדוד ולא להמשיך צפונה.

 

לדברי טל שמעון, מנכ״ל יצרנית הסויה סולבר, מעשר חברות המזון הגדולות בארץ, ״המסוע הוא הבטחה גדולה לשיפור הליכי הפריקה בנמל אשדוד. עד היום, הפריקה באשדוד נעשתה  בקצב מאוד איטי. במקום לפרוק אוניית גרעינים ביומיים עד ארבעה ימים, פורקים בממוצע בשבועיים ויותר. בשל קצב הפריקה המחפיר בנמל אשדוד יצרני מוצרי הגרעינים נאלצים לשלם קנסות בגובה עשרות מיליוני שקלים בשנה לחברות הספנות בעולם״.

 

שמעון הוסיף כי ״נכון להיום קצב הפריקה הוא עדיין איטי, שכן המסוע עובד רק עד השעה 18:00. ברגע שהמסוע יעבוד באופן מלא, 24 שעות ביממה, כפי שנדרש וכפי שקורה בעולם, נוכל להוזיל באופן משמעותי את מחיר גרעיני הסויה שאנו מוכרים לתעשייה, שקפצו בשנתיים האחרונות ובכך תיווצר תגובת שרשרת שתגיע עד לכיסו של הצרכן הפרטי שעושה שימוש במוצרי הסויה בביתו, במסעדות ובמלונות״.

 

מנכ״ל חברת נמלי ישראל, יצחק בלומנטל: ״אנו מברכים על שיתוף הפעולה עם חברת לוגיסטיקר. זהו צעד נוסף להפעלתו המלאה של מסוע הגרעינים החדש באשדוד אשר צפוי לייעל ולשפר משמעותית  את אספקת הגרעינים ליבואני התבואות. בנוסף צפוי המסוע להביא לשיפור בתחומים של הגנת הסביבה והבטיחות ולצמצום תנועת המשאיות כחלק מראיית הקיימות של חנ״י להורדת זיהום אוויר והשפעות סביבתיות שליליות״.

 

נציין כי לפי נתוני רספ״ן (רשות הספנות והנמלים), במהלך 2021 יובאו לישראל כ־5.5 מיליון טון תבואות בהם חיטה למאכל, פולי שמן ומספוא לבעלי חיים. ממגורות דגון בחיפה פרקו 69% מהתבואות המגיעות למדינה, ובאשדוד נפרקו 31% מכלל התבואות. על פי דוח שהציג אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר בספטמבר 2021, עלות חוסר היעילות בנמלים בשנת 2020 עמדה על כ-36 שקל לטון תבואה או כ-200 מיליון שקל עבור כלל הענף – התייקרות של 33% בהשוואה ל-2019. עלות זו מביאה בחשבון את עלויות ההמתנה בנמלים, הובלת סחורה עודפת עקב פריקה בנמל רחוק מהיעד ודמי אחסנה עודפת. ב-2021 נמשכה מגמת העלייה בזמני ההמתנה ובאחסנה העודפת הנדרשת למשווקי התבואה.