יבואני התבואות בדרום מתוסכלים מקצב הפריקה בנמל אשדוד ומעדיפים להוביל את המטענים באלפי משאיות מחיפה דרומה. ״קצב הפריקה בנמל אשדוד הוא כחמישית מקצב הפריקה ברציף דגון בחיפה״, טוענים באיגוד יבואני התבואות.
לטענתם, האנייה מלניה, ועליה 26,000 טון חיטה שמיועדים למפעל אסמי עוז באופקים, הגיעה ברביעי בשבוע שעבר מנמל רוטרדם בהולנד, לרציף דגון בחיפה, במקום לנמל אשדוד.
מנכ״ל החברה, אדי מחלב, מצהיר כי העדיף לשלם חצי מיליון שקל להובלה במשאיות, מאשר לשלם קנס של מעל חצי מיליון דולר לחברת הספנות בחו״ל, בגלל קצב הפריקה האיטי בנמל אשדוד.
לטענת איגוד יבואני התבואות ״יקר לפרוק תבואות או גרעינים, בנמל אשדוד, מה עוד שמחירי התובלה הימית בעולם עולים. חברות הספנות הבינלאומיות מייקרות את מחירי החכרת האניות. עלויות הדימורג׳ מתייקרות. זה מעמיס על מחיר התבואות והגרעינים בארץ״.
חברת א.ד.מ מרכזי תעשיות מאשדוד הביאה מאז יולי כ-70% ממטעניה לנמלי הצפון, באמצעות כ-4,000 משאיות, שנעו בכבישים דרומה. מנכ״ל החברה, רועי ברקוביץ, מספר על מחסור במשאיות בארץ. לדבריו, עקב הביקוש הגבוה למשאיות וריבוי ההובלות מנמלי הצפון דרומה, עלויות ההובלה של מדינת ישראל התייקרו בכ-400%״.
איתי רון, יו״ר איגוד יבואני התבואות אומר: ״אני מתפלא על משרדי התחבורה, האוצר והגנת הסביבה, שמתעלמים מההשלכות של המצב על כבישי ישראל, על הפקקים, הזיהום, תאונות הדרכים וההשפעה הישירה על יוקר המחייה״.
נמל אשדוד: הטענות שעלו הם ׳החדשות של אתמול
מחברת נמל אשדוד נמסר בתגובה: חברת נמל אשדוד הצליחה בשבועות האחרונים לצמצם את התור התפעולי לכדי מספר חד-ספרתי של אניות ממתינות. ההישג הינו תודות למאמצים משותפים של משרד התחבורה והנהלת נמל אשדוד אשר הובילה מהלך לגיוס כוח אדם בשיתוף ההסתדרות. נמל אשדוד גייס 90 עובדים זמניים שיועדו להתמודדות עם העומסים יוצאי הדופן שהלכו וגדלו עקב מגפת הקורונה וההשלכות הרוחביות שהיכו בכל נמלי העולם המרכזיים.
מגיפת הקורונה יצרה סדר עולמי חדש שהכה בעולם התובלה הימית, מהקשים שידענו בהיסטוריה. תודות למהלך בהובלת שרת התחבורה ובשיתוף פעולה עם ההסתדרות אנו מתמודדים בהצלחה עם המגמה במטרה לספק שירות ולשמור על הרציפות התפעולית לטובת המשק והכלכלה הישראלית. בנוסף, חברת נמל אשדוד פנתה להסתדרות כדי להאריך את משך תעסוקתם של העובדים הזמניים, בכדי לפעול להמשך צמצום התור התפעולי.
הטענות שעלו הם ׳החדשות של אתמול׳, ולראייה: אנייה של שטיבל פרקה בימים האחרונים 32,000 טון של גרעינים בקצב טוב ואנו מצפים לאניית ענק של 60000 טון שתקבל שירות מיטבי״.