האם נמל אשדוד יוכרז על חברת נמל אשדוד כמונופול בפריקת כלי רכב? הממונה על הגבלים עסקיים, פרופ' דיויד גילה, הודיע היום (ג') על פתיחתו של הליך שימוע לחברת נמל אשדוד בטרם יכריז עליה כבעלת מונופולין בפריקת כלי רכב שמקורם בארה"ב ובאירופה. הממונה אף שוקל לקבוע כי חברת הנמל ניצלה את מעמדה בשוק זה באמצעות המנכ"ל לשעבר וסמנכ"ל הלקוחות של הנמל.
כאמור, במסגרת השימוע שוקל הממונה בצעד תקדימי לעשות לראשונה שימוש בסמכות המינהלית ובמסגרתו להטיל על חברת הנמל עיצום כספי בגובה 12 מיליון שקל, עיצום אישי על המנכ"ל לשעבר שוקי סגיס שכיהן כמנכ"ל בתקופת ההפרה בגובה 200 אלף שקל, ועיצום אישי על סמנכ"ל הלקוחות אלי בר-יוסף, בגובה 200 אלף שקל.
עפ"י המידע הקיים ברשות להגבלים עולה כי נתח השוק של נמל אשדוד בפריקת רכבים המיובאים מארה"ב ומאירופה היווה כ-99% בשנים 2009-2011 וכ-95% בשנת 2012. לפיכך חברת הנמל הינה בעלת מונופולין, לכאורה, בשוק זה.
עוד עולה כי רכבים המיובאים מהמזרח הרחוק נפרקים, רובם ככולם, בנמל אילת, בעוד שרכבים המיובאים מהמערב, מארה"ב ומאירופה נפרקים, רובם ככולם, בנמלי הים התיכון - בנמל חיפה ובנמל אשדוד.
בדיקת הרשות העלתה, כי מנקודת מבטם של יבואני רכב, נמל חיפה מהווה תחליף קרוב לנמל אשדוד לצורך פריקת הרכבים המיובאים מארה"ב או מאירופה. אולם ולאור זאת, העניקה חברת נמל אשדוד במהלך שנת 2012 הנחות בתשלום היטלי נמל על פי יעדי כמויות לפריקת כלי רכב בשטחי הנמל, במסגרת הסכמים נפרדים עם כל חברה. ההסכמים נחתמו, בין היתר, עם מכשירי תנועה ומכוניות (2004) בע"מ, ש.י.ר שלמה בע"מ, סוכנות מכוניות לים התיכון בע"מ, צ'מפיון מוטורס בע"מ וצ'מפיון קאר בע"מ, ודוד לובינסקי בע"מ.
בדיקת הרשות העלתה, כי על מנת לעמוד ביעדי הפריקה המזכים בהנחה, היבואנים נדרשים לפרוק את כל הרכבים המיובאים על-ידם בנמל אשדוד. אולם, הסטת חלק מן הרכבים לנמל חיפה, תביא לכך שהיבואנים יפסידו את ההנחה המוענקת להם במסגרת ההסכם וישלמו מחיר מלא על הרכבים שיפרקו בנמל אשדוד.
הרשות מצאה כי בנסיבות מקרה זה, מדיניות ההנחות בה נוקט נמל אשדוד, אשר ניתן לסווגן כ"הנחות מטרה", מרתיעה את יבואני הרכב מלפרוק רכבים שלא בנמל אשדוד ופוגעת באפשרות להתפתחות תחרות מצד נמל חיפה.
עוד עולה כי נוכח מעמדה המונופוליסטי לכאורה של חברת הנמל בשוק פריקת הרכבים המיובאים מארה"ב או מאירופה, הפרקטיקה הזו עלולה, בהסתברות גבוהה למדי, לפגוע בתחרות, ובהתאם לכך עולה כדי ניצול לרעה של מעמד מונופוליסטי.
מהודעת הממונה עולה כי מדובר לכאורה בהפרה בעלת פוטנציאל פגיעה משמעותי בתחרות על ידי חברת הנמל, המחזיקה לכאורה ב-90% מהשוק הרלוונטי, עובדה המצדיקה הטלת עיצום כספי בשיעור שיתקרב לשיעור המירבי הקבוע בחוק. עוד עולה כי חומרת העיצום תישקל נוכח עיתוי ההתקשרות בהסכמים עם יבואני הרכב, שנערכה בסמיכות להתפתחות תחרות בתחום פריקת כלי רכב בנמל חיפה.
נציין כי הכנסות נמל אשדוד מפריקת רכבים ואחסנתם עמדו על למעלה מ-100 מיליון שקל בשנת 2012, ועל סכום דומה בשנת 2013.
מנמל אשדוד נמסר בתגובה: "כאשר חברת נמל אשדוד תקבל את פניית הממונה על ההגבלים העסקיים, היא תלמד את הנושא ותתייחס בהתאם".