כאשר נפגשנו לראיון עם מנכ״ל חברת נמל אשדוד, איציק בלומנטל, שמענו ממקור ראשון הסברים מאלפים למתרחש בנמל והשפעתם על הכלכלה הישראלית. בלומנטל, באופן שקט ובהיר, הצליח להאיר עבורנו את צדו השני של המטבע ולספר את סיפורו של הצד שזוכה לעיתים בביקורת תקשורתית במדיה הישראלית - חברת נמל אשדוד. זה נכון שבמהלך העשור האחרון נמל אשדוד מאותגר תדמיתית בקרב הציבור הישראלי, ובעיקר העובדים, אבל נראה כי בלומנטל מבין זאת היטב ועושה כל שביכולתו לשפר את המצב לא רק בשביל תדמית טובה יותר אלא בעיקר בשביל הכלכלה הישראלית ובשביל העובדים שמתפעלים את ה״ריאה החשובה של מדינת ישראל״, כפי שהוא מגדיר זאת.
בלומנטל מספר לנו על האתגרים שניצבים בפניו ובפני העובדים ומתאר תקופת צמיחה בפעילות שהיא חסרת תקדים בהיקפה. ״הסיטואציה שאנחנו נמצאים בה כרגע היא סיטואציה שנמל אשדוד מעולם לא התמודד מולה בעוצמות הללו - גידול מאוד משמעותי לביקושים בפעילות הנמלית. שנה שעברה סיימנו עם גידול של 25% בפעילות המטענים. נפח הפעילות גדל כל שנה גדל ב-4% בממוצע ושנה אחרי שנה מדובר בריבית דריבית. בשנת 2010 טיפלנו ב-14 מיליון טון בנמל ובשנת 2016 כבר הגענו ל-22 מיליון טון, ואני מזכיר שהנמל לא גדל והרציפים נשארו אותם רציפים. בנוסף לגידול בכמויות גם נתח השוק של נמל גדל - פעם היינו הנמל השני מבחינת פעילות המכולות, והיום נפח הפעילות של נמל אשדוד בתחום המכולות הגיע ל-53%״.
בלומנטל גם מסביר כיצד הקסם הזה מתרחש. ״מאז שנכנסתי לתפקידי כמנכ״ל החברה אנחנו עשינו קליטה מאסיבית של עובדים - קלטנו מעל ל-200 עובדים. בנוסף, אנחנו כל הזמן בודקים את היעילות התפעולית שלנו ואנחנו כל הזמן משפרים אותה. אנחנו מבצעים פיילוטים בפריקה של מטעני ברזל באמצעות פריקה ישירה לרכבות כך שאנחנו מפנים את הרציף במהירות רבה יותר. בתחום הגרעינים התפוקה שלנו היתה 400-600 טון שעה ועלינו ל-2,000 טון שעה, וגם כל נושא המסירה הישירה של גרעינים החוצה מתוזמן יותר טוב. לפני שלוש-ארבע שנים היו נכנסות לנמל 03,00 משאיות ביום והיום המספר הזה עומד על 4,500 משאיות ביום.
"התחלנו את תכנית 'לילה טוב' שאמורה לעודד יבואנים להוציא סחורה מהנמל בשעות הלילה, וזאת באמצעות סבסוד ההובלה היבשתית. התעשיינים חייבים לעבוד איתנו בשיתוף פעולה כי אנחנו נמצאים במצב שצריך לבוא ולמשוך סחורות מהנמל גם בשעות הלילה. לפעילות בשעות האלה יש גם היבט כלכלי משמעותי כי זמן סבב משמונה ולילה ועד חמש בבוקר שונה מזמן סבב בשעות הבוקר - הוא הרבה יותר יעיל. בנוסף, במדינת ישראל יש מחסור בנהגי משאיות, וגם הם יכולים לנסוע רק 12 שעות רצוף ואחר כך הם חייבים לרדת מהכביש ומדינת ישראל אוכפת את זה. צריך לזכור שהנמל הוא חלק מהשרשרת הלוגיסטית - הוא לא ׳השרשרת׳ הלוגיסטית, ואם חלק מהשרשרת הלוגיסטית לא עובד כמו שצריך אז זה משפיע על כל השרשרת״.
יחד עם זאת, מציין בלומנטל, למרות קליטת העובדים החדשים והשיפור המתמשך ביעילות התפעולית, נמל אשדוד משווע לשטחי אחסון נוספים. ״אני מבקש כבר שנתיים שטחי אחסנה נוספים לטובת מכולות, מכוניות, ברזל ועוד ועוד. אנחנו זקוקים לשטחים הללו. פעם לא היו מאחסנים את המכולות בנמל אלא היו מוציאים אותן מחוץ לנמל אבל הבעיה כיום היא שגם המסופים העורפיים מלאים, לא רק הנמל״.
לקריאת הריאיון המלא עם מנכ"ל חברת נמל אשדוד בגיליון יולי של מגזין PORT2PORT לחצו כאן