בן דב: ״על הממשלה החדשה לטפל באופן מיידי בתשתיות הימיות ובתור התפעולי בנמלים״

מנכ״לית מילובר, אירית בן דב, הציגה ניתוח בכנס הגרעינים של קוראל לפיו מלאי החירום אינם תואם לגידול באוכלוסייה ובשעות משבר לא יספיק. ״במצב הנוכחי ועל בסיס המודל של האו״ם, ישראל זוכה לציון נמוך מאוד במבחן הביטחון התזונתי״


11:42 ,12.07.2021 מאת: מערכת פורט2פורט

בניגוד למדינות העולם המתקדמות, הביטחון התזונתי לאזרחי ישראל אינו מובטח והמשק המקומי אינו ערוך לספק את הצרכים התזונתיים לאזרחים באופן יציב. כך עולה מניתוח שהציגה לאחרונה מנכ״לית מילובר, אירית בן דב, בכנס הגרעינים השנתי של חברת קוראל.

 

הניתוח שהציגה בן דב התבסס על המודל לביטחון תזונתי של ארגון המזון והחקלאות של האו״ם (FAO), הבוחן את יכולתה של מדינה להבטיח ביטחון תזונתי לאזרחיה על בסיס 4 קריטריונים: זמינות, נגישות, שימושים ויציבות.

 

לדברי בן דב, כי על אף שקידום רפורמות ממשלתיות כמו במשק החלב, בענפי העוף ובתחומים נוספים נועדו להגן על בריאות הציבור ולהוריד את יוקר המחיה, רובן אינן משיגות את מטרתן ופוגעות בחקלאות המקומית.

 

כך לדוגמא, בעוד שחלק מהרפורמות נועדו לשפר את איכות המוצרים ולחזק את הביטחון התזונתי, בפועל היצור המקומי בעשור האחרון כמעט ונעלם, כ-30% עד 60% מכמות המגדלים בענפי הגידול השונים כמו בענף הדגים הצטמצמה משמעותית ואף נוצרה תלות במספר שחקנים מצומצם בארץ ובחו״ל.

 

הניתוח עוד הראה כי למרות שכמות חומרי הגלם שמיובאת לישראל מתאימה לגידול באוכלוסייה ולצרכיה היומיומיים, מלאי החירום שאמורים לשמור על הביטחון התזונתי בעתות משבר כמו מלחמות, אסונות טבע או מגפות עולמיות אינם מספיקים. לפיכך, ציינה בן דב שעל המדינה להגדיל ולשדרג את מלאי החירום ולהיערך עם יותר מסלולים חלופיים ליבוא מזון.

 

״לצערי, במצב הנוכחי ועל בסיס המודל של האו״ם, ישראל זוכה לציון נמוך מאוד במבחן הביטחון התזונתי״, מציינת בן דב. ״אנחנו נמצאים מאחור וללא הכרה בחשיבותה של החקלאות המקומית כנכס אסטרטגי למדינה המצב לא ישתפר. על הממשלה החדשה לטפל באופן מיידי בתשתיות הימיות ובתור התפעולי שנוצר בנמלי ישראל המהווים בעיות מרכזיות שפוגעות בביטחון התזונתי של התושבים, ובמקביל לעודד ולתמרץ קידום טכנולוגיות בתחום המזון״.