בעקבות עתירתה של חברת מספנות ישראל לבג״צ לביטול הגבלת שירותי הנמל למעל ל-5% מכלל נפח המטענים המשונעים בנמלים נערך ביום חמישי האחרון דיון בבג״צ בו התברר כי שר התחבורה, שבתחילה נטה לבטל את ההגבלה ולהחריג את יבוא המלט ממגבלת 5% יבוא הסחורות לנמל הפרטי, הודיע כי הוא מבקש לדון שוב בנושא במסגרת ועדה בין משרדית.
בג״צ ציין בדיון ביום חמישי כי ״מהודעתה האחרונה של המדינה, שהוגשה אתמול, מתברר כי ההחלטה שלא להביא במניין הספירה של מגבלת 5% המותרים את מטעני המלט, הושהתה עד לקיום דיון בין-משרדי נוסף בסוגיה״. בג״צ אישר את ההשהייה בדיון ודחה אותו ב-60 יום – מועד אליו תצטרך להגיע המדינה עם עמדתה הסופית בנושא.
נציין עוד כי בג״צ אישר לצדדים מהעורבים להופיע בפני הוועדה הבין משרדית, בהם חברת נמל מספנות, חברת נמל חיפה והסתדרות העובדים הכללית.
נזכיר כי נמל מספנות אשר מייבא מלט טוען כי יש להחריג יבוא זה שכן מדובר ביבוא לשימוש פנימי של החברה ולא למטרות מסחריות, ואילו גורמים אחרים, בהם נמל חיפה, טוענים כי יבוא המלט חייב להיחשב לחלק מאותם חמישה אחוזים.
נזכיר כי במסגרת העתירה, אשר הוגשה בנובמבר האחרון, ואשר הוגשה נגד שר התחבורה, שר האוצר, הממונה על ההגבלים העסקיים ורספ״ן נכתב כי ״מדובר בכבילה בלתי חוקית אשר מונעת מהעותרת להתחרות במונופול הנמלים בישראל״. מספנות ישראל מבקשת בעתירה לבחון מחדש את הגבלת 5% לשיעור גבוה יותר אשר ״הולם את קצב התפתחותו של נמל החברה ואת צרכי השוק, על פי התפתחותה של התחרות בו״. בנוסף, עתר נמל מספנות לבג״צ על ביטול מגבלת היבוא של 5% באופן גורף, וזאת בטענה כי עם אישור ההחלטה על הקמתם של שני נמלים פרטיים בחיפה ובאשדוד שיתחילו לפעול בשנת 2021 עידן התחרות כבר כאן, ואין למנוע ממספנות ישראל להגביל את השתתפותה בה.
נמל מספנות ישראל אף טען בעתירתו לבג״צ כי אם לא תוסר המגבלה הנמל ייאלץ לסגור את שעריו ולהפסיק חלק משירותיו ״כדי לא להגיע למצב בו יתברר כי חרג הנמל, רחמנא לצלן, מהוראות כתב הקרטל בעשיריות אחוז בודדות״.
מספנות ישראל: מברכת על החלטת בג״צ
ממספנות ישראל נמסר כי ״מספנות ישראל מברכת על החלטת בג״צ לאפשר לה לעמוד ולהציג את עמדת החברה בפני הוועדה הבין-משרדית של המדינה בדיוניה בסוגיית הסרת מגבלת היבוא של עד ל-5 אחוזים שמוטלת על הנמל משנת 2005 ומהווה חסם לתחרות החופשית בענף הנמלים בישראל״.
חברת נמל חיפה: שינוי כללי המשחק
נציין כי חברת נמל חיפה אושרה להצטרף להליך בבג״צ באמצע חודש ינואר השנה, ובפנייתה לבג״צ באמצעות עו״ד גל סומך, ציינה כי היא ״עלולה להיפגע מן העתירה״, וכי בקשתה של חברת נמל מספנות הינה בגדר״ שינוי כללי המשחק״ שהוגדרו במסגרת הסכמי הרפורמה. ״עצם הסטייה מן התנאים במסמך העקרונות״, נכתב בפניית חברת נמל חיפה לבג״צ, ״עלולה לעורר צעדים ארגוניים שונים על ידי עובדי חברת נמל חיפה, מהם תסבול בראש ובראשונה חברת נמל חיפה״.