משרד האוצר פרסם היום כי 12 גופים עסקיים עלו בשלב ה PQ במכרז לרכישת חברת נמל אילת. הגופים הינם: קבוצת גולדבונד בע"מ; אמילה פיתוח בע"מ; לוינשטיין נכסים בע"מ; מפעלי תובלה; שפיר מבנים; BGI השקעות בע"מ; אנגל אינווסט בע"מ; פפו ספנות בע"מ; ממן מסופי מטען וניטול בע"מ; כנפיים אחזקות בע"מ; פימי אופורטיוניטיIV אל. פי. וגדות מיכליות ומאגרים לכימיקלים בע"מ.
כזכור, רשות החברות הממשלתיות יצאה בתחילת מאי בהליך המכירה של חברת נמל אילת. זהו צעד נוסף בדרך ליישום הרפורמה בנמלים שהחלה בפברואר 2005. הזוכה במכרז יקבל מהמדינה זיכיון להפעלת הנמל למשך 15 שנה, עם אופציה ל 10 שנים נוספות בתנאים מסוימים ובאישור המדינה. שלב ה-PQ כלל בדיקת תנאי הסף והוכחת איתנות פיננסית. בשלב הבא ידרשו גופים אלה בהפקדת ערבות בנקאית בסך 3 מיליון ש"ח ויתחיל שלב בדיקת הנאותות. לאחר מכן, יתבקשו המתמודדים להגיש תוכנית עסקית ולבסוף תוגש הצעת המחיר.
מנהל רשות החברות הממשלתיות, דורון כהן, ציין כי "מכירת נמל אילת והפעלה מוצלחת של הנמל עשויים לתרום לתחרותיות בהפעלת הנמלים ולייצר ערך לצרכן הישראלי, ליצואנים, ליבואנים ולכלל המשק הישראלי. לנמל אילת חשיבות אסטרטגית משקית ולאומית לסחר הישראלי ולכלכלת ישראל, תפעול נכון ויעיל של הנמל יביא לשינוע מכולות דרך הנמל ויתרום לפיתוח הסחר הבינלאומי של מדינת ישראל".
מנכ"ל חברת נמלי ישראל, שלמה ברימן, ציין כי "הציפיות הן שהיזם יצליח להגדיל משמעותית את נפח הפעילות של הנמל ויעשה שימוש בפוטנציאל הקיים בסחר הישראלי שמול המזרח הרחוק". עוד הוסיף, "היזם יידרש להוכיח מחשבה ומקוריות רבה כדי להתגבר על מרחק הרב יחסית של הנמל ממרכז הארץ ולהתגבר על עלות ההובלה היבשתית המושטת על המטענים המשונעים דרך הנמל זאת על ידי תפעול יעיל של הנמל, הורדת עלויות התפעול ויצירת תמריצים נכונים ללקוחות שיעודדו את הלקוחות לשנע את המטענים דרך נמל אילת".
הפעילות המרכזית בנמל כיום היא יבוא מכוניות, יצוא כימיקלים ולאחרונה החל להתפתח ענף תיירות הנוסעים. הנמל משנע למעשה כ 6% מהיקף הסחר של מדינת ישראל, והוא בעל פוטנציאל לשינוע מכולות בסדר גודל של כ 200,000 אלף מכולות בשנה. מספר העובדים בנמל עומד על כ- 127, והכנסות נמל אילת בשנת 2010 הסתכמו בכ- 122 מיליון ש"ח. הרווח הנקי של נמל אילת הסתכם בשנת 2010 בכ- 15.8 מיליון ש"ח. תזרים המזומנים מפעילות שוטפת הגיע בשנת 2010 לכ-33 מיליון שקל וההון העצמי של הנמל בסיום 2010 עמד על כ- 223 מיליון שקל.