ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, המשיכה אתמול להכין לקריאה שנייה ושלישית את הצעת משרד התחבורה לתקן את פקודת התעבורה, שנועדה להחמיר את הענישה כנגד נהגים עבריינים.
בישיבה החלה הוועדה לדון בהצעה לתקן את החוק ולקבוע ענישה מדורגת לנהגים שהורשעו בעבירה של שכרות, בהתאם לריכוז האלכוהול שנמצא בגופם. משרד התחבורה ביקש לפצל מההצעה את התיקון שנועד לקבוע מדרג ענישה בעבירות של נהיגה תחת השפעת סמים, וביוזמת היו"ר כבל אישרה הוועדה עקרונית את המדרג שהציע משרד התחבורה.
כמו כן אישרה הוועדה את הצעת היו"ר כבל לקבוע כי פסילת המינימום של שנתיים הקבועה כיום למי שנוהג תחת השפעת סמים תישאר על כנה, אך שיקול הדעת של בתי המשפט לקבוע עונש קל יותר יורחב.
כאמור, הוועדה אישרה עקרונית את המדרג החדש שהציע משרד התחבורה לנוהגים תחת השפעת אלכוהול, הכולל 4 רמות ענישה:
- לפי ההצעה מי שהורשע ללא דגימה צפוי לחצי שנת מאסר.
- מי שבגופו ימצא אלכוהול בריכוז של עד פי 1.5 מהמותר צפוי לפסילת מינימום של חצי שנה, ובמקרים של נהגים צעירים, חדשים, נהגים ציבוריים ונהגים על רכב כבד בכל ריכוז אלכוהול מעל המותר.
- מי שבגופו ימצא אלכוהול בשיעור של יותר מפי 1.5 מהמותר ועד פי 3 צפוי לפסילת מינימום של שנתיים, ובמקרים של נהגים צעירים, חדשים, נהגים ציבוריים ונהגים על רכב כבד מרמת המינימום ועד פי 1.5 מהמותר.
- מי שבגופו ימצא אלכוהול בשיעור של פי 3 ויותר מהמותר צפוי לפסילת מינימום של 3 שנים, ובמקרים של נהגים צעירים, חדשים, נהגים ציבוריים ונהגים על רכב כבד אם ימצא בגופו אלכוהול בשיעור של יותר מפי 1.5 מהמותר.
סגנית היועצת המשפטית של משרד התחבורה, עו"ד חוה ראובני, אמרה כי המשרד מודע לכך שעונש המינימום של פסילת רישיון לשנתיים הוא דרקוני ולכן רוצה לשנות את הדברים ולקבוע מדרג חדש. עם זאת היא ציינה כי הניסיון ליישם את המדרג גם בנושא נהיגה תחת השפעת סמים לא צלח עד כה ואמרה כי למשרד דרוש זמן נוסף להגיע לתוצאה הישימה ביותר. היו"ר כבל דרש כי יוצגו בפני הוועדה נתונים אודות מספר התאונות והנפגעים בהם היו מעורבים נהגים תחת השפעת סמים.
היו"ר כבל קיבל את העמדה, אך הבהיר כי אין מדובר בהקלה. "מי שביצע את העבירה החמורה יקבל גם עונש חמור, אולם מי שהנסיבות לביצוע עבירה קלות יותר בתי המשפט יוכלו להקל בעונשו", אמר. ח"כ פרי הצטרף לדברים ואמר כי הוא בעד להקל על מי שבגופו לא נמצא חומר פעיל ולהחמיר עם מי שעלה על הכביש כשהוא תחת השפעת הסם ובאמת סיכן חיים.
כאמור, בתום הישיבה אישרה הוועדה באופן עקרוני את הצעת משרד התחבורה, יחד עם הצעת היו"ר כבל להרחבת שיקול הדעת של בתי המשפט במקרים של נהיגה תחת השפעת סמים. בשבועות הקרובים תמשיך הוועדה את הדיונים על הצעת החוק ואף תצביע על הסעיפים האמורים.