נבחר זוכה במכרז להקמת תחנת הכוח הסולארית בדימונה

המתקן, שישתרע על שטח של כ-3,000 דונם, עתיד לייצר חשמל באמצעות טכנולוגיה פוטו-וולטאית בהספק של עד 300 MW. חברת שיכון ובינוי אנרגיה פרויקט סולארי דימונה היא הזוכה במכרז


10:03 ,07.12.2021 מאת: מערכת פורט2פורט

נבחרה החברה הזוכה במכרז PPP למימון, תכנון, הקמה, תפעול, אחזקה והעברה לידי המדינה של מתקן לייצור חשמל סולארי בדימונה, בטכנולוגיה פוטו-וולטאית בהספק של עד 300 MW (תת״ל 82) ולראשונה בתוספת מתקן לאגירת אנרגיה בהיקף חסר תקדים בישראל. חברת שיכון ובינוי אנרגיה פרויקט סולארי דימונה בע״מ זכתה במכרז במחיר של 8.58 אגורות לקוט״ש. מדובר במחיר במחיר זול משמעותית לעומת ייצור חשמל באמצעות דלקים מזהמים.

 

המתקן, שישתרע על שטח של כ-3,000 דונם, עתיד לייצר חשמל באמצעות טכנולוגיה פוטו-וולטאית, כאשר חלק מהחשמל שייוצר יוסב למערכת אגירת חשמל. התחנה צפויה להיות תחנת הכוח הסולארית הגדולה ביותר בישראל ומהגדולות בעולם, ולסייע בהשגת יעדי הממשלה לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות שעומדים על 30% מסך ייצור החשמל עד לשנת 2030.

 

המכרז כולל לראשונה דרישה לשילוב טכנולוגיה לאגירת אנרגיה בסוללות בקיבולת של 210  MWh. אגירת החשמל היא תנאי הכרחי על מנת להתקדם ליעד של ייצור 30% מהחשמל במשק בשנת 2030 באמצעות אנרגיות מתחדשות, משום שהיא מאפשרת שימוש בחשמל המיוצר מאנרגית השמש גם בשעות הערב בהן אין ייצור סולארי אך הביקוש לחשמל גבוה. כך, בשעות קרינת השמש נטענת מערכת האגירה באנרגיה סולארית עודפת ובשעות הערב ״משחררת״ אנרגיה זו לרשת החשמל במקום להשלים את האנרגיה החסרה באמצעות ייצור באמצעות דלקים מזהמים.

 

המכרז מקודם על ידי ועדת המכרזים הבין משרדית המשותפת למשרדי האוצר, האנרגיה, רשות החשמל, רשות מקרקעי ישראל והחברה הממשלתית ענבל, בראשות מר עמית מרזאי, מנהל יחידת תשתיות ופרויקטי PPP באגף החשב הכללי במשרד האוצר.

 

החשב הכללי, יהלי רוטנברג: ״ההכרזה על הזוכה במכרז להקמת מתקן סולארי בהיקף הגדול ביותר בישראל עד כה מהווה אבן דרך משמעותית להשגת יעדי הממשלה לייצור חשמל באנרגיות מתחדשות, והוא תוצאה של שיתוף פעולה מתמשך בין משרדי הממשלה״.

 

מנכ״ל משרד האנרגיה, ליאור שילת: ״המתקן בדימונה מעלה את מדינת ישראל שלב נוסף בהגדלת כמויות החשמל המיוצרות באנרגיות מתחדשות ומהווה בשורה משמעותית לכולנו. הקמת יכולת לאגירת אנרגיה, בשילוב המתקן הסולארי, תבטיח את מיקסום השימוש באנרגיות המתחדשות אשר ייוצרו במתקן. מדובר  בצעד משמעותי של הממשלה לקידום הקמת מתקני ייצור חשמל באנרגיות מתחדשות, כחלק מהתחייבותה לעמוד ביעד של 30% ייצור חשמל באנרגיות מתחדשות בשנת 2030. יש לציין כי משרד האנרגיה יוזם ומקדם תכניות נוספות לייצור אנרגיה סולארית בשילוב אגירה, ופועל להסרת חסמים שתביא למימושן. בהליכי תכנון נמצאות תכניות נוספות לייצור סולארי ואגירה, מה שיהפוך את ישראל לחלק חשוב במגמה העולמית לייצור חשמל באנרגיות מתחדשות״.

 

מ״מ יושב ראש רשות החשמל, יואב קצבוי: ״אנו מברכים על תוצאות המכרז אשר הושגו בזכות שיתוף פעולה פורה של רשות החשמל החשב הכללי וגורמים ממשלתיים נוספים. הקמת הפרויקט תהווה צעד משמעותי נוסף במסע המאתגר להשגת יעדי הממשלה בתחום האנרגיות המתחדשות״.

 

מנהל  רשות  מקרקעי  ישראל, ינקי  קוינט: ״אני מברך על הצלחת  המכרז. רשות מקרקעי ישראל תמשיך לפעול לטובת ייצור אנרגיה נקיה והתמודדות עם משבר האקלים, תוך שמירה על עתודות קרקע לשימושים נוספים והשטחים הפתוחים לטובת  הדורות  הבאים״.