אתמול התקיימה ועידת פסגת הרכב 2018 מבית מידע כנסים במרכז האירועים והכנסים אווניו. בפאנל "די לתאונות! בטיחות ברכב ובדרכים" בהנחיית ליאור קינן, כתבת הכלכלה והתחבורה של ערוץ 10 השתתפו גבי בן הרוש יו"ר מועצת המובילים, אודי לוי, מנכ"ל טרפילוג, יוחאי זילברברג, יו"ר ארגון מנהלי תחבורה, עו"ד רחלי טבת ויזל, מנכ"לית הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, שולמית רגב, מנכ"לית תנועה נט, ועמי גור, מנכ"ל SaverOne.
לדברי יוחאי זילברברג, יו"ר ארגון מנהלי תחבורה: יש לנו מודעות גבוהה למערכות הטכנולוגיה, אנחנו משדרים את זה למנהלי החברות וגם למשתמשי הקצה והם רוצים, מבינים ומעוניינים במערכות בטיחות ברכבים שלהם. 38% מהתאונות זה בגלל אי שמירת מרחק, 30% זה בגלל נסיעה לאחור ו-18% הן בגלל סטייה מנתיב, ולכן אנו מתקינים מערכות בטיחות שמתייחסות בדיוק לדברים האלה כגון מצלמות, חיישני רוורס ועוד.
גבי בן הרוש, יו"ר מועצת המובילים: "אני בעד הטכנולוגיה, אבל אתם שוכחים שכמה שהטכנולוגיה מתקדמת, הנהג נעשה עוד יותר מסוחרר. אנחנו רואים את זה גם בטלפונים. אנחנו לא מתעסקים מספיק בגורם האנושי - בנהג. אנחנו קונים את כל המערכות הטכנולוגיות הממוחשבות, אבל לא משקיעים בנהג ומלמדים אותו איך להתנהג מחר בבוקר עם אותן המערכות.
״זה נכון שבטכוגרף הדיגטלי לעומת האנלוגי אי אפשר לזייף את הנתונים, הוא ממש כמו קופסא שחורה, יש בו פיענוח אמיתי של כמות השעות, הימים והמנוחה של הנהג. אני רוצה את זה כבר אתמול, אבל אני לא יכול ליישם את זה, ולמה? דיברנו על טכנולוגיה, דיברנו על הגורם האנושי, אז בואו נדבר על תשתיות, בשביל להביא את הטכוגרף הדיגיטלי אני צריך תשתית סלחנית שתיתן לי ליישם את הדרישות של הטכוגרף הדיגיטלי. אודי לוי, מנכ"ל טרפילוג, אמר קודם לכן כי באירופה הנהג עוצר כשהוא צריך לעצור כי יש לו איפה. בשנת 2003 עתרתי לבג"צ לגבי מפרצי חנייה וחניונים, ומדינת ישראל כולל נתיבי ישראל התחייבו למפרצי חנייה וחניונים. עשיתי עם חברת נתיבי ישראל סיבובים בכל הארץ בשביל לאתר שטחים בהם יוכלו קציני הבטיחות להנחות את הנהג לעצור למנוחה ואין איפה. תוסיפו לזה את השוליים הצרים וכבישים מהירים חדשים במהירויות גבוהות וחס וחלילה אם למישהו יש פנצ'ר, תקלה או רוצה לעצור למנוחה אין לו איפה. התשתיות בארץ הן מסכנות חיים.
בן הרוש הוסיף כי ״לפני מספר חודשים בוועדה לביקורת המדינה, שאלתי ׳מי אחראי במדינת ישראל לתאונות הדרכים?׳, ולא קיבלתי תשובה. שאלתי האם מישהו עשה בשנים האחרונות בדיקה האם הקנסות שהממשלה הטילה על הציבור תרמו למלחמה בתאונות הדרכים או לא, ולא נעשתה בדיקה כזאת. לצערי זה האקלים שאנו חיים איתו יום יום.
אודי לוי, מנכ"ל טרפילוג, הגיב לדברי בן הרוש: "יש הרבה תאונות במדינת ישראל, בהם מעורבים כלי רכב כבד ויש טכנולוגיה שיכולה לשמש כמכפילי כוח למנהלי הציי, לשמש לתחקור אחורה כמו שנעשה בחיל האוויר ואפשר מהתחקור הזה לאכוף חינוך על הנהגים האלה כדי שהתאונות האלה לא יישנו שוב, תשתיות זה משהו שלוקח הרבה זמן, אבל לממש בטכנולוגיה כזאת או אחרת, וגם לרתום אליה את הרגולטור שיוכל לממן חלק ממנה בכדי שלא נשמע שמטילים על הציבור של המובילים עוד ועוד הוצאות, אני חושב שההשקעה בטכנולוגיה קטנה מההשקעה בתשתיות והיא יכולה להפיק הרבה יותר תועלת״.
בן הרוש ענה לו: "אין לי ויכוח איתך, ולמשאיות החדשות אכן יש היום את הטכנולוגיות המתקדמות, אבל זה שיושב ומפעיל אותן הוא העבריין ואותו צריך להכשיר בכדי שידע כיצד להשתמש בהן״.
עו"ד רחלי טבת ויזל, מנכ"לית הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים: ״אני מסכימה עם גבי. צריך להתמקד בגורם האנושי ובנהג. אנחנו עובדים ביחד עם מועצת המובילים ואנחנו בודקים איך מעלים את רמת ההכשרה לנהג, את הליווי - מיהו הנהג? צריך לעבוד על זה ביחד. זהו אחד הפתרונות הכי חשובים וזוהי נקודה נכונה, הטכנולוגיות חשובות אבל אם לא יהיה מי שיפעיל אותן כמו שצריך, זה לא יעבוד״.
לסיכום הפאנל שאלה מנחת הפאנל, ליאור קינן, את בן הרוש ״מי אחראי על תאונות הדרכים?״, ועל כך ענה לה: "שר התחבורה אחראי. לא ייתכן שהוא יגיד בתקשורת שהוא לא אחראי על תאונות הדרכים, אין פה מבוגר אחראי. לצערי, הנושא הזה עובר לסדר היום, יוצאים פה למחאות על הקוטג' ויש פה אלפי פצועים ומאות הרוגים. המדינה מוציאה 7 מיליון ש"ח בשנה על כל הרוג בתאונות דרכים ו - 5 מיליון לשנה על כל פצוע ואף אחד לא יוצא למחות. הייתי שותף במרבית ועדות החקירה ולמרות מסקנות הועדות האלה המצב נמשך״.
עו"ד רחלי טבת ויזל, מנכ"לית הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, ענתה: "יש פה כמה תחומי אחריות ויש גם את האכיפה שגם עליה צריך לתת את הדעת. צריכה להיות תכנית לאומית שמתייחסת לכל אחד ואחד מהמשרדים, תכנית שהממשלה תצטרך לאשר אותה ורק ככה נוכל לעשות את זה. יש היום מדינות בעולם שעובדות כקואליציות - כולם עובדים ביחד תחת מטריה אחת של תכנית לאומית וזה צריך להיות גם הפתרון אצלנו."