סגירת מעבר קרני גורמת נזק של 30 מיליון שקל לענף הפירות

ארגון מגדלי הפירות טוען כי ההפעלה החלקית של מסוף קרני גורמת לנזקים כספיים גדולים. המגדלים מצליחים להכניס לרצועת עזה רק שליש מהכמות הנדרשת העונה


00:00 ,10.09.2006 מאת: מערכת פורט2פורט

ארגון מגדלי הפירות טוען כי ההפעלה החלקית של מסוף קרני גורמת לנזקים כספיים גדולים. המגדלים מצליחים להכניס לרצועת עזה רק שליש מהכמות הנדרשת העונה
 
הסגירות החוזרות ונשנות של מסוף קרני וצמצום שעות ההפעלה גורמים לנזקים כבדים למגדלי הפירות שאינם מסוגלים לשווק לרצועת עזה את תוצרתם. מ"מ מנכ"ל הארגון, יוסי הלפרין, העריך שהיקף הנזק יגיע השנה ל-30 מיליון שקל.
 
מגדלי הפירות משווקים מדי שנה 70 אלף טון פירות לרצועת עזה, ובהם מנגו, בננות, שזיפים ואפרסקים. מדובר בכ-15% מכלל ענף הפירות בישראל. המגדלים נטעו מטעים במיוחד לצורך השוק העזתי ואין להם אפשרות למכור את הפירות העודפים בשוק הישראלי. בפועל, מצליחים המגדלים להכניס לרצועת עזה רק שליש מהכמות הנדרשת בתקופה זו של השנה. חלק מהמשאיות נאלצות לחזור על עקבותיהן כשהפרי עליהן וכבר אינו ראוי לשיווק.
 
מ"מ מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות פנה לשר הביטחון, עמיר פרץ, ולשר החקלאות, שלום שמחון, על מנת שיתערבו בנעשה במסוף ויסייעו למגדלים לשווק את תוצרתם. לדבריו, המגדלים מבינים את האילוצים הביטחוניים, הגורמים לבעיות בתפעול המסוף, אולם ניתן בתכנון נכון להגדיל באופן משמעותי את ההספק. כיום חמישה גופים מעורבים בניהול המסוף – רשות שדות התעופה, צה"ל, המשטרה, מתאם הפעולות בשטחים ומשרד הביטחון. הלפרין טוען כי יש לקבוע גורם אחד שיהיה אחראי על תפעול המסוף אשר יקבע נהלים שייעלו את העברת התוצרת החקלאית והסחורות. "אין לנו ספק שהתארגנות נכונה תביא להגדלת תפוקת המסוף ב-30% לפחות ותשחרר לפחות חלק מהלחץ", אמר הלפרין.
 
הלפרין הזהיר שצמצום שעות הפעילות במסוף והפקקים הגדולים שמצטברים מול הכניסה עלולים להביא להתפתחות "שוק שחור" של תורי המתנה לכניסה למסוף. "מעבר לבעיה הקשה שנוצרה לנו, מגדלי הפירות, תושבי עזה צריכים וזכאים לאכול פירות כך שישראל חייבת למצוא דרך לאפשר לנו לספק להם את המזון ולו מסיבות הומניטריות", הוסיף הלפרין.