החברה הלאומית לדרכים מנהלת מו"מ עם רשויות מקומיות וחברות דלק, להקמת תחנות רענון לנהגים. נבדקת האפשרות לשילוב אלמנטים מסחריים בתחנות. המטרה: חמש תחנות בשנה הקרובה
החברה הלאומית לדרכים בישראל מקדמת תוכנית כלל ארצית על פי הנחייתו של שר התחבורה והבטיחות בדרכים, שאול מופז, להקמת תחנות רענון ומנוחה לנהגים בצדי דרכים בין-עירוניות.
הפרויקט מבוסס על הכנת תוכנית מתאר ארצית מיוחדת, או תיקון לתמ"א 3 (תכנית מתאר ארצית לדרכים), במסגרתה ייקבעו לא רק הכללים להקמת אזורי המנוחה, אלא גם מיקומם המדויק. צוות רב תחומי של החברה, שסרק מאות קילומטרים של כבישים בארץ, פנה בהצעה לשיתוף פעולה עם רשויות מקומיות ועם חברות הדלק וזכה להיענות מיידית ממועצות ומהחברות פז ודור. עד כה נמצאו 15 מיקומים מוגדרים.
"הצורך בהקמת אזורי מנוחה לאורך הכבישים הארציים גדל לאור נפחי התנועה הגדלים, הקיץ הישראלי הקשה והקטל הנמשך בכבישים", אומר מנכ"ל החברה הלאומית לדרכים אלכס ויז'ניצר, "במישור התכנוני, אזורי המנוחה צריכים להיות ממוקמים כך שיענו לדרישות הנהגים הן מבחינת המרחקים ביניהם והן מבחינת מרחקם מהערים הגדולות. במישור הקנייני, השליטה בהקמת אזורי החניה ובהפעלתם חייבת להיות בידי הרשות המרכזית המטפלת בכבישים. הפעלתם של אזורי המנוחה יכולה להיות על ידי גורמים פרטיים שיפעלו מטעם החברה הלאומית לדרכים ובכפיפות לכללי הפעלה שיקבעו על ידה".
ויז'ניצר מציין כי חובת המדינה לקדם את הקמת תחנות הרענון, נקבעה על ידי ועדות ציבוריות כוועדת סגיס וועדת שיינין ומקבלת ביטוי במדיניותו של שר התחבורה שאול מופז שהנחה על הקמת התחנות, ורואה בהן כלי עזר חשוב במלחמה בתאונות הדרכים. השר אמר כי ומשרדו יפעל בכדי לסייע בהקמת תחנות המנוחה בכל דרך אפשרית.
"עלות הקמת תחנה מסתכמת בכ-400 אלף שקל ואחזקתה השנתית מוערכת בסכום של כ-55 אלף שקל. הניסיון להקים תחנות רענון שיכללו שטח מוגדר ותחום מראש לחנות נוחות ואזור מנוחה נכשלו, בשל העלות הגבוהה של הקרקע למול הפדיון המסחרי הנמוך הצפוי מהאלמנט המסחרי הקיים בתחנת הרענון המוצעת. ללא מיזם מסחרי גדול, קשה לתפעל ולתחזק תחנות ריענון. גם הנסיון להקים תחנת ריענון מינימלית בתחום הדרך, הכוללת שירותים כימיים וסככה לצל, מחייב היתרי בניה מוועדה מקומית ומחוזית.
"החלטנו לשלב את הכוחות המקומיים והמסחריים וזכינו להיענות יפה. איתרנו ביחד עם חברת דור 6 נקודות ומול פז 6 נקודות נוספות. מועצה אזורית מגילות ים המלח, הציעה שלושה מיקומים, מתוכם בחרנו אחד. עם מועצת ערבה תיכונה מצאנו מיקום נוסף. מועצה מקומית תמר הקימה שתי תחנות ובכוונתנו להקים עמה עוד תחנה. עד סוף שנת 2007, אנו מקווים להקים חמש תחנות רענון נוספות. אין ספק שאם גורמים נוספים כגון מועצות אזוריות ויזמים פרטיים יפנו עם הצעות המתאימות למודל שלנו, הרי שמספר תחנות הרענון יגדל אף יותר".