יו”ר ועדת הכלכלה: לא אאשר חובת השתלמות במגרשי הדרכה עד שתוכח יעילותם בהפחתת תאונות ונפגעים

יו”ר ועדת הכלכלה, ח”כ אמנון כהן סירב אתמול לאשר תקנות של משרד התחבורה שיחייבו נהגים חדשים ונהגים מקצועיים לעבור השתלמות במגרשי הדרכה בעלות של מאות שקלים.


00:00 ,08.11.2005 מאת: מערכת פורט2פורט

יו”ר ועדת הכלכלה, ח”כ אמנון כהן סירב אתמול לאשר תקנות של משרד התחבורה שיחייבו נהגים חדשים ונהגים מקצועיים לעבור השתלמות במגרשי הדרכה בעלות של מאות שקלים.
 
לדברי היו”ר כהן, למרות שהתוכנית גובשה בממשלה כבר ב- 2001, עדיין לא הוצגו לוועדה נתונים המוכיחים כי ההשתלמות היקרה תפחית את מספר תאונות הדרכים והנפגעים בהם ונראה כי אין עדיין לא גובשה תוכנית הכשרה מלאה הן לנהגים והן למדריכים.
 
בנוסף, אמר ח”כ כהן כי לא יאשר פתיחתם של 4 מגרשים בלבד במקום 6, כפי שביקש משרד התחבורה, שיאלצו נהגים לנסוע מרחק רב להשתלמות ולבזבז זמן וכסף. ”לא יתכן לחייב נהג חדש לשלם עוד מאות שקלים בנוסף לאלפי השקלים שעולה כיום להוציא רשיון נהיגה מבלי שנשוכנע כי העלות תחסוך בתאונות”, אמר ח”כ כהן.
 
סמנכ”ל משרד התחבורה, עוזי יצחקי, אמר כי רק השנה נהרגו 407 בני אדם בתאונות דרכים ומנתוני המשטרה עולה כי הגורם האנושי אחראי ל- 90% מהתאונות, לכן החשיבות הרבה שבחיוב הנהגים החדשים לעבור השתלמות.
 
לדבריו, מוצע לחייב כל נהג חדש, חצי שנה לאחר קבלת רשיון הנהיגה, וכל נהג מקצועי, אחת לחמש שנים לעבור השתלמות בעלות של 445ש` לנהג פרטי ו 890 ש` למקצועי, כשיש סבירות שהמחיר יעלה מאחר והיזמים טוענים כי הוא לא יאפשר להם רווח. בעתיד מתוכנן לחייב כל נהג פרטי לעבור את ההשתלמות אחת ל 10 שנים.
 
יצחקי הוסיף כי המחירים יהיו בפיקוח ויכללו את כל הביטוחים. ההשתלמות במגרש תכלול אימון בהחלקה, עקיפות, נסיעה בעקומה, מעבר שלולית מים, נסיעה במורד, סללום וכד`.
 
לדברי יצחקי, משרד התחבורה מבקש מועדת הכלכלה לאשר הקלות ליזמים שיהוו תמריץ להקמת המגרשים תוך חודשים ספורים כך שהתקנות יכנסו לתוקף כבר בסוף שנת 2006. לדבריו, מדובר בהשקעה של כ 20 מליוני שקלים למגרש ואף יזם לא ישקיע את הכסף אם התקנות לא תהיינה בתוקף.
 
לשאלתו של היו”ר האם חובת ההשתלמות קיימת במדינות נוספות בעולם ענה יצחקי כי החובה קיימת רק בלוקסמבורג, ובאוסטריה רק לגבי נהגים מקצועיים. בכל שאר המדינות מדובר בהשתלמות וולונטרית והם עדיין עוסקים באיסוף נתונים לגבי הוכחת יעילותה בהפחתת מס' הנפגעים בתאונות.
 
בני גורפינקל, לשעבר ראש המועצה האזורית גליל תחתון וכיום אחד היזמים, אמר כי הקמת המגרשים מתעכבת מאחר והתוכנית לא הוכרזה כ”פרוייקט לאומי” וכל יום שעובר מבלי שתצא לפועל עולה לנו בהרוגים.
 
לדבריו בגרמניה פועלים כ- 170 מגרשים כאלה וכ 45% מהנהגים שם בוחרים לעבור בהם הדרכה. יזם נוסף, עמירם שטרולוב, אמר כי אף יזם לא יהיה מוכן להשקיע כסף אם ההשתלמות לא תהיה חובה לנהגים. לדבריו, יש לפתוח במהרה מגרש ראשון כדי שיהווה תמריץ לשאר היזמים להכין את השטח. ”אף יזם לא יתחיל לבנות מגרש אם יצטרך לחכות עד שיוכשרו כל ששת המגרשים והתקנה תכנס לתוקף.
 
אבי קרמר, דובר ארגון מורי הנהיגה, הציע כי מאחר ואי אפשר להקים מגרש אחד ולחייב את נהגים מכל רחבי הארץ להגיע אליו להשתלמות, לנהגים שיעברו את הקורס בצורה וולונטרית, יופחת זמן ההכשרה כנהגים חדשים משנתיים לשנה.
 
יצחקי אמר בתגובה כי הם שוקלים הקלות לנהגים שיעברו את ההכשרה וולונטרית עד שהתקנות תכנסנה לתוקף.
 
ח”כ דוד טל (נוי) אמר כי התוכנית מתעכבת כבר שנתיים וחצי והוא אינו מבין מדוע לוקח כ”כ הרבה זמן להכשיר שישה מגרשים. לדבריו יש משבר אמון בין הרשות המבצעת למחוקקת מאחר והממשלה אינה עומדת בהחלטותיה.
 
ח”כ אילן לייבוביץ (שינוי) אמר כי זוהי התנהלות קלוקלת כשמשרד התחבורה קודם מתקין תקנות, מתמחר את ההשתלמות לנהגים ופונה ליזמים ורק עכשו הוא מתפנה לחפש נתונים לגבי יעילות הפרוייקט ומגבש תוכניות הדרכה.