תעריפי הובלת המטען ברכבת יועלו ב-12%. כך הודיע היום (ב') מנכ"ל הרכבת בעז צפריר בדיון שנערך בוועדת הכספים של הכנסת.
בכך קיבלה הרכבת חלקית את דעתם את משלחים והמשתמשים בשירותי ההובלה, והסכימה להגמיש את התעריפים, שהיו אמורים לעלות ב-1 בפברואר ב-21-23%.
ביום רביעי שעבר נערך בוועדת הכספים דיון, בו לא הסכימו נציגי הרכבת לבקשת חברי הוועדה ולהודיע על הורדת התעריפים, או לחלופין להמתין עד לדיון החוזר היום. אולם יום לאחר מכן (ה') הודיע צפריר שהתעריפים מוקפאים עד לדיון.
הישיבה היום נפתחה במצגת שהציג צפריר על הרכבת ועל תוכניות הפיתוח שלה. צפריר ציין, שהנהלת הרכבת ביצעה הערכה מחדש של פריסת העלויות והגידול שחל בהובלת מטען, וציין שתחול העלאה בגובה 12%, בשתי פעימות. צפריר ציין עוד, את החשיבות שרואה הרכבת בהקמת חטיבת מטענים.
בתגובה הודה סגן נשיא איגוד לשכות המסחר ויו"ר ארגון המשלחים הבינלאומיים וסוכני המכס אמיר שני ליו"ר ועדת הכספים ולחברי הוועדה, שתוך שני דיונים ועשרה ימים הביאו את הרכבת לסכים להורדת התעריפים ב-10%.
למרות זאת, שני ציין שגם התעריפים החדשים אינם מקובלים וכן שהמשתמשים בשירותי הובלת המטען ברכבת ייחשבו את צעדיהם בתגובה.
בדיון טענו חברי הוועדה, חברי הכנסת גילה גמליאל ואלעזר שטרן, שאחת ממטרות הוועדה היא להוריד את יוקר המחיה, דבר שאינו מתבצע בפועל עם העלאת התעריפים. בנוסף נטען, שהעלאת תעריפי שינוע המטענים תפחית את השימוש המסחרי ברכבת ותגביר את פעילות המשאיות בכבישים, תגביר את העומסים ואת זיהום האוויר.
נשיא לשכת הספנות ד"ר יורם זבה אמר: "אנחנו לא מסכימים לזה, אנחנו חושבים שקודם כל, הרכבת צריכה להתארגן, להתייעל ולתת שירות טוב, ורק אחר כך להעלות את המחיר. כל הנוכחים ביקשו מהם את אותו הדבר. מאוד חשוב שהדברים האלה ייעשו במינון ובסדר הנכון. הסברנו, בין השאר, שנושא הובלת המטען בחלקו הוא הארכה של עבודת נמלי חיפה ואשדוד. כללי המשחק של הרכבת לא מקובלים, מכיוון שהיא, כספק יחיד, יכולה עוד שבועיים להעלות את המחיר בכמה שהיא רוצה, כשאין גורם מפקח. את זה אמרתי לוועדת הכספים. זה לא הליך תקין. אני מאוד מקווה שברכבת יתחשבו במה שדיברנו".
עוד בדיון, לאור טענות הרכבת שמרכיב הסולר בייקור התעריף עומד על 70%, שאל שני את נציג משרד התחבורה אבי ירושלמי מהו מרכיב הסולר בהובלה ברכבת, ונענה שזה עומד על "בערך 10%", בניגוד להובלה ימית או אווירית, בהן מרכיב הדלק עומד על למעלה מ-50% מעלות ההובלה.
נציגי נמלי חיפה ואשדוד, שגם הם נכחו בדיון, טענו שהם תומכים בתחרות בנמלים ובמידה והרכבת אינה תחרותית, פוגם הדבר בתחרות בין הנמלים.
אמר יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי: "האינטרס הציבורי הוא להימנע מהעלאת תעריפי שינוע מטענים, על מנת לעודד שינוע באמצעות הרכבת וכמה שפחות במשאיות. זאת במגמה להפחית את העומסים בכבישים, להפחית את הסיכון לתאונות ולתרום להגנה על איכות הסביבה. הרכבת עשתה מהפך אדיר וכיום כ-50 מיליון נוסעים בשנה. זה לטובת כל אזרחי המדינה. אך בעניין השינוע יש תופעה הפוכה והאחוז שהרכבת תופסת בשוק הובלת המטענים, הולך ויורד. התעריף שהרבה זמן לא עלה, עולה והכמות יורדת".
צפריר: "המטרה היא להכפיל ולשלש את הובלת המטענים ברכבת. הפיתוח ברכבת היה מוטה נוסעים ופחות מטענים וזה הוביל לירידה בהיקפי המטענים, מ-8 מיליון טון בתחילת העשור ל-6.25 מיליון הובלות ב- 2012. במצב הנוכחי אין החזר השקעה. גם לגבי נוסעים, מרבית הקווים הם קווים מפסידים, אך המדינה החליטה להשקיע באמצעות סובסידיה. חטיבת המטענים ברכבת זה גוף נכה ואנחנו פועלים לשדרג אותה, על מנת לשנות את המגמה בשנים הבאות. כל רכבת מטענים זה פחות 6 סמיטריילרים על הכביש".
סמנכ"ל פיתוח עסקי ברכבת ניר רז-פרץ: "בעקבות המשבר העולמי חלה ירידה חדה בהובלות. רק ב-2013 הגענו לאותה רמה של 2007. הרכבת גובה מחיר מאוד נמוך על תשומה מאוד גבוהה. היקף הסובסידיה השוטפת למטענים מגיע ל- 150 מיליון שקל ב- 2013. 50% מעלות הפעלת שירותי הובלת מטענים ברכבת. היקף הסובסידיה ניצב בגבול התועלת הכלכלית המשקית מהובלת המטענים ברכבת. מחירי הובלת המכולות ברכבת אינם מכסים את עלות ההובלה. המטרה: להגדיל את סך המטענים מ-15% במשק ו-20% במכולות. היעד הוא להגדיל את מסופי מהטענים בערים נוספות, מעבר למסופים הקיימים בנמלי הים".
רפרנט תחבורה ציבורית במשרד האוצר מורן מזור: "מתגבש הסכם חדש עם הרכבת, מודל מטענים שבודק את התועלת המשקית. ניתן תמריץ שמשקף את התועלת הכלכלית מהובלת המטענים. הכדאיות של מתן הסובסידיה מוטלת בספק. בעתיד הרכבת תקבל תמריץ עבור כל מטען נוסף. במבנה ההוצאות הקיים, אם לא היינו נותנים סובסידיה הרכבת היתה מפסידה מאות מיליוני שקלים בשנה. עתה מקדמים תהליך הבראה שבסופו אנחנו מקווים שתהיה התייעלות. העלאת המחירים מתואמת עם האוצר".
מנהל אגף רכבות במשרד התחבורה אברהם ירושלמי: "אם הרכבת רוצה להגיע ל- 15% נתח שוק בהובלת מטענים, היא צריכה להתייעל וצריכה לא לקחת כל מטען בכל מחיר. אנו תומכים בהעלאת התעריפים – 7% באופן מצטבר".
בתגובה נמסר מהרכבת: "היום הציגו נציגי הנהלת רכבת ישראל בפני ועדת הכספים של הכנסת את תוכניתה האסטרטגית של הרכבת והמהפך בהתייחסות לתחום המטענים וההשקעה בו. מטרתה של רכבת ישראל להגדיל את פלח השוק שלה בתחום המטענים, תוך השקעה בציוד הנייד הדרוש לכך והגדלת מספר רכבות המשא, וביצוע שינוי מהותי בתפקוד חטיבת המטענים, יעילותה ורמת השירות שהיא מספקת. הקמתה של חברת הבת למטענים מהווה נדבך משמעותי בתחום הובלת המטענים. לכשתוקם, תאפשר הגדלה נוספת של יכולת ההתקשרויות המסחריות וכמויות ההובלה ברכבות המשא. חברי הועדה והמשתתפים בדיון תמכו ביעדי הרכבת".