מנהלים ומפקחים ברכבת עוכבו לחקירה בחשד לביצוע שורת עבירות

תחילת הפרשה בבדיקה פנימית עליה הורה מנכ"ל הרכבת בתחילת 2013. הבוקר, לאחר חקירה סמויה, נעצרו/עוכבו לחקירה 25 עובדי הרכבת. החשדות: שוחד, מרמה, עבירות על חוק מע"מ ופקודת מס הכנסה ועבירות על חוק איסור הלבנת הון


11:06 ,02.09.2014 מאת: מערכת פורט2פורט

הבוקר (ג'), בתום החקירה סמויה שניהלה היחידה למאבק בפשיעה כלכלית של יחידת להב 433 במשך חודשים, עוכבו/נעצרו לחקירה למעלה מ-25 חשודים עובדי רכבת ישראל במעורבות בפרשת זיופים. כן בוצעו עשרות חיפושים בבתיהם ובמשרדיהם של החשודים ונתפסו נכסים, רכוש וחשבונות לצרכי חילוט.

 

בחודשים האחרונים ביצעה יחידת להב 433 פעילות מודיעינית וחקירתית סמויה ברכבת ישראל. החל מהבוקר הפכה החקירה לגלויה, בפרשה בה מעורבות גם יחידת חקירות מכס ומע"מ חיפה ויחידת יהלום של רשות המסים, בליווי פרקליטות מחוז צפון והמחלקה המשפטית מכס ומע״מ צפון.

 

בפרשה חשודים מנהלים ומפקחים באגף התברואה ברכבת ישראל, אנשי חברות קבלניות מתחום הניקיון ושירותי כוח אדם ומעורבים נוספים, שביצעו עבירות שוחד, מרמה, עבירות על חוק מע"מ ופקודת מס הכנסה ועבירות על חוק איסור הלבנת הון בהיקפים הנאמדים בעשרות מיליוני שקלים. החקירה מנוהלת תוך שיתוף פעולה מלא עם גורמים ברכבת ישראל.

 

ממצאי החקירה הסמויה הממושכת שנוהלה על ידי היחידות העלו חשד לכך כי מספר מפקחי תברואה ברכבת ישראל זייפו וניפחו דוחות פיקוח על ניקיון מערכי הרכבת, על מנת שיועבר בגינם תשלום יתר לחברה קבלנית המועסקת על ידי רכבת ישראל, בתמורה לטובות הנאה.

 

בנוסף עלה חשד כי בעלי החברה הקבלנית ומנהלים בה יצרו מנגנון שיטתי של הנפקת חשבוניות מנופחות ו/או פיקטיביות עבור תאגידים להם סיפקו שירותי ניקיון וכוח אדם, ביניהם רכבת ישראל, תוך דיווח כוזב לרשויות המס וקיזוז החשבוניות, בין השאר באמצעות חברות משנה המועסקות על ידם.

 

מרכבת ישראל נמסר בתגובה: "כחלק מהתרבות הארגונית החדשה ברכבת ישראל, אותה מנהיג מנכ"ל הרכבת בעז צפריר, וכחלק מפעילויות החברה לשיפור השירות – הינחה מנכ"ל הרכבת את ביקורת הפנים של החברה לבצע בדיקה מעמיקה על מערך ניקיון רכבות הנוסעים.

 

"עיקרי הממצאים הצביעו על פעילות בלתי תקינה ומתמשכת של מספר עובדים במערך הניקיון, כאשר מעבר להיעדר פיקוח ממשי על עבודות קבלן הניקיון, הדברים הגיעו לכדי התנהלות שיטתית מתמשכת של מתן דיווחים ואישורים כוזבים על ביצוע ניקיון ברכבות. בכלל זה: אישורים על ניקוי רכבות שכלל לא נמצאו במתחם; כפילויות באישורים (אותה רכבת מדווחת בכפילות); אישור על סוגי ניקוי שלא בוצע כלל (לדוגמא: ניקיון יסודי חיצוני שלא בוצע כלל, ניקוי כללי לעומת ניקוי ראשוני).

 

"כפועל יוצא, נשאה החברה לאורך השנים בתשלומי יתר בהיקפים מצטברים בגין עבודות שעל פי החשד כלל לא בוצעו,  כאשר בנוסף לכך, ניקיון רכבות הנוסעים היה ברמה נחותה, תוך פגיעה ברמת השירות ללקוחות ובתדמית הרכבת.

 

"בהתאם לממצאי הבדיקה הוחלט נקוט ללא דיחוי בהליכים משמעתיים נגד העובדים המעורבים בעניין; לערוך חקירה יסודית בדבר ההתנהלות הכספית מול קבלן הניקיון.

 

"בהמשך לפרסום אודות חקירת המשטרה, נדגיש כי חשיפת הפרשה נעשתה בתחילת שנת 2013 ביוזמתו של מנכ"ל חברת רכבת ישראל והנחייתו לבצע ביקורת פנימית ולחקור את נושא ההתקשרויות עם קבלני הניקיון של חברת הרכבת.

 

"רכבת ישראל עושה כל מאמץ לשמור על טוהר מידות ומינהל תקין ומוקיעה כל התנהלות שאינה במסגרת החוק. באשר למעצרים המדוברים, הטיפול נמצא באחריות משטרת ישראל, אליה הועברו ממצאי החקירה".

 

מהמשטרה נמסר עוד, כי בהתאם להתפתחות החקירה יובאו החשודים לדיון בהארכת מעצרם בבית משפט השלום בראשון לציון היום בסמוך לשעה 14:30.