אתמול (ג') התקיים כנס מציעים, כצעד מקדים לפרסום מכרז חישמול הרכבת.
מנהל פרויקט החישמול מטעם הרכבת גרגור קאלהאוזן פרש בפני המשתתפים את התוכנית הכללית, הכוללת בשלב ראשון הקמת תשתיות לכ-420 ק"מ מסילות, הקמת תחנות השנאה והקמת מרכז שליטה ובקרה.
בימים אלה נסללים ארבעה קווי רכבת חדשים: קו אשקלון-באר שבע, קו רכבת העמק (חיפה-בית שאן), קו נעמן-כרמיאל והקו המהיר תל אביב-ירושלים.
קו הרכבת לכרמיאל וקו הרכבת לירושלים כוללים מנהרות ארוכות, שלא יאפשרו מעבר רכבות דיזל דרכן והחישמול הוא חלק מהמסלול הקריטי שלהם. הקו לירושלים, שהקמתו צפויה להסתיים בעוד כחמש שנים, הינו אחד הפרויקטים המורכבים, המסובכים והחשובים ביותר שרכבת ישראל מבצעת. הפרויקט החשמלי, המבוצע בהשקעה של כ-7 מיליארד שקל, יחבר את ירושלים לתל אביב בנסיעה של כ-30 דק' בלבד, יוריד רבבות כלי רכב מהכבישים ויביא לחיסכון שנתי בזמן נוסעים ונהגים של למעלה כ- 4.94 מיליון שעות נהיגה.
בכנס נכחו נציגים של למעלה מ-50 חברות בינלאומיות שמעוניינות להשתתף בתהליך המכרז. בין החברות ניתן היה למצוא את נציגי SIMENS ALSTOM ,ABB, CHINA CIVIL ENGINEERING CORPORATION ,ELECTRAI/ כמו גם מספר לא מבוטל של נציגים מחברות ישראליות שמתכננים לשתף פעולה עם חברות בינלאומיות. המכרז אמור להתפרסם במהלך שנת 2013 וההכרזה על קבוצה זוכה צפויה להתקבל בסוף השנה.
בדברי הפתיחה ציין מנכ"ל משרד התחבורה עוזי יצחקי שפרויקט החישמול הינו גולת הכותרת של תוכנית נתיבי ישראל, שאושרה ותוקצבה בהחלטת ממשלה ב-2010.
"רשת מסילות חשמלית תביא את רכבת ישראל לעידן חדש", ציין המשנה למנכ"ל רכבת ישראל ירון רביד, "היכולת שלנו להעביר רכבות מהירות יותרוארוכות יותר תאפשר לקלוט יותר נוסעים ולהסיע אותם בבטחה ובזמן הקצר ביותר מנקודה לנקודה. המשמעות היא עלייה חדה במספר הנוסעים הבוחרים ברכבת, וכתוצאה מכך פחות רכבים, פחות תאונות ופחות זיהום אוויר".
הוסיף רביד: "העברת רכבות מהירות יותר ובתדירות גבוהה יותר תבטל לחלוטין את מושג הפריפריה בישראל, תצמצם את הפערים הסוציו-אקונומיים ותרחיב את מגוון אפשרויות המגורים והתעסוקה במדינה".