אושרה תוכנית החישמול של הרכבת

ועדת שרים לענייני פנים אישרה את תוכנית משרד התחבורה, במסגרתה יוסבו לחשמל 420 ק"מ של מסילות קיימות ומתוכננות בעלות של 12 מיליארד שקל


10:30 ,23.10.2014 מאת: מערכת פורט2פורט

ועדת השרים לענייני פנים, שירותים ושלטון מקומי, אישרה אתמול (ד') את תוכניתו של שר התחבורה והבטיחות בדרכים ישראל כץ להסב את מערך מסילות הרכבת לחשמל (תת"ל 18).

 

פרויקט חישמול הרכבת אושר בוועדה לאחר סיום כל ההליכים הנדרשים, ובכללם פרסום התוכנית לעיון הציבור, קבלת השגות מהגורמים הנוגעים בדבר, תיקוני התוכנית ואישור הוועדה לתשתיות לאומיות (הוות"ל), שהכריזה על פרויקט חישמול הרכבת כפרויקט בעל חשיבות לאומית, לאחר שמשרד התחבורה וחברת רכבת ישראל גיבשו תוכנית אב ארצית לחישמול מערך הרכבות בישראל.

 

תוכנית חישמול הרכבת כוללת הסבה לחשמל של 420 ק"מ של קווי מסילות קיימים ומתוכננים, הקמת תחנות השנאה וכן מערכות שליטה ובקרה, הנלוות לחישמול המסילה. הקווים הראשונים שיופעלו בחשמל הם הקו המהיר תל אביב-ירושלים וקו הרכבת עכו- כרמיאל, המוקמים בימים אלה.

 

מערך הרכבות הבינעירוניות של רכבת ישראל מונע כיום באמצעות דיזל, בעוד שברוב מדינות העולם הרכבות הבינעירוניות מונעות יל ידי חשמל. בכוונת משרד התחבורה ורכבת ישראל להעביר את כל המערכות הרכבתיות להפעלה באמצעות קווי מתח גבוה, דבר הדורש החלפה הדרגתית של הציוד המיושן ושדרוג מערך הרכבות.

 

השר כץ ציין כי פרויקט חישמול הרכבת, שעלותו נאמדת ביותר מ-12 מיליארד שקל (כולל רכש והסבת קטרים וקרונות), צפוי להגדיל באופן ניכר את מהירות הרכבות ותדירותן ולהפחית באופן משמעותי את זיהום האוויר והרעש של הרכבות. "פרויקט חישמול הרכבת ישפר את השירות לנוסע ויגביר את רמת האמינות והדיוק של הרכבת", אמר כץ.

 

יצוין כי להסבת מערך הרכבות לחשמל יתרונות רבים נוספים, כמו: ציוד אמין יותר מאשר רכבות הפועלות על דיזל; מרווח גדול בין טיפולי תחזוקה; אמינות ציוד גבוהה; חיסכון של 20% לפחות בעלויות אנרגיה (בייחוד דלקים); חיסכון של 30% בעלויות אחזקה של ציוד נייד; הגדלת מהירות הרכבות ל-160 עד 220  קמ"ש, לעומת 140 עד 160 קמ"ש בציוד דיזל; ואפשרות הקמת קווים חדשים באזורים בעלי טופוגרפיה הררית.

 

רכבת ישראל פרסמה לפני מספר חודשים מכרז בינלאומי לרכישת 62-78 קטרים חשמליים חדשים בהיקף של יותר מ-1.5 מיליארד שקל. הקטרים החדשים יוצרו על פי התקנים האירופאים המתקדמים ביותר.

 

מנכ"ל רכבת ישראל בועז צפריר ציין כי רשת מסילות חשמלית תביא את רכבת ישראל לעידן חדש: "היכולת שלנו להעביר רכבות מהירות יותר וארוכות יותר, תאפשר לקלוט יותר נוסעים ולהסיע אותם בבטחה ובזמן הקצר ביותר מנקודה לנקודה. העברת רכבות מהירות יותר ובתדירות גבוהה יותר, תחזק מטרופולינים נוספים על גוש דן במדינת ישראל כמו חיפה, באר שבע וירושלים, תסייע בצמצום פערים סוציו-אקונומיים, תרחיב את מגוון אפשרויות המגורים והתעסוקה במדינה ותביא רווחה גדולה יותר לנוסעים".