ועדת המשנה של ועדת הכלכלה לתשתיות התעופה בראשות ח"כ יצחק וקנין קיימה אתמול (ב') דיון מעקב אחר הפעילויות למציאת חלופות לשדות תעופה, בהן שדה דב, השדה בהרצליה ועוד.
וקנין אמר כי כיום אין חלופה ראויה לשדה דב, וגם מי שמייחל לראות נדל"ן באזור לא יראה כלום בעשר השנים הקרובות. באשר לסגירת השדה בהרצליה אמר וקנין, כי שם מוכשרים 80% מטייסי התעופה האזרחית ובסגירתו תביא לכאוס. "אם יעבירו את התעופה הפנים ארצית לנתב"ג, אנשים יעדיפו לטוס לקפריסין או לאיטליה ולא לאילת", אמר.
וקנין הוסיף, עוד כי אם הממשלה היתה מקיימת דיון דומה לזה המתקיים בוועדה – היא לא היתה מחליטה לסגור את שדה דב. הוא אף הזהיר מפני מצב שבו חיזבאללה ישגר טילים לכיוון נתב"ג וכל התעופה במדינה תשותק. "שמים את כל הביצים בסל אחד, יש פה הרבה כסף וידיים שמתעסקות בנדל"ן, אני פוחד שלא יהיה לנו פה הולילנד 2", אמר.
מנהל רשות התעופה האזרחית (רת"א) יואל פלדשו אמר כי בנתב"ג אכן מתבצעות עבודות נדל"ניות בקרקע, לקליטת הפעילות של שדה דב, ומבחינת קרקעית אכן יהיה מקום להעביר את הפעילות. עם זאת, הוסיף: "העברת הפעילות האווירית יותר מורכבת, זה עלה על שולחני לפני שבוע וזה מאוד בעייתי".
פלדשו אמר עוד, כי הוא מכבד את החלטות הממשלה, אך הממשלה גם רשאית לתקן את המצב. פלדשו הזהיר ממצב שנמצא את עצמנו ללא אף שדה תעופה לתעופה כללית בין חיפה לבאר שבע: "לכן צריך לדחות את הפינוי של שדה דב, עד שנדון בכך ונתקן את המצב כמו שצריך".
מנכ"ל ארקיע ניר דגן קרא לא לפנות את שדה דב כל עוד אי אפשר לבנות במקום ובינתיים לבחון חלופות. לדבריו, 6.5 שנים חלפו מאז שחיל האוויר פינה את הבסיס הסמוך לנתב"ג ועדיין אין כלום במקום. היא הציע לבחון חלופה שתאפשר להשאיר את השדה על פני שטח מצוצמם, ולהשאיר טרמינל במקום בו הקימו את הטרמינל בשנת 1938.
מתכננת מרחב תל אביב ברשות מקרקעי ישראל גילי טסלר אמרה כי התכנון נמצא בעיצומו. לדבריה, עוד שנתיים כבר ניתן יהיה להוציא היתרים לביצוע עבודות תשתית. היא הוסיפה כי אין חלופה שתאפשר להשאיר חלק מהשדה ואמרה כי בכל עיר מתוקנת שדה תעופה לא נמצא במרכזה.
מנהלת מחלקת המקרקעין בפרקליטות תל אביב במשרד המשפטים, עו"ד רינה מיוחס, אמרה כי כל הדיון הוא מאוחר מידי, מאחר שיש פסק דין שצריך לכבד אותו.
ח"כ וקנין העיר כי עדיין ניתן שיקול דעת למנכ"ל משרד ראש הממשלה, באשר לבחינת החלופות. מיוחס הוסיפה כי המדינה החליטה והודיעה לבית המשפט על הפסקת הטיסות עד 2016 ופינוי עד 2018, ואמרה כי ראש עיריית אילת ונציגי ארקיע ידעו על הדיונים בבית המשפט ולא הגיעו להציג את עמדתם.
ראש עיריית אילת מאיר יצחק הלוי אמר כי סגירת שדה דב תכניס את 60 אלף תושבי אילת להסגר ותחסל את התיירות. לדבריו, התנועה לעיר תרד מטיסה אחת בכל שעה כיום ל-5 טיסות ביום לאחר הסגירה. הוא הוסיף כי כבר חמש שנים הוא לא מצליח לאשר הקמת קיוסקים סמוך לחוף, ותמה על היכולת לבנות בקרוב בשטח שיפונה.
מנכ"ל משרד התיירות אמיר הלוי אמר כי במקום לדאוג שאילת תמשיך להתפתח, הולכים לתת לה סטירת לחי. הוא הוסיף כי ביד השנייה המדינה משקיעה 2 מיליארד שקל בבניית השדה בתמנע, שיהפוך לפיל לבן.
נציג מטעם בית המשפט לניהול שטח הגוש הגדול בתל אביב, עו"ד מיכאל שפטלר, אמר כי הקרקע שעליה מסלול הטיסה בשדה דב נמצאת כולה בבעלות פרטית. הוא הוסיף כי ב-2010 הוקמה ועדה שבחנה את הנושא וחברת ארקיע הופיעה בפניה וביקשה חמש שנים להתארגנות ולמציאת פתרון קבע בנתב"ג.
תושבת שכונת נופי ים הסמוכה לשדה דב, סיגל ויצמן, אמרה כי המטוסים ממריאים ונוחתים מעל בתי ספר וגני ילדים, והילדים נחשפים לפגיעה בשמיעה כתוצאה מהרעש ולתחלואה מרעלים.
ח"כ דב חנין התייחס למפגע לתושבים ואמר כי הבעיות של רעש וזיהום לא נובעות מהשדה, לדבריו, את בעיית הרעש יוצרים דווקא המטוסים הגדולים שעוברים מעל העיר לנחיתה בנתב"ג. הוא הצרף לקריאה של היו"ר וקנין לא לפנות את השדה לפני שתהיה חלופה ראויה.
ח"כ מיכל בירן הוסיפה כי עד שיהיו תכניות בנייה באזור יחלוף עוד זמן רב, ובינתיים לא צריך להעניש את אילת. לדבריה, אם במקום לא יקום דיור בר השגה אז אין בכלל טעם לכל הפינוי.
מנכ"ל ישראייר אורי סירקיס אמר כי מאז רפורמת "השמיים הפתוחים" ירד מספר הטסים לאילת ב-25 אלף נוסעים בשנה, מאחר ואנשים מעדיפים לטוס לחו"ל. הוא הוסיף כי מעבר לטיסה לאילת במטוסים גדולים יהיה לא כלכלי, ולכן לאורך זמן תהייה ירידה של 40% בתנועה הפנים ארצית לאילת.
ח"כ וקנין סיכם את הדיון ואמר כי החלופה בנתב"ג לא תהיה זמינה בזמן הקרוב וגם לא במועד ששדה דב אמור להתפנות, לכן צריך לשקול מחדש הארכת זמן עד הפינוי ולדאוג לחלופה זמינה ומסודרת: "צריך לעשות הכל כדי לדחות את מועד פינוי שדה דב – לא יהיה פינוי ללא חלופה מתאימה".