רפורמת השמים הפתוחים: רש״ת תקצה 5 מיליארד שקל להרחבת התשתיות

רשות שדות התעופה עומדת להיכנס לקטגוריית השדות הגדולים בעולם ותיערך לגידול הצפוי בתנועת הנוסעים והמטענים, באמצעות הרחבת טרמינל 3, הכפלת יכולת הטיפול בנוסעים של טרמינל 1 והעתקת אזור המטענים לאזור הצפוני של נתב״ג


11:18 ,23.01.2018 מאת: מערכת פורט2פורט

השנה תחצה תנועת הנוסעים בטיסות בינלאומיות בנתב״ג את ה-23 מיליון נוסעים בשנה. מרשות שדות התעופה נמסר כי להערכתה עידוד התחרות במסגרת רפורמת ה״שמיים הפתוחים״ תכניס את נתב״ג כבר ב-2019 לקטגוריית השדות הגדולים בעולם. מרש״ת נמסר כי במסגרת רפורמת השמיים הפתוחים ועידוד התחרות על מחירי כרטיסי הטיסה, בשנת 2017 הצטרפו לנמל התעופה בן גוריון לא פחות מ-12 חברות תעופה בינלאומיות חדשות. חברות התעופה הפועלות כבר בנתב״ג הרחיבו את נתח הפעילות שלהן לקווים ויעדים נוספים: לא פחות מ-25 יעדי טיסה חדשים התווספו לנתב״ג בשנת 2017.

 

תנועת הנוסעים בשנת 2017 גדלה ב-3 מיליון נוסעים בטיסות בינלאומיות. גידול של חצי מיליון מהנוסעים מיוחס לגידול של 12 חברות התעופה הבינלאומיות החדשות שהצטרפו  השנה לפעילות בנתב״ג. כלל שוק החברות הבינלאומיות המצטרפות לנתב״ג הינו שוק של חברות קו בינלאומיות - הפעילות לטווח ארוך, כאשר נתח הפעילות של טיסות הצ׳רטר, הפעילות לטווח קצר, הולך ויורד בנתב״ג.

 

מרש״ת נמסר כי לוח תנועת הנוסעים בתחילת 2018 בעונת החורף מצביע על גידול של 23% בחודש פברואר. בימים עמוסים עוברים בנתב״ג מעל 100,000 נוסעים ביותר מ-630 תנועות מטוסים יומיות.

 

בין חברות התעופה שהובילו את מספר הנוסעים הגדול ביותר בנתב״ג מצויה אל על שגדלה רק ב-0.1% ולא הדביקה את קצב הגידול המואץ בתנועת הנוסעים הבינלאומית בנתב״ג,  חברות התעופה טורקיש ואיירופלוט הם שתי חברות שנתב״ג הפך יעד אסטרטגי עבורן לטיסות קונקשיין (טיסות המשך).

 

מרש״ת נמסר עוד כי מגמת הגידול בטיסות הבינלאומיות היוצאות מטרמינל 1 תימשך גם השנה בנתב״ג, כאשר טרמינל 1 הינו אטרקטיבי במיוחד הן לחברות התעופה המשלמות אגרות מופחתות והן לנוסעים הנהנים מאגרות מופחתות וזולות במיוחד, וב-2018 טרמינל 1 יגדל מ-270 טיסות ל-310 טיסות בשבוע.

 

מרש״ת נמסר עוד כי מגמת הגידול בתנועת הנוסעים הבינלאומית בנתב״ג הינה מעבר לכל תחזית אותה מכירים בעולם התעופה, וכי היא צפויה להימשך. בהתאם לכך רש״ת מתאימה את כלל תכניות ההשקעה והפיתוח לעלייה החדה בתנועה מנתב״ג ומכוונת להשקיע בשנים הקרובות כ-5 מיליארד שקל נוספים מתקציב רש״ת בהתאמת תשתיות נתב״ג לטווח הקצר והארוך. מרש״ת נמסר כי ״ההתאמה בתשתיות תיעשה לטווח המיידי לתקופת הביניים ועד  להשלמת פרויקטים אשר יתנו מענה להשלמת פער התשתיות בנתב״ג״.

 

מרש״ת נמסר כי בתכנית המקיפה להרחבת התשתיות לנוסעים הרחבת הבניין הקרקעי   בטרמינל 3 המיועד לשירות הנוסעים והוספת 86 דלפקי צ׳ק אין לרישום הנוסעים היוצאים  לחו״ל כמו גם הוספת תהליכים עצמיים לנוסעים לביצוע הצ׳ק אין ואמצעי מיכון עצמי. אזור הבידוק הביטחוני לכבודת היד יורחב בשש מכונות בידוק נוספות תוך הכנסת שיפורים טכנולוגיים וביומטריים והוספת ״גייט פאס״ למעבר עצמי. בתחילת 2018 יתווספו לטרמינל 3 עוד שמונה שרוולי יציאה למטוס ושני שערי יציאה באוטובוסים למטוסים ורחבות החנייה למטוסים יורחבו. התאמת טרמינל 1 לשירות הנוסעים תכלול את הכפלת יכולות הטיפול של הטרמינל מ-1.4 מיליון נוסעים בשנה לכ-3 מיליון נוסעים יוצאים בשנה עד אפריל 2019 תוך הוספת דלפקי רישום לטיסה, הרחבת בידוק כבודת היד, עמדות ביקורת גבולות, שערי יציאה לאוטובוסים, מכונות בידוק טכנולוגיות ומסועי כבודה.

 

כחלק מההיערכות לגידול הצפוי במספר הנוסעים והמטענים בנתב״ג השטח הצפוני בנתב״ג המיועד לפיתוח תשתיות תעופתיות יורחב, ויכלול מסלול הסעה הצמוד למסלול ההמראות 08/26 שיאפשר ניצול יעיל יותר של המסלול. אזור המטענים שיפונה מאזור טרמינל 1 בחלקו המזרחי של נתב״ג יועתק לאזור הצפוני של השדה והשטח שיתפנה יאפשר את  הגדלת קיבולת הנוסעים של הטרמינל לטיסות פנים ולגידול הצפוי בטיסות הלואו קוסט, והגידול הצפוי עקב סגירת שדה דב. הגידול הדרמטי בתנועת הנוסעים והמטענים מחייבים את רש״ת להתכונן להתפתחות הצפויה כאשר באזור ייבנו שירותים תפעוליים תעופתיים משלימים כגון מתחמי לוגיסטיקה ומטענים, מסופי מטען ובלדרות, שירותי תעופה, תחזוקת מטוסים ומכוני בדק. המשמעות היא ניצול סופי של כל זכויות הבנייה בנתב״ג. במתחם הצפוני מתוכננת הקמתה של קריית מטענים, לוגיסטיקה ותחזוקת מטוסים, ובשטחים שיפונו באזור טרמינל 1 - אזורי המטען דהיום, ייסללו רחבות חניית מטוסים חדשות ושירותים נוספים לנוסעים ומטוסים.

 

מרשות שדות התעופה נמסר כי ״אנו מחויבים להאצת הפיתוח של נתב״ג בכדי למנוע מצב בו שער הכניסה והיציאה האווירי העיקרי של מדינת ישראל ייסתם בפקק של נוסעים ומטענים. התכנית תיתן מענה לצרכי  נתב״ג המיידיים, בתשתיות הכרחיות לפיתוח התעופה וכמענה לתנועת הנוסעים הגוברת, והם רק חלק מהצורך בהשקעה בשנים הקרובות במטרה לתת מענה לגידול הצפוי והצורך הלאומי הנובע מהסכם השמיים הפתוחים וצרכי התעופה בישראל״.