נחנך מסלול 21; הפרדה בין המראות לנחיתות בנתב"ג

הסתיים פרויקט שדרוג המסלולים בשדה התעופה. הפרויקט בוצע בארבע השנים האחרונות בעלות של מיליארד שקל, תוך שדרוג התשתיות, הפחתת מטרדי רעש ליישוב הסביבה, חיסכון בדלק לחברות התעופה והפחתת פליטות מזהמים


12:10 ,29.05.2014 מאת: מערכת פורט2פורט

הבוקר (ה') נפתח בנמל התעופה בן גוריון מסלול 21. המסלול נחנך עם נחיתה ראשונה של  מטוס חברת אל על שהגיע מרודוס.

 

קודם לנחיתת הטיסה המסחרית הראשונה של חברת אל על, נחת במסלול מטוס הכיול של רש"ת.

 

במהלך 2014  עובר נתב"ג לקטגוריית נמלי תעופה גדולים, העובדים בווליום גבוה, עם מעל ל-15 מיליון נוסעים בשנה. מאז ראשית השנה קיימת עלייה של כ-15% ויותר בתנועת הנוסעים לעומת שנת 2013, ועלייה של 14% בתנועת המטוסים.

 

שינוי המודל התפעולי

פתיחת מסלול 21 בנתב"ג וסיום פרויקט שדרוג מערך המסלולים משנה את המודל התפעולי של נתב"ג, המאפשר נחיתות על מסלול 21 מצפון והמראות בו זמנית על מסלול 26 מערבה, תוך הפרדה בטיחות בין המטוסים. 

 

הפרויקט, שבוצע במהלך ארבע השנים האחרונות בעלות של מיליארד שקל מתקציבה העצמי של רש"ת, משפר באופן דרמטי את  הבטיחות בנתב"ג על ידי הפרדה מוחלטת בין מטוסים ממריאים לנוחתים, תוך הגדלת קיבולת המטוסים שסבלו במהלך השנים מצמצום וההגבלה של תנועה.

 

שדרוג המסלולים בנתב"ג מהווה בשורה גם ליישובים סביב נתב"ג, בשל פיזור ארגז הרעש של המטוסים, שהתנקז עד כה במיוחד ביישובים שממערב לנתב"ג, בגוש דן ודרומה, ויפוזר מעתה בחלוקה טובה יותר ומאוזנת יותר. כמו כן, בנוסף להפחתת הרעש בשעות הבוקר, ירד סף הרעש ב-3 דציבלים על ידי הגבלת מטוסים כבדים להמראות בחצי השעה הראשונה לפתיחת השדה. גם שעות העוצר בנתב"ג הפכו לתקנה מסודרת, בין 01:40 ועד 05:40 לא יהיו המראות בנתב"ג.

 

פרויקט שדרוג המסלולים מאפשר מסלולי הסעה מהירים ומקוצרים, הסעה של בין 7-10 דקות למטוס ואפשרות הגעה לנחיתה ופינויי מסלול מהיר. לקיצור זמן ההסעה על המסלול יש משמעות כלכלית לחברות התעופה, השורפות דלק בעיקר בהליך ההסעה, ומשמעות דרמטית בהקשר של איכות הסביבה.

 

בחזרה לשני מסלולים

יצוין שבתחילת חודש מרץ חזר נתב"ג לעבודה על שני מסלולי המראות  ונחיתות: מסלול 08/26 ומסלול 12/30. בנובמבר 2013 נפתח באופן מדורג  מסלול הסעת המטוסים E, שהוא מסלול הסעה המקביל ממערב למסלול 03/21. המסלול מקצר משמעותית את זמני הסעת המטוסים בתפעול יעיל, חיסכון בזיהום אוויר וחיסכון בדלק לחברות התעופה.

 

במסגרת פרויקט  המסלולים הוארך מסלול הנחיתות 21  בק"מ דרומה, תוך הרחבתו, כדי לאפשר נחיתות לכל סוגי המטוסים, בהתאם לעומס ומזג אוויר ובכדי להגדיל את הבטיחות, היעילות התפעולית והקיבולת.  כל המסלולים בנתב"ג שודרגו , נסללו  מסלולי הסעה חדשים ונסללו מסלולי יציאות מהירים, בוצעו שטחי RESA (אזור בטיחות קצה מסלול) בהתאם לקטגוריה הגבוהה ביותר למטוסים רחבי גוף, ובוצעו שינויים העומדים בסטנדרטים בינלאומיים מובילים של בטיחות שדות תעופה.

 

במהלך הפרויקט הותקנו בכל המסלולים מערכות תאורה בסטנדרטים המתקדמים ביותר, שודרגו והורחבו תחנות הכוח בשטח האווירי בסטנדרטים תואמים למערכות המורכבות במסלולים, נוספו מערכות בקרה למסלולים שחוברו למגדל הפיקוח, נוספו מערכות ניווט מתקדמות למטוסים, נסללו כבישים עוקפים, שיתאימו למנח המסלולים החדש, פורקו ונבנו מחדש מתקנים כדוגמת מצ"ק (מחלקת ציוד קרקע) ונסללו 22 ק"מ מסלולים.

 

דברים שאמרו

שר התחבורה ישראל כץ: "פתיחת המסלול היום ושדרוג המסלולים מביא לסיומו של פרויקט ייחודי שהובלתי בתהליך קבלת ההחלטות לפני למעלה מארבע שנים, כחלק משיפור משמעותי במצב הבטיחות והגדלת הקיבולת של נתב"ג. זהו שלב נוסף ביישום השמיים הפתוחים בתחרות הוגנת ליותר יעדי טיסה, יותר חברות תעופה ובהכפלת התנועה האווירית. קיימת עלייה במספר הטיסות והנוסעים וזהו חלק ממהפך המחירים".

   

יו"ר מועצת רש"ת עובדיה עלי: "סיום שדרוג המסלולים הוא שלב נוסף במחויבות של רש"ת לאזרחי ישראלי ולמיליוני התיירים הבאים בשעריה. הגדלת תשתיות התעופה, שיפור הבטיחות, איזון חלוקת הרעש בין יישובי הסביבה ושיפור השירות עמדו לנגד עינינו כשיצאנו לפרויקט מורכב זה. ביצענו, ואנו מבצעים, פרויקטים בהיקף של כ-3.5 מיליארד שקל לשיפור הבטיחות והשירות, בהסתמכות על מקורותיה הפנימים  של  רש"ת בלבד. האפשרות להכפיל את התנועה האווירית מאפשרת לנו להתמודד עם העלייה הדרמטית בתנועת הנוסעים והמטוסים". 

 

מנכ"ל רש"ת יעקב גנות: "שדרוג מערך המסלולים בנתב"ג הינו פרויקט תשתיות מהמורכבים שידעה מדינת ישראל, המשפר דרמתית את בטיחות התעופה, תוך הגדלת קיבולת  המטוסים ואפשרות נחיתות והמראות מטוסים בו זמנית בנתב"ג. מועצת רש"ת החליטה לפני כחמש שנים החלטות גורליות לביצוע פרויקטים לשיפור הבטיחות ולהגדלת קיבולת נתב"ג.

 

"הפרויקטים יאפשרו גם את פיזור ארגז הרעש בין היישובים סובבי נתב"ג באופן הגון יותר. הצלחנו להוסיף טיסות, להגדיל את התיירות ולאזן בין צרכים סביבתיים של היישובים סביב נתב"ג, לבין פיתוח התעופה האזרחית בישראל. ניהלנו את  הפרויקט במהלך ארבע השנים האחרונות, תוך גידול משמעותי בתנועת נוסעים ומטוסים ובבטיחות מרבית. נמל התעופה בן גוריון הינו אחד מחמשת השדות המובילים  בשיעור הגידול בתנועת הנוסעים באירופה, מגמת גידול דרמטית, המשתווה ל-Hubs הגדולים בעולם והמאפיינת נמלי תעופה במדינות  איתן המדינה חתמה על הסכם השמיים הפתוחים".

 

מנכ"ל נתב"ג שמואל זכאי: "מבחינת תשתיות אוויריות, שדרוג מערך המסלולים בנתב"ג מהווה את פרויקט הבטיחות החשוב ביותר ב-60 השנים האחרונות בתעופה הישראלית. שנת 2014 הינה השנה החשובה ביותר בתולדות התעופה האזרחית בישראל,  שנת בשורה לתעופה האזרחית. זו גם  שנת בשורה לצרכן הישראלי, שתהיה לו זכות בחירה של מגוון טיסות במגוון רחב יותר של  מחירים ויותר אפשרויות לטוס ממדינת ישראל ואליה. נתב"ג הוא שער הכניסה לישראל והשדה הבינלאומי היחיד במדינת ישראל, כשזהו הפרויקט המשמעותי ביותר שנעשה בנתב"ג בעשור האחרון.

 

"חוללנו מהפכה בתעופה האזרחית במדינת ישראל והשפעתה על המשק הישראלי היא חשובה וייחודית. היום אנחנו יכולים להתגאות בנתב"ג בטוח יותר, חדיש, מודרני ויעיל, שיאפשר לתעופה האזרחית לגדול   ולהשפיע על התוצר הלאומי הגולמי".