שוברים שיאים

סיגל מנהיים-קצוביץ', מנכ"לית סוויספורט ישראל גאה בשגשוג של המסוף בשוק הישראלי. בראיון ל-port2port היא מספרת על ההישגים של החברה השנה ועל ההצלחה מעבר לתחזיות למרות ולא בזכות מדינת ישראל


00:00 ,21.07.2011 מאת: מערכת פורט2פורט

בשנה השלישית לפעילותו של מסוף סוויספורט ישראל, נראה כי סוויספורט כאן כדי להישאר ולא די בכך אלא גם כדי להתרחב ולהעמיק את התחרות בענף. סיגל מנהיים-קצוביץ', מנכ"לית סוויספורט ישראל, מרוצה מההצלחה וגאה לציין שאת שנת 2011 צפויה סוויספורט לסיים בתוצאת טובות הרבה מעבר לתחזיות. עם זאת, היא לא חדלה במאבקה בעלויות הביטחון שכופה עליה משרד התחבורה והאפליה של תחום המטענים לעומת תחום הנוסעים. בראיון ל-port2port היא חושפת את ההישגים האחרונים של מסוף סוויספורט ומספרת לנו מה דעתה על מדינת ישראל שאומנם פתחה את ענף מסופי המטענים לתחרות, אך לא נלחמת בכדי לשמר אותה.

לדבריה, סוויספורט ישראל לא קיבלה סבסוד כמקובל בענפים אחרים כמו ענף התקשורת, ענף שבו המדינה הרעיפה שורה של הקלות והטבות על המתמודדים כדי להכניס יותר תחרות. לעומת זאת, מיד עם סיום המכרז על הפעלת המסוף וזכייתה של סוויספורט, המדינה סגרה את שעריה בפני החברה ודרישותיה להקלות והטבות והגדילה לעשות כשהתעלמה לחלוטין מבקשות ראשי החברה להיפגש עם השרים הנוגעים בדבר. "זהו אחד האבסורדים הזועקים ביותר שנתקלתי בהם מזה שנים" אומרת מנהיים-קצוביץ'. "מאז יום הקמתו של המסוף, ב-2008, איש משרי הממשלה הנוגעים בדבר לא הגיע לביקור רשמי ראשון במסוף. לא שר התחבורה ולא שר האוצר. השקעה של 130 מיליון שקלים- מוניטין בינלאומי ושום ביקור עד היום. ראשי החברה הבינלאומית תוהים האם מדובר בסיבה מקצועית בלבד?"

שאלה: איך היית עושה את ההבחנה בין שנת 2010, שלא הייתה קלה, לבין שנת 2011?

תשובה: "היום אני יכולה לומר שהציפיות שלנו והתחזיות שלנו לגבי 2011 אכן מתגשמות. 2010 הייתה עדיין שנה קשה מבחינת התחרות, לקוחות רבים הביעו רצון ותמיכה אך עדיין ישבו על הגדר ולא העיזו להיות הראשונים שעוברים אל המסוף החדש בנוסף לחברות שהביעו בנו אימון בהשקת סוויס וקוריאן וזאת למרות שהם חיכו שנים רבות לסיום המונופול. היה ברור לי שזה רק עניין של זמן שהסנונית הראשונה תבשר על בוא האביב ולשמחתי, נקודת המפנה העיקרית והגדולה הייתה המעבר של לופטהנזה ואוסטריאן באוגוסט 2010, אירוע שאנחנו בסוויספורט מכניםbreaking the ice" (לשבור את הקרח). לופטהנזה בהיותה סמן ימני לאיכות ומצוינות, הביעה בנו אמון ובכך העבירה מסר ברור לשאר הלקוחות הפוטנציאלים בארץ ובעולם שמסוף סוויספורט ישראל הוא מן המתקדמים בעולם עם שירות איכותי ומקצועי".

שאלה: אבל האם זה רק בגלל המטריה של סוויספורט העולמית או גם בזכות השירות והמקצועיות של המסוף הישראלי?

תשובה: "אני שוב רוצה להדגיש את הנקודה הזאת. הבחירה בסוויספורט היא בראש ובראשונה בזכות השירות, המקצועיות, והיחס האישי של כל המנהלים והעובדים כאן במסוף. אף חברת תעופה לא תפקיר את התנועה שלה בשוק משמעותי כמו בישראל רק בגלל השם או הלוגו, מכובד ככל שיהיה. כל תחנה, כל מסוף וכל יעד נבחן בפני עצמו. יש לנו בישראל לקוחות שלא עובדים עם סוויספורט במקומות אחרים כמו גם לקוחות גדולים של סוויספורט אינטרנשיונל שלא עובדים איתנו כאן. אין ספק שהתודה ואות הכבוד מגיעים לעובדי ומנהלי המסוף הזה שבזכותם אנחנו מציגים ללקוחות חזית איכותית ומקצועית שמתבטאת בשביעות רצון הולכת וגוברת. זו הסיבה שהם בוחרים בנו".

שאלה: ומה את שומעת מהלקוחות מאז הכניסה של לופטהנזה?

תשובה: "מאז כניסת לופטהנזה יש לנו הצלחות נוספות, קלטנו כאן לקוח בלדרות- TNT, לאחרונה קלטנו את טורקיש איירליינס שזו אחת מחברות התעופה המובילות בתחום המטענים וב-27 ליוני, עברה גם דלתא איירליינס לעבוד איתנו. זה הישג גדול ומשמעותי, מדובר במוביל האמריקאי הראשון שמתחיל לעבוד במסוף סוויספורט ישראל, זאת חברת תעופה מובילה בתחומה והיא מביאה לנו את הייחוד של לקוח אמריקאי. התוצאה: פיתרון גלובלי אשר מקל על כל החברות לבחור במסוף סוויספורט בפריסה עולמית שמשרת את כלל לקוחותינו, המשלחים, היצואנים והיבואנים. אם נוסיף לזה את הפריסה הרחבה של ק.א.ל שעובדת איתנו בתחום הייצוא ותקבל פתרון כולל ומושלם".

שאלה: יש כבר תיאבון לעוד חברות?

תשובה: "כמובן שיש תיאבון, בשביל זה אני כאן, אבל זאת ההזדמנות לומר שכרגע אנחנו מתמקדים בשלב ההטמעה של החברות המצטרפות במטרה לוודא שאנחנו לא פוגעים בסטנדרט השירות שאנו מעניקים ללקוחות הקיימים. נשקיע בשמירה על האיכות, בשדרוג המערכות, בהעלאת הסטנדרטים, במיצוי השירות האיכותי והתכניות הבאות יחכו לקראת סוף 2011 תחילת 2012".

שאלה: המסוף של סוויספורט מספק גם שירותים נוספים?

תשובה: "בוודאי, מלבד שירותי המסוף שהם ליבת העשייה שלנו, אנחנו משכירים משרדים ללקוחות שלנו בבניין סוויספורט, גם בתחום הזה אני יכולה לעדכן על הישג משמעותי שכן כל שטחי המשרדים בבניין סוויספורט הושכרו ללקוחות מהמובילים בענף. בימים אלו חברת פליינג קרגו מקבוצת DHL Global Forwarding, מעתיקה את משרדיה לבניין סוויספורט. אנחנו מסיימים בקרוב את תהליך הבינוי של כל המשרדים. פתחנו תחנת מטען in-house בתוך סוויספורט שזה שירות ייחודי שלא היה קיים קודם. פתחנו לרווחת הלקוחות והעובדים כאן בית קפה חדש ומפואר, מרכז הדרכה לשיפור מתמיד של תהליכי ניהול ובקרה, ביה"ס להדרכת חומרים מסוכנים מאושר על ידי מנהל תעופה אזרחית ו-IATA ואנחנו עוסקים במגוון רחב של שירותים ללקוחות שלנו. מבחינתי כמנכ"לית, המסר לעובדים הוא ברור, ממשיכים להתרחב, משיקים שירותים נוספים ומעניקים למסוף ערך מוסף שמבדיל אותו מאחרים. בזה כוחנו ובזה אנו נימדד מול לקוחותינו".

מאמינים בדרך

שאלה: אפשר לומר שההצלחה הזאת היא למרות מדינת ישראל ולא בזכות מדינת ישראל?

תשובה: "התשובה, לצערי, היא כן- למרות מדינת ישראל. אני רוצה לומר, כי לו ידענו שזו תהיה קבלת הפנים המקצועית, יכול להיות שלא היינו מגיעים לכאן מלכתחילה. סוויספורט העולמית העמידה לרשות המדינה שכל כך רצתה לשבור מונופול, את כל יוקרתה המקצועית. ראשי החברה נענו לבקשתו של שר האוצר דאז וראש הממשלה היום, נתניהו, להיכנס לשוק הישראלי. בשביל ראש הממשלה נתניהו היה זה הישג כפול, גם חברה בינלאומית מובילה בעולם וגם פתיחת שערים לחברות נוספות. בפועל מאז תחילת הפעלת המסוף ובעקבות משבר כלכלי עולמי, הייתה התעלמות מוחלטת של הממשלה. לא ניתנה שום רשת ביטחון, שום תמיכה או סיבסוד, פשוט התעלמות מוחלטת כאילו מדובר בחברה עוינת ולא חברה שמשקיעה בכל שנה עשרות מיליוני שקלים מתוך אמונה במשק הישראלי וצמיחתו. שיהיה ברור לכולם, מי שיצר את התחרות בענף זו סוויספורט אינטרנשיונל ובעלי המניות האחרים במסוף. למזלנו, הם יודעים מניסיון שבענף הזה המתכון להצלחה עובר גם דרך האמונה והסבלנות. 250 עובדים מתפרנסים בכבוד מהמסוף הזה למרות מדינת ישראל ולא בזכותה. כדאי שכל אלה שרוממות התחרות וההפרטה בגרונם, יזכרו זאת.

שאלה: מדינת ישראל הייתה אמורה לתת איזושהי התחייבות בתנאי הזיכיון שניתן לסוויספורט?

תשובה: "על פי תנאי הזיכיון הם עובדים לפי הספר. אני לא יכולה להגיד שהם הפרו איזשהו חלק מתנאי הזיכיון או לא עבדו לפיו, אבל אי אפשר להתעלם מהסביבה. ממתי במצבים של משבר וייחודיים עובדים לפי הספר. האם כל ההטבות לחברות כמו אייפקס, כי"ל ואחרות ניתנו רק לפי הספר? ההסכם נחתם כשמדינת ישראל צפתה ששוק המטענים יגיע למיליון טון בשנה, היום הגענו ל-300 אלף טון. זאת אומרת שחתמו עם סוויספורט הסכם על בסיס נתון מוטעה לחלוטין שניפח משמעותית את רף ההוצאות. אסור לשכוח, היה משבר כלכלי עולמי, היו תהליכים מורכבים והם, המדינה, עמדו מהצד. הרבה תוצרת עברה מהאוויר לים, שער המטבע משפיע על הייצוא, התחרות הייתה מאוד אגרסיבית, היו הסכמים של אל על וממן שלטעמנו יצרו מעין קרטל בדלת האחורית ומישהו אי שם במדינה אפילו לא טרח מספיק לבדוק את זה לעומק. הם לא הסתכלו על השינויים הסביבתיים שחלו בענף הזה ובשוק הזה, הם לא התאימו את התהליכים למה שקורה בפועל ובכל מקום שהיו צריכים להיכנס לעזור או להבין או להתאים את עצמם הם פשוט נעלמו. שר התחבורה אמר בכנסport2port , שמבחינתו הצלחה זה כשהטרקטור עולה לשטח- אני אומרת לו עם כל הצניעות, זה לא מספיק שהטרקטור עולה על השטח, צריך קצת ללוות את הטרקטור ואם יש קשיים אז לעזור לו כדי שבאמת תהיה הצלחה, ולא חלילה יהפוך לפיל לבן.

שאלה: המסוף הזה נפתח ב-2008. האם היה ביקור רשמי של שר בממשלת ישראל במסוף הזה מהיום שהוא נפתח?

תשובה: "לא היה במסוף הזה לא ביקור של שר ולא מנכ"ל משרד מאז הקמתו. יש כאן פרויקט של 130 מיליון שקלים שהושקעו בחלקם על ידי המדינה. החלק הארי בסכומים האלה הושקע על ידי המדינה כדי להקים תחרות בשוק הזה, כדי לשבור מונופול של שנים".

שאלה: ומה אומרים אנשי החברה בחו"ל על כך?

תשובה: "כאזרחית המדינה אני מתביישת להגיד מה אומרים על זה. המנהלים הבכירים בסוויספורט אפילו לא הצליחו להגיע למשרדי הממשלה כדי לקבל ביקור. משקיע שווייצרי ענק שהשקיע כאן מיליונים בשם התחרות בשוק הישראלי ואפילו ביקור של מנכ"ל משרד התחבורה אי אפשר היה לקיים עבורו. שלא נדבר על שר התחבורה שמספר פעמים פנינו אליו ואפילו ביקור שלנו אצלם לא התקיים".

שאלה: יכול להיות שהם כביכול בשם התחרות רצו להנציח את המונופול של ממן? זה אולי הכיוון שרצו ללכת אליו למרות סיסמאות התחרות?

תשובה: "הרבה דברים יכולים להיות. יכול להיות שגם לרש"ת לא היה אינטרס בתחרות הזאת, כי הם מתקיימים מדמי הרשאה שהם נגזרת של אחוז ההכנסות של כל חברה שפועלת כאן ותחרות מבחינתם, מורידה את ההכנסות. אני מבינה שרשות שדות התעופה לא יכלה לסטות מתנאי הזיכיון כי גם הם נמצאים בפיקוח הדוק, אבל איפה המדינה שכפתה את התחרות? לצערי הרב, היא עומדת מנגד ולא עושה כלום".

 

סיפורה של בולדוזרית

מנהיים-קצוביץ' נכנסה לתפקיד מנכ"לית סוויספורט במרץ 2009. בענף התעופה היא עוסקת במשך 24 שנים. "אני צמחתי מחזית הקרב" אומרת מנהיים-קצוביץ'. את דרכה בתחום החלה כדיילת קרקע, כפקחית רחבה בחברת ארקיע באילת ובמשך 19 שנים התקדמה ומילאה בה תפקידים בכירים. בתפקידה האחרון בחברת התעופה, שימשה מנהלת מבצעי הקרקע והביטחון ושלטה על פעילות החברה בכ-32 שדות תעופה בארץ ובעולםד.

למנהיים-קצוביץ תואר ראשון במדעי החברה עם התמחות בניהול לצד הסמכות מקצועיות רבות, כגון: קורס קציני מבצעים של מנהל התעופה האזרחי, קורס פיתוח מנהלים בטכניון, קורס בקרים בחברות תעופה בינלאומיות ועוד. בתפקידה האחרון כיהנה כמנכ"לית חברת ההנדלינג GHI והובילה בהצלחה את תהליך המיזוג עם חברת לאופר תעופה.

שאלה: לא הרימו גבות בענף שמונית לתפקיד?

תשובה: "אני חושבת שהרבה הרימו גבות כי בתחום המטענים לא הייתי מוכרת, אני באה מתחום הנוסעים. לא עסקתי במטענים ובאמת לא הייתי בנבכי התחום הזה, אז כמובן שהיו הרבה שהרימו גבה כי בכלל לא ידעו מי אני אבל מי שמכיר אותי לא הרים גבה".

שאלה: אז מי שמכיר אותך יודע שאת מה, פייטרית?

תשובה: "היו שכינו אותי- בולדוזרית. כשעזבתי את ארקיע ומוניתי כמנכ"לית של אחת מחברות שירותי הקרקע. אני רואה בהצלחה של סוויספורט כדרייב אישי שלי, כמובן שזו עבודת צוות של כל המנהלים והעובדים אבל כישלון הוא לא אופציה אצלי ואנחנו לא מפחדים מאף אחד".

שאלה: איך הצלחת לשכנע את לופטהנזה להיכנס לסוויספורט?

תשובה: "כמובן שאני לא אספר את כל הסודות, אבל אני יכולה להגיד שצריך לצאת מהקופסה- לא לתת ללקוח את אותו הדבר אלא לתת משהו שונה, מה שהוא לא קיבל אצל המתחרים. מעבר ליתרונות השירותיים שאנחנו נתנו, גרמנו להתייעלות פנימית בתוך הארגון של לופטהנזה. היום הם מקבלים שירות הרבה יותר טוב".

 

שאלה: גם בימים הקשים משפחת סוויספורט נשארה מאוחדת מבחינת העובדים. עד כמה זה היה חשוב לך כמנכ"לית לשמור על הלכידות הזאת?

תשובה: "מאוד חשוב. מאוד. אני חושבת שהעובדים והמנהלים כאן הם הנכס העיקרי של החברה והלקוחות גם מעריכים את זה ורואים את זה. היו כאן עובדים שעבדו במשך חודשים רבים ולא ידעו אם יהיה להם מקום עבודה בחודשים הבאים וכולם נלחמו כאן בשביל ההצלחה של סוויספורט. רוב המנהלים עובדים כבר שלוש שנים במסוף, מיום הפתיחה ובתקופות לא קלות, אבל היתרון הוא שכולם רואים בהצלחה הזאת כחלק מהעשייה שלהם ורואים את הברכה בעמל הרב. כל אחד מהמנהלים זוקף את הצלחת סוויספורט אליו כי כל אחד תרם".

מחיר הביטחון

 

שאלה: השתתפת בוועידה מאוד מוצלחת שלport2port שהתקיימה בחודש שעבר, בפאנל שעסק בטרור עולמי ועלויות ביטחון. מה כל כך מפריע לך במדיניות העכשווית של עלויות הביטחון לחברות התעופה או למסופים?

תשובה: "מה שמפריע לי זה הדאגה ללקוחות. הלקוחות עדיין לא מבינים את זה כי כל נטל שיהיה בתחום בסוף יגיע אליהם. הדאגה שלי היא עלויות נוספות של ביטחון שלנו קשה לשאת בהם. האבסורד הוא שהמדינה מכתיבה נהלים ומדיניות בתחום הביטחון, אבל לא מוציאה שקל מהכיס בשביל לממן זאת ותחום המטענים מוזנח בצורה משמעותית ומופלה לרעה לעומת תחום הנוסעים. רש"ת מממנת את כל הוצאות הביטחון בתחום הנוסעים היוצאים ממדינת ישראל. מדינת ישראל מסבסדת את הוצאות הביטחון של החברות הישראליות בחו"ל ב-60%, ולתחום המטענים לא מתייחסים, אפילו בטחון בייבוא של המטען מבוצע על ידי המכס שגובה אגרה בגין השירות וחלקו ממומן מתקציבי המדינה. האבסורד הוא שבסוף המטען והנוסעים עולים על אותו מטוס.

"אני מדברת גם על השקעה ולא רק עלויות. צריך להשקיע כאן בטכנולוגיה, במשאב אנושי, כדי לעשות את הביטחון יותר טוב. אמר דני ארדיטי יפה בכנס- שבמחיר של אף 35 אחד אפשר לממן 15 שנים של פעילות בכל מסופי המטען. מדובר כאן על סכומים של בערך חמישה מיליון שקלים בשנה למסוף סוויספורט. במסוף המתחרה זה קצת יותר כי ההיקפים שלהם הם קצת יותר גדולים, אבל זה כסף כיס במונחי של תקציבי ביטחון ותחבורה. למה מחכים? שיקרה משהו כדי שאז זה יעלה פי ארבעה או פי חמישה? למה תמיד התגובות המאוחרות? הרי אחרי שהייתה השריפה הנוראה בכרמל מיהרו לקנות מטוסי כיבוי. בטח לא בדקו כמה זה עלה. אני מבטיחה לך שאם היו בודקים לפני ועושים מו"מ זה היה עולה הרבה פחות".

שאלה: את רואה את הרשלנות הזאת בחיי היום-יום, יש חשש לביטחון הנוסעים במטוסים?

תשובה: "הביטחון כאן הוא מהטובים בעולם ומבחינתי לא צריך להוסיף עליו, אין שום חשש לביטחון הנוסעים לטעמי גם במה שנעשה היום. אבל אנחנו לא קובעים ולא מחליטים ואולי למדינה יש איומים שאנחנו לא יודעים עליהם. השתתפתי בכנס בינלאומי של מנהלי ביטחון בשדות תעופה שקיימה רש"ת ועסק בביטחון נוסעים ומטען, מה שסיפרנו להם על הביטחון כאן הדהים אותם. אז אם המדינה רוצה לעשות יותר מכל מקום בעולם או שונה מכל מקום בעולם אין בעיה- אבל תשלמו. דווקא כאן במדינת ישראל יותר קל לנו לבצע ביטחון כי אנחנו נולדים עם התחושה של המודעות הביטחונית, אנחנו הולכים לצבא ויודעים מה לעשות כשרואים חפץ חשוד ברחוב. זה חלק מהדי.אן.איי הישראלי. כאן יש יותר הבנה, יותר מודעות, יותר רגישות, יותר תפיסה. מנהלים בשדות התעופה בעולם משקיעים מיליונים בטכנולוגיה של ביטחון אבל לא מצליחים לסכל את כל המקרים כי זה לא רק טכנולוגיה ולא רק כוח אדם, זה השילוב של השניים".

שאלה: אין ספק שהמצב של סוויספורט השתפר מאז שאת מנכ"לית. מראש שמת לך יעדים להגיע לאיפה שהגעת?

תשובה: "כחלק מהעבודה בחברה גלובלית, וזה אחד היתרונות המובהקים, אתה עובד בסטנדרטים ניהוליים מאוד גבוהים. אין כאן בערך. יש לנו תחזיות, יש לנו תקציב, תכנית עסקית. זו תחזית מתגלגלת שאנחנו מבצעים כל חודש. כמובן שהיו לי יעדים של החברה שהיינו מחויבים להשיג כדי להראות את ההצלחה באופק. אני חייבת לציין שאנחנו בשנת 2011 משיגים את התחזיות שלנו חודש אחר חודש, אנחנו טובים יותר מהתחזיות שלנו ואני מקווה שכך אף נסיים את השנה".

שאלה: איך הדירקטוריון של סוויספורט ישראל רואה היום את עתיד החברה?

תשובה: "אני שמחה להגיד שחברי הדירקטוריון מרוצים בכל פגישה שאנחנו עושים מהתוצאות ומהשינוי המהותי שעוברת החברה. הם רואים שלחברה יש עתיד ושהיא תצליח, לא בטוחה שהם יקבלו החזר על ההשקעה שלהם כל כך מהר, לא בטווח הקצר, אבל בטווח הארוך הם גם יקבלו החזר על ההשקעה וגם חברה שיוכלו להתגאות בה".

שאלה: ישנם מובילים נוספים שאתם מתכננים להכניס למסוף בקרוב?

תשובה: אני מעדיפה לא לחשוף תכניות, חשוב שהלקוחות יבינו שהצלחת סוויספורט משמעותה הצלחת התחרות וזו ההצלחה שלהם וכעת כל אחד צריך לתרום את חלקו בפיתוח התחרות. סוויספורט אינטרנשיונל היום היא ספק שירותי הקרקע הגדול ביותר בעולם עם מוניטין ושם חוצה עולם ואם סוויספורט לא הייתה מצליחה כאן אף אחד לא היה נכנס לכאן" וחלום התחרות היה נגוז. אני לא רוצה לחשוב מה היה קורה לו סוויספורט הייתה מרימה ידיים ויוצאת מכאן. הנזק התדמיתי שהיה נגרם למדינת ישראל הוא לאין שיעור גדול וחמור יותר מהנזק הכלכלי שהיה נגרם לסוויספורט. לכן, טוב למדינה, טוב ללקוחות וטוב לכלכלה הישראלית שיש חברה נוספת ומצליחה בשוק המטענים בארץ".