לראשונה: מנכ"ל IATA העולמית בביקור בישראל

ג'ובאני ביניסיאני נפגש עם שר התחבורה והתייחס בין השאר לתעשיית התיירות בישראל, הקמת שדה תעופה אלטרנטיבי בעובדה, בטיחות הטסת המטענים והורדת בטיחות התעופה בישראל לדירוג 2 על די רשויות התעופה הפדרליות בארה"ב. במפגש העניק ביניסיאני תעודת הוקרה למנכ"ל נתב"ג על


00:00 ,10.11.2010 מאת: מערכת פורט2פורט

ג'ובאני ביניסיאני נפגש עם שר התחבורה והתייחס בין השאר לתעשיית התיירות בישראל, הקמת שדה תעופה אלטרנטיבי בעובדה, בטיחות הטסת המטענים והורדת בטיחות התעופה בישראל לדירוג 2 על די רשויות התעופה הפדרליות בארה"ב. במפגש העניק ביניסיאני תעודת הוקרה למנכ"ל נתב"ג על עמידה בכל יעדי התעופה
 
בביקורו הראשון בישראל מנכ"ל IATAהעולמית, ג'ובאני ביסיניאני,  נפגש עם שר התחבורה, ישראל כץ. בפגישה השתתפו גם מנהל רשות התעופה האזרחית, גיורא רום, מנכ"ל רשות שדות התעופה, קובי מור, מנהל נתב"ג, שמואל קנדל, ומנכ"ל אל על אליעזר שקדי. כך נמסר ממשרד התחבורה. במהלך הביקור אמר ביסיניאני כי על מנת להבטיח את הצלחת תעשיית התעופה בישראל, על רשויות התעופה לאמץ את תקני התעופה הגלובליים.
 
במהלך הפגישה התייחס ביסיניאני גם להורדת דירוג בטיחות הטיסה של ישראל לרמה 2 על ידי רשויות התעופה הפדרליות בארה"ב, ואמר כי על ישראל להאיץ את יישום דרישות הבטיחות המתבקשות על מנת להעלות את דירוג הבטיחות שלה. "ישראל נמצאת בדירוג 2 תקופה ארוכה מדי וזוהי חרפה לאומית יקרה הפוגעת במוניטין של המדינה ובחוסן הפיננסי של חברות התעופה הישראליות. תקני התעופה הגלובליים הם ברי השגה וארבע חברות התעופה הישראליות אל על, ארקיע, ק.א.ל. וישראייר כבר מיישמות בהצלחה את תקני בטיחות הטיסה המחמירים ביותר של IATA", אמר ביסיניאני
 
הוא הוסיף כי, גם רשויות התעופה בישראל חייבות לאמץ את התקנים הגלובליים שהתקבלו על ידי ארגון התעופה האזרחית הבינלאומי. "ל- IATAהניסיון והיכולת לסייע בהאצת התהליך ולעודד את ישראל להצטרף לרשימה ההולכת וגדלה של המדינות שאימצו את תקנות דירוג הבטיחות (IOSA)".
 
ממשרד התחבורה נמסר כי, מנהל רשות התעופה האזרחית הודיע לביניסיאני כי עד קיץ 2011, כשנתיים וחצי לאחר ההחלטה להוריד את דרוג הבטיחות של ישראל יוכל ה- FAAלהכריז על החזרתה של ישראל לקטגוריה 1. מדובר בזמן סביר לעומת הזמן הממוצע בשאר מדינות העולם העומד כיום על ארבע שנים, הדגישו במשרד התחבורה.
 
בפגישתו עם שר התחבורה ציין ביסיניאני כי,  תעשיית התיירות היא סקטור חשוב לישראל. "התעופה בונה קשרי מסחר ורצון טוב בין אנשים, עסקים ומדינות. חברות התעופה מטיסות בשנה יותר מ-2.3 מיליארד אנשים ו-40 מיליון טונות של מטען, ובשל כך יש להם תפקיד מרכזי באזור המזרח התיכון כמו בכל רחבי העולם. אבל," הדגיש ביסיניאני, "ההצלחה אינה מקרית ויש לתמוך בה על ידי אימוץ מדיניות ממשלתית אפקטיבית המקדמת תעשייה בטוחה, מאובטחת, יעילה ואחראית לסביבה".
 
בשיחתו של ביסיניאני עם שר התחבורה עלה גם נושא שדה התעופה האלטרנטיבי והם הדגישו את הצורך הדחוף בו, אשר ישרת טיסות סדירות וזאת מכיוון שמתחילת השנה שדה התעופה עובדה שהיה השדה האלטרנטיבי, משרת אך ורק טיסות צ'ארטר. שדה התעופה של לרנקה בקפריסין הוא שדה התעופה האלטרנטיבי העכשווי לבן גוריון ומנכ"ל IATAאמר שזה אינו מתקבל על הדעת, שכן חברות התעופה חייבות לשאת כמות דלק נוספת על מנת לטוס ללרנקה בעוד מפעילי טיסות הצ'ארטר יכולות לנחות בעובדה. "על ממשלת ישראל לפעול במהירות של מנת לשדרג את שדה התעופה עובדה או לבחור בשדה תעופה צבאי למטרה זו" הוא אמר.
 
בטיחות הטסת מטענים על רקע אירועי אוקטובר האחרון עלתה גם היא בפגישת שני האישים. "האירועים האחרונים מהווים תזכורת לכך שבטיחות התעופה היא אתגר מתמשך", אמר ביסיניאני. "אנו מחויבים לפעול ביחד עם ממשלות ברחבי העולם, כולל ישראל, על מנת להגביר עוד יותר את הביטחון. אנחנו לא מנסים להמציא את הגלגל מחדש. החזון שלנו לאבטחת מטענים משלב טכנולוגיה מודרנית ומודיעין הנתמכים על ידי איסוף מידע יעיל. ישראל עושה עבודה מצוינת בשמירה על בטחון המטענים והחל ב-1 בדצמבר תסייע IATAלהגברת הביטחון על ידי הפקה אלקטרונית של מסמכי המטען שתאפשר לממשלות גישה ויכולת מיצוי התובנות. יכולות אלה קיימות כבר ב-80% משווקי המטען".
 
מנכ"ל IATAהדגיש גם כי את העובדה שישראל חלוצה בתחום אבטחת התעופה וכי פותחו כאן מגוון טכנולוגיות מובילות, כגון זוהיו התנהגות, שהן בחזית הטכנולוגיה בתחום האבטחה והביטחון. "עם זאת, תכנית הקוד הפוזיטיבי שהותקנה באופן חד-צדדי אינה משקפת מגמה זו. על מנת שהמערכת תהיה אפקטיבית, עליה לעמוד בתקינה הבינלאומית בתחום האבטחה וכן להבטיח חיבוריות ברורה בקרב ענף התעופה – וזה אינו המצב בתכנית הקוד הפוזיטיבי. מובן שחברות התעופה אינן מעונינות שטרוריסטים יחטפו את מטוסיהן, וכך גם הממשלות. לפיכך הפצרתי בשר כץ להגיע להחלטה לזנוח את התכנית החד-צדדית והלא אפקטיבית הזו, לטובת קיום דיאלוג לחיזוק שיתוף הפעולה הבינלאומי ולאימוץ הסטנדרטים המקובלים בענף", אמר ביסיניאני.
 
בנוסף, ציין ביסיניאני לשבח את ההחלטה שהתקבלה לבסוף בעניין העלאת המסים בנמל התעופה בן-גוריון. "רשות שדות התעופה שאפה במקור להעלות את המסים בשיעור של 51% בשנים 2010-2009. לדעתנו, על הרווח מההתייעלות להתקבל מהגורמים השונים הנמצאים לאורך כל שרשרת הערך – ובכלל זאת נותני שירות בעלי מונופול בשוק. יש לציין כי, במהלך העשור האחרון העלות האמיתית בתעופה האזרחית הצטמצמה לכדי שליש. לפיכך אנו ב-IATA  התנגדנו להחלטה להעלות את המסים; ועדת הכספים הממשלתית הסכימה עם דעתנו והחליטה על העלאה של 5% בלבד בכל אחת מהשנים. אנו לא צופים העלאה נוספת ב-2011. הפצרתי בשר כץ שמשרדו יקדם את התהליך הרשמי על מנת להבטיח תחרותיות ויעילות בשדה התעופה, תוך הבטחת שיתוף פעולה הן של שדה התעופה והן של ציבור הנוסעים".
 
בנושא איכות הסביבה, עודד ביסיניאני את ישראל לקדם את המטרות המשותפות לענף בתחום, וכן לתמוך בהסכם ארגון התעופה הבינלאומי ICAOCOP-16שיוצג בהמשך החודש במסגרת אמנת האו"ם בנושא שינויי אקלים. "ענף התעופה הינו מאוחד, וכך לחברות התעופה, לשדות התעופה, ליצרנים, לבקרים ולנותני השירות השונים ישנן מטרות משותפות מוסכמות. מטרתנו לשפר את יעילות ניצולת הדלק בממוצע שנתי של 1.5%עד לשנת 2020, לצמצם באופן משמעותי את רמת פליטת הפחמן מ-2020 באמצעות מציאת פתרונות חלופיים, ולחתוך את רמת הפליטה בחצי עד שנת 2050, בהשוואה לרמה שנרשמה בשנת 2005." אמר ביניסיאני
 
והוא מוסיף: "ממשלות שונות בעולם תומכות בהסכם של ארגון התעופה הבינלאומי ICAOבתחום איכות הסביבה, במטרה משותפת לצמצם את ההשפעה של התעופה האזרחית על רמות הפליטה מ-2020, וזאת בהתאם למטרותינו ב-IATA. ענף התעופה, בתמיכת הממשלות, יגיע לוועידה בקאנקון השנה מוכן. אני מצפה מישראל לתמוך במאמצינו אלה לשיתוף פעולה עולמי וכן להשמיע את קולה כנגד תכניות חד-צדדיות, ולא יעילות כגון האמנה האירופית המחייבת את ענף התעופה להיכלל בתכניתה להקטנת פליטת הגזים החל מ-2012".
 
מנכ"ל IATA, סיכם את פגישתו עם השר ואמר כי תעשיית התעופה היא עדיין שברירית. אבל בהשוואה לשנה החולפת מצבו השתפר משמעותית. "אנו צופים כי התעשייה תשוב להניב רווח גלובלי של 8.9 מיליארד דולר בשנת 2010 אבל אלה רק שוליים בשיעור של 1.6% והמצב יהיה קשה יותר ב-2011 בה אנו צופים קיטון ברווח לרמה של 5.3 מיליארד דולר", הוא אמר. "ענף התעופה הוא עסק ולא עמותת צדקה ועל מנת לכסות את הוצאות המימון עלינו להשיג שולי רווח של 7%-8%. על מנת להשיג זאת, עלינו להסתכן מעבר למשברים ולמגבלות של ההווה.
 
ביסיניאני סיכם את דבריו ואמר כי, בחודש פברואר תכונס של ידי IATAקבוצה קטנה של מנהיגי התעשייה, בסיוע פרופסור מיכאל פורטר מאוניברסיטת הרווארד ובהשראת המנטור מסינגפור, השר לי קוואן, לדיון בנושא "חזון 2050". אירגון IATAעומד לרשות מדינת ישראל והעולם ומוביל שינויים מהותיים בתעשייה תוך יישום תקנים גלובליים". ב-IATAחברות כ-230 חברות תעופה המייצגות 93% מכלל תעבורת התעופה הבינלאומית הסדירה.
 
עוד מציינים במשרד התחבורה כי, במהלך הפגישה העניק מנכ"ל IATAלמנכ"ל נתב"ג, שמוליק קנדל תעודת הוקרה על עמידה של נמל התעופה בין גוריון בכל יעדי התעופה וציין כי, מעט מאוד שדות תעופה בעולם קיבלו את התעודה.