כחלק מתוכנית אסטרטגית להפחית את חתימת הפחמן של נוסעים בטיסותיה, חשפה חברת התעופה easyJet תוכניות למערכת דלק חדשה למטוסים, שתפלוט אפס אחוזים של מימן. לדברי החברה, מדובר במערכת שתוכל לחסוך כ-50 אלף טונות דלק ופליטות פחמן דו-חמצני בשנה. הלכה למעשה, מדובר במטוס ההיברידי הראשון.
חברת התעופה שמה לה ליעד את שנת 2020, שבה היא מקווה להגיע להפחתה של 7% בפליטות ממטוסים. כיום, אגב, עומד אחוז פליטות הפחמן הדו-חמצני על 81.05 גרמים לנוסע לקילומטר. נתון זה בא לאחר הפחתה של 28% מהפליטות בטיסות במהלך 15 השנים האחרונות, מה שאומר שממוצע הפליטות בטיסות החברה הוא 22% פחות לנוסע לקילומטר בטיסות של חברות אחרות.
עבור קונספט המטוס ההיברידי, קיבלה החברה רעיונות מסטודנטים באוניברסיטת קראנפילד (Cranfield) באנגליה, המשלבת לימודים אקדמאים לתארים מתקדמים עם מכון מחקר ונחשבת כמוביל עולמי בחינוך ובמחקר של טכנולוגיה וניהול. הסטודנטים התבקשו לפתח רעיונות לאיך צריכה להיראות חווית הטיסה בעוד 20 שנה, כחלק מתחרות לחגוג את יום ההולדת ה-20 של easyJet, שחל בנובמבר 2015.
הרעיון התפתח כל כך מהר, עד שבכוונת easyJet לעבוד עתה עם השותפים המסחריים שלה במגזר התעופה ועם הספקים, בכדי ליישם את הטכנולוגיה החדשנית מהר ככל הניתן. למעשה, ניסויים ראשוניים אמורים להתרחש כבר במהלך השנה הנוכחית.
קונספט המטוס ההיברידי מיישם את טכנולוגיית תא הדלק המימני. המערכת עובדת כך, שהיא מאפשרת לאנרגיה להילכד בעוד המטוס בולם בשעת נחיתה, והמערכת טוענת את הבטריות הקלות מאוד של המטוס בעת שהוא עומד על המסלול, בדומה מאוד למה שעובדת מערכת טעינה חשמלית ברכבים היבדרידיים. לאחר הטעינה יכולה האנרגיה המופקת להיות בשימוש על ידי המטוס, למשל כאשר הוא בהאצה לקראת המראה, מבלי שיהיה צורך לקבל כוח מהמנועים.
לאור הכמות הנכבדה והטווחים הקצרים יחסית של טיסות easyJet, החברה עושה שימוש בכ-4% מסך צריכת הדלק השנתית שלה כאשר המטוס מאיץ על המסלול (הממוצע בטיסות החברה הוא 20 דקות זמן מסלול לפני המראה פר טיסה, כ-4 מיליון מיילים בשנה), מספיק בכדי לטוס עד הירח ובחזרה שמונה פעמים.
תחת התכנון, לכל מטוס יוכנסו מנועים במערכת הגלגלים המרכזית וחלקי אלקטרוניקה יפקחו על המערכת ויספקו לטייסים שליטה מוחלטת על מהירות המטוס, הכיוון והבלימה במהלך זמן המסלול. המערכת תפחית, למרות שלא תסיר לחלוטין, את הצורך בשימוש ברכבי הגרר בעת הכניסה והיציאה למקומות החניה בשדות התעופה, ותאפר לחברת התעופה להציג דיוק גבוה ביותר בטיסות.
למעשה, החומר היחיד שיילך לאיבוד על ידי שימוש בטכנולוגיה החדשה, הם מים טריים ונקיים, בהן ייעשה שימוש בכדי למלא מחדש את מערכת המים של המטוס במהלך הטיסה.
קונספט המטוס ההיברידי פותח על ידי מנהל חטיבת המהנדסים זוכה- הפרסים של easyJet איאן דייוויס והצוות שלו, שעבדו על חלק מהרעיונות שהעלו הסטודנטים. דיוויס אמר על המערכת: "אנו ממשיכים ליישם את הטכנולוגיות הדיגיטליות וההנדסיות החדשות ביותר לאורך החברה. הקונספט עליו הכרזנו הינו גם תוצאה של חזון של העתיד וכן מהווה אתגר לשותפים ולספקים שלנו, להמשיך ולהרחיב את הגבולות כלפי הפחתה של פליטות המימן שלנו. זוהי גם דוגמא מצוינת של היתרונות של היחסים האסטרטגיים שלנו על אוניברסיטת קראנפילד".
הוסיף המרצה במחקר לאווירונאוטיקה באוניברסיטת קראנפילד ד"ר קרייג לאוסון: "אנו מרוצים מאוד לעבוד על פרויקט זה עם easyJet. מדובר בדוגמא מעשית וממשית של איך אנו יכולים ליצור ביחד. הסטודנטים שלנו הראו מספר רעיונות מבריקים עבור חזון 2035 של תעשיית התעופה במהלך תחרות עתיד התעופה שערכנו, הצגה של פתרונות סביבתיים, שיפורים תפעוליים ורעיונות להגברת חווית הלקוח בעת טיסות. אנו מצפים להמשיך ולשפר את הקונספט עוד יותר".
בשביל להמשיך ולעבוד על הפרויקט, חתמו easyJet ואוניברסיטת קראנפילד על הסכם אסטרטגי בן שלוש שנים.
בנוסף, כחלק מחגיגות יום ההולדת ה-20 של easyJet, סטודנטים התבקשו להתחרות בארבע קטגוריות: תכנון תא הטייס, תכנון גוף המטוס, חווית הטיסה וחווית שדה התעופה. בנוסף להפחתת מזהמים בשעת טיסה, רעיונות נוספים שהעלו הסטודנטים כללו כנפיים דינאמיות, המשנות צורה במהלך הטיסה, ציפוי יעיל "דמוי כריש" לצד החיצוני של המטוס, במטרה להפחית את ההתנגדות על הקרקע ומושבים סופר קלים, העשויים סיבי פחמן (קרבון פייבר), הנושאים כבלים לשימוש בטלפונים סלולריים בעת הטיסה וכן שקעי טעינה לטבלטים.
יצוין כי החל מיוני השנה תבל easyJet את מטוסי האיירבוס A320neo, שצריכת הדלק שלהם יעילה ב-13-15% מאשר במטוסים אותם הם יחליפו.
הכתבה פורסמה במגזין פברואר 2016 של "PORT2PORT". לצפייה במגזין הדיגיטלי לחץ כאן