מנכ"ל אל על, אליעזר שקדי, שלח אתמול מכתב לשר התחבורה, ישראל כץ, בנושא אבטחת התעופה הישראלית, ממנו עולה כי אל על עומדת בהצהרתה להפסיק לאבטח את חברות התעופה הישראליות בסוף מרץ 2011, ומצפה ממדינת ישראל לקדם את תכניתו של שר התחבורה להקים רשות אבטחה ממלכתית.
כידוע, אל על מספקת כיום שירותי אבטחה גם לחברות התעופה הישראליות. החברה הודיע בנובמבר 2010 כי היא תפסיק את שירותי האבטחה לחברות המתחרות. כמו כן, ביקש שקדי במכתב ששלח לשר התחבורה בזמנו, שהמדינה תשפה את אל על בגין עלויות האבטחה כבר בתקציב 2011.
במכתב ששלח אתמול שקדי לשר התחבורה הוא מציין כי, "אל על סבורה כי מתחייב וראוי כי כל ההיבטים של אבטחת התעופה הישראלית, המהותיים והכלכליים, לרבות עלויותיה הישירות והעקיפות, יהיו באחריות מדינת ישראל".
שקדי מוסיף כי, "עם זאת, אל על מתנגדת לעמדת משרד התחבורה כי אל על (ושאר חברות התעופה הישראליות) ימשיכו לשאת בעלויות אבטחת התעופה. אבטחת התעופה הישראלית כולה צריכה להיות ממומנת על ידי מדינת ישראל, בהתאם לחובתה של המדינה להגן על אזרחיה, וכן כדי לאפשר תחרות שוויונית והוגנת של החברות הישראליות עם חברות התעופה הזרות אשר משוחררות מנטל כבד זה המונח על כתפי אל על".
עוד מציין שקדי במכתב כי, עמדת אל על היא שעל המדינה לשאת במלוא עלויות האבטחה "אל על חוזרת על דרישתה, כי במהלך התקופה שעד להקמת רשות האבטחה הממלכתית, ועד שנטל האבטחה יוסר מאל על, תתחייב מדינת ישראל לשפות את אל על על כל נזק שיגרם לה בגין אירוע בטחוני. כפי שציינו בפגישה במשרדך, על אף שנציגי משרד האוצר הסכימו בעל פה לדרישה זו, בקשותיה של אל על להעלות את הדברים על הכתב - סורבו עד כה. מהדיון שנערך במשרדך הובן חד משמעית על ידי אל על כי הנך תומך בעמדתה בעניין זה. אל על מקווה לזכות לסיוע מצד משרדך למימוש והסדרת נושא זה עם משרד האוצר".
עוד מבהיר שקדי במכתב כי, אל על לא תוכל לעמוד בעלויות ביטחון נוספות כתוצאה מדרישות חדשות מצד המדינה ולכן, בכדי לצייד את מטוסי אל על באמצעים טכנולוגיים או אנושיים נוספים, על פי דרישות המדינה, מבקש שקדי שהיא גם תישא בעלויות הכרוכות בכך.
משרד התחבורה: אל על אינה רשאית להפסיק האבטחה באופן חד צדדי
ממשרד התחבורה נמס בתגובה כי, השר כץ הודיע על כוונתו לגבש עד סוף חודש מרץ 2011 את מבנה הרשות הממלכתית לאבטחת התעופה הישראלית ובינואר השנה אף הוגשה הצעת מחליטים בנושא למזכירות הממשלה.
עוד ציינו כי, בתקופה שחברת אל על הייתה חברה ממשלתית הוטלה עליה אחריות לביצוע האבטחה של כל חברות התעופה הישראליות בחו"ל ועד לסיום ההליכים להקמת הרשות לא יחול כל שינוי בסדרי האבטחה הנוכחים. הנושא הובא לאחרונה לדיון אצל ראש הממשלה, בינימין נתניהו ובקרוב הוא צפוי לקיים דיון נוסף בנושא במטרה לסכם את פרטי הקמת הרשות. עד אז, מדגישים במשרד התחבורה, חברת אל על אינה רשאית להפסיק את שירותי הביטחון עבור החברות הישראליות שכן הדבר עלול לפגוע באופן קשה ביכולתן של החברות להמשיך ולטוס לחו"ל.