אל על וק.א.ל זכו במכרז משרד הכלכלה והתעשייה

פעילות חברות התעופה במסגרת המכרז אמורה להוסיף בין 12 ל-15 טיסות מטען לשבוע מ/אל ישראל ולהוסיף כ-35% לנפח המטענים הקיים. אמיר שני, אשר היה בין יוזמי רשת הביטחון: ״פעלנו על מנת להוסיף נפח וזמינות לשוק ההובלה, ולהוריד את המחירים לרמה שפויה״


13:15 ,05.05.2020 מאת: מערכת פורט2פורט

משרד הכלכלה פרסם היום את שמות הזכיינים אשר ייתנו מענה לשוק ההובלה האווירי אל ומישראל, על מנת ליצור רציפות בפעילות סחר החוץ של ישראל. במסגרת מכרז שפרסם משרד הכלכלה והתעשייה יוסדר נושא הטסת מטענים לצרכי יבוא ויצוא ופעילות חברות התעופה תקבל רשת ביטחון. החברות הבולטות אשר זכו במכרז משרד הכלכלה הן חברת אל על, שזכתה במכרז ההובלה למרבית היעדים בעולם להוציא ניו יורק, וחברת ק.א.ל, אשר זכתה במכרז ההובלה לניו יורק.

 

על פי חישוב ראשוני, פעילות חברות התעופה במסגרת המכרז אמורה להוסיף בין 12 ל-15 טיסות מטען מ/אל ישראל לשבוע ולהוסיף כ-35% לנפח המטענים הקיים בשוק ההובלה האווירית הישראלי עד כה. נציין כי מרבית המטוסים שיפעלו במסגרת המכרז הינם מטוסי נוסעים שיוסבו לפעילות מטענים.

 

נזכיר כי פנייה ראשונה בנושא זה נעשתה על ידי אמיר שני, סגן נשיא איגוד לשכות המסחר, ורון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים, אשר פנו ב-11 במרץ במכתב למנכ״ל משרד הכלכלה, שי רינסקי, ובו הביאו לתשומת הלב את הצמצום הרב בטיסות הנוסעים אל/מ ישראל בשל מגבלות התנועה הבינלאומיות שהוטלו עקב התפרצות מגיפת הקורונה בעולם (ר׳ לינק לידיעה). השניים הציעו במכתב למנכ״ל משרד הכלכלה לקבוע לוח טיסות שבועי של מטוסי מטען ליעדים כגון ניו יורק, הונג קונג, ליאז׳, בלגיה ופריז, וזאת בנוסף להצבת יעד של תדירות מינימלית של טיסות מטען מ/ אל ישראל.

 

השניים כתבו למנכ״ל משרד הכלכלה כי קיים צורך חיוני בהצבת רשת ביטחון לפעילות חברות התעופה. ״המעבר למטוסי מטען במקום מטוסי נוסעים משמעותו עלייה דרמטית בהוצאות הלוגיסטיקה לכל היבואנים והיצואנים. יש להבטיח שיפוי לחברות התעופה על העלויות הנוספות, כך שלא תיווצר עלות נוספת לעסקים בשל המעבר מהטסה במטוסי נוסעים להטסה במטוס מטען״.

 

השניים, אשר השתתפו בדיון מיוחד שערך ראש הממשלה עם זרועות הממשלה הרלוונטיים ב-10 במרץ ציינו כי ״55% מהסחר האווירי של ישראל מתבצע דרך מטוסי נוסעים שהגעתם לישראל הולכת ומתמעטת. יש להמיר את מטוסי אלעל שאינם בשימוש להטסת מטענים כדי להמשיך בתנועת התוצרת וחומרי הגלם החיוניים והייצוא הישראלי שמניב רווחים למדינה״. 

 

במשרד הכלכלה, כאמור, הרימו את הכפפה כאשר הבינו את ההשלכות, ויצאו כאמור במכרז להבטחת רציפות בפעילות סחר החוץ של ישראל.

 

ממשרד הכלכלה נמסר היום כי ״בכדי לתת מענה שוטף לכלל היצואנים והיבואנים, וליצור רציפות בפעילות סחר החוץ של ישראל, יצא מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, במתווה להגברת טיסות המטען, כך שיוכל להגביר את תדירויות הטיסות למגוון יעדים החשובים לסחר החוץ של ישראל, בראשם מדינות מרכזיות באירופה, ארה״ב, צפון אמריקה, סין, הונג קונג והודו. בתקופה זו אמנם מתקיימות טיסות מטען, אך חלק ניכר מהן משרת לקוחות גדולים וחברות תעשייתיות גדולות המסוגלות לממן סבב שכזה. חברות תעופה אשר יפתחו טיסות מטען נוספות לבקשת המשרד יזכו לרשת ביטחון של המדינה, לטיסות אלו. על פי המתווה אותו הובילו לצד משרד הכלכלה, אמיר שני, סגן נשיא איגוד לשכות המסחר ורון תומר נשיא התאחדות התעשיינים, חברות התעופה, שזכו בהליך יוכלו לבקשת המשרד להוסיף טיסות אל ישראל וממנה, על מנת להרחיב את מגוון אפשרויות התובלה לפעילות של היצואנים והיבואנים, כשהם זוכים לרשת ביטחון על הטיסות הנוספות״.

 

נציין כי מתווה פעילות זה אושר לפעילות למשך חודש בלבד, ולאחריו ייבחן שוב הצורך במתווה.

 

אמיר שני, סגן נשיא איגוד לשכות המסחר, אשר היה כאמור מהיוזמים העיקריים של פעילות זאת, ציין בשיחה עם מערכת PORT2PORT כי ״המטרות העיקריות של הבטחת הפעילות האווירית למטענים מ/אל ישראל היתה להוסיף נפח שנעלם מפעילות עקב הפסקת פעילות של מטוסים וחברות רבות בשל משבר הקורונה. פעלנו על מנת להוסיף זמינות לשוק ההובלה הישראלי, וכמובן, להשתדל עד כמה שניתן להוריד את תעריפי ההובלה לשפיות״.

 

שני הוסיף כי ״מדובר בבשורה לשוק כי משרד הכלכלה נותן מטרייה, מעין רשת ביטחון. קיים צפי לירידת מחירים. מדובר בטיסות שמתווספות לרשימת יעדים רחבה שמכסה את אירופה הקלאסית, ארה״ב, קנדה, הודו וסין״.

 

מנהל מינהל סחר חוץ, אוהד כהן, ציין כי ״מינהל סחר חוץ משרת אלפי לקוחות עסקיים, יצואנים ויבואנים מזה עשרות שנים, הן בשנות שגשוג והן בשנות משבר באמצעות מגוון כלים ובאמצעות מערך הנספחים הכלכליים. המשבר הנוכחי מכתיב מגבלות בתחום התובלה האווירית. מתוך כך, נרתמנו למשימה ויחד עם משרד האוצר הקצנו משאבים לצורך הפעלת טיסות מטען נוספות ליעדים שונים על מנת להקל על היצואנים והיבואנים ולהגדיל את היצע הטיסות״.

 

על פי נתוני רשות שדות התעופה, בשנת 2019 שונעו בייצוא דרך האוויר כ-144,900 טון של סחורות, מתוכם 55% במטוסי נוסעים, והיתר במטוסי מטען. בנוסף, יובאו כ-206,500 טון לישראל, מתוכם 53% במטוסי נוסעים, והיתר במטוסי מטען.