חברת דואר ישראל צפויה לפנות לראשונה לרשתות שיווק ולבתי עסק להקמת חנויות משותפות ולפתיחת סוכנויות דואר בתוך חנויות, במודל של חנות בתוך חנות במרכזי הערים ברחבי הארץ. בימים אלה יצאה החברה ב"קול קורא" המציע לרשתות מתחומים שונים, וכן לחנויות נוחות וקניונים להקים חנויות משותפות או לעשות שימוש בנכסים קיימים להפעלת סוכנויות דואר על ידי הרשתות. מתן שירותי דואר בתוך חנויות ורשתות, מחוץ לסניפי הדואר, הוא מודל מקובל בעולם, ומאפשר לציבור לקבל את כל שירותי הדואר והשירותים הפיננסיים במגוון רחב של מקומות במרכזי הערים ובשעות פעילות מורחבות. אותם עסקים שיחברו לדואר ישראל ויפתחו סוכנויות דואר ייהנו מעמלות ישירות בגין הפעלת הסוכנויות, ומתנועת לקוחות משמעותית.
דני גולדשטיין, מנכ״ל דואר ישראל אמר ״במסגרת האסטרטגיה העסקית של החברה, דואר ישראל מתקדמת למודל שמרחיב את פעילות הדואר לתועלת הציבור. לחברה 50 מיליון ביקורים בשנה, מספר שאין לו אח ורע באף רשת קמעונאית, ואותו ניתן למנף לכח קניה עצום לטובת כל עסק. שיתוף הפעולה עם חברות מובילות במשק יאפשר לנו לשפר ולהרחיב את סל השירותים שלנו ללקוחותינו ולהעניק להם חוויית שירות טובה יותר״.
לדבריו, ״בעולם כמעט ולא קיים מודל של סניפי דואר שעומדים בזכות עצמם, ועל פי רוב, שירותי הדואר ניתנים בשיתוף עסקים ורשתות. גם בישראל התחלנו לפני כשלוש שנים שיתוף פעולה עם עסקים קטנים ורשתות ופתחנו עמם מרכזי מסירת חבילות מחוץ לדואר. מודל זה הוא סיפור הצלחה, אותו לומדים בעולם, כאשר כיום יש לנו 500 עסקים עמם אנו מוסרים חבילות מחוץ לדואר, ועם חלקם נוכל להרחיב את שיתוף הפעולה גם למכירת מוצרים. רשת שופרסל, שמפעילה 25 מרכזי מסירת חבילות יחד איתנו בסניפיה, נהנית מרבע מיליון לקוחות בחודש שמגיעים לאסוף חבילות, וקבוצת קניוני עזריאלי שמפעילה איתנו 8 מרכזי מסירה בקניוני הקבוצה, נהנית מטראפיק עצום של לקוחות שאוספים 100 אלף חבילות בחודש״.
״מודל זה הוא בגדר winwinכאשר הלקוחות מקבלים את החבילות שלהם כמעט ללא המתנה בתור, במקומות סמוכים לבתיהם ובשעות פעילות ממושכות, הדואר יכול לתת רמת שירות טובה יותר ביחידות הדואר, ואותם עסקים נהנים מטראפיק וחשיפה ללקוחות חדשים, שמגדילים להם את המחזור בעשרות אחוזים. לאור הצלחת שיתופי הפעולה בתחום מסירת החבילות אנו בוחנים הרחבת המודל גם למתן שירותי דואר נוספים, הן במרכזי מסירת חבילות קיימים והן בשיתוף עסקים ורשתות.
בחודשים האחרונים, ציין גולדשטיין, החברה בוחנת את מודל סוכנויות הדואר שמנוהלות על ידי זכיינים על מנת למצוא דרך לשפר את השירות, ולסייע למפעילי הסוכנויות להגדיל הכנסות מעבר לשירותי הדואר. במסגרת זו גויס לפני מספר חודשים אמיר אדרי, לשעבר רכז באגף התקציבים באוצר, למנהל רשת הסוכנויות של חברת דואר ישראל, והוא מוביל יחד עם חיים מזעקי, סמנכ״ל התפעול בדואר ישראל, את האסטרטגיה של ניהול הסוכנויות, מיפוי הפוטנציאל העסקי שלהן ומינופן ברמה העסקית. לאחרונה פורסם כי הדואר בוחן מודל של שילוב סוכנויות דואר לרשתות שיווק ולעסקים בינונים וכעת מדובר במהלך נוסף של פתיחת חנויות משותפות לדואר ולרשתות השיווק אשר יבנו בהתאמה לשירותי הדואר ולצרכי רשת השיווק שיפתחו ברחבי הארץ.
חברת דואר ישראל מפעילה את מערך הריטייל הגדול בישראל, המונה כ-700 יחידות דואר מתוכן כ-450 סוכנויות המנוהלות בזכיינות. תנועת הלקוחות בדואר מגוונת ומייצגת את כלל האוכלוסיה בישראל, לרבות צעירים, מגזרים ועובדים זרים, לקבלת שירותים רבים, כדוגמת איסוף ומשלוח חבילות ודברי דואר, תשלומים בבנק הדואר, העברת בעלות רכב והנפקת רישיון נהיגה, קבלת קצבאות, ניהול חשבון עו״ש, שירותי מט״ח, רכישת כרטיסים נטענים לשימוש בארץ ובחו״ל, שירותי העברות כספים בארץ ובחו״ל ועוד.
גולדשטיין ציין עוד כי בהולנד כל שירותי הדואר ניתנים במודל של חנויות ורשתות שחלקן פתוחות 24/7. ביצוע שיתופי פעולה עסקיים יניב הכנסות נוספות לחברת הדואר ויאפשר לה לממש את האסטרטגיה שלה לצמיחה. הכנסות החברה הסתכמו בכ-1.8 מיליארד בשנת 2017, כאשר עדיין 40% הגיע מתחום הדואר. כחלק משינוי התמהיל העסקי והירידה בתחום המכתבים, מובילה הנהלת הדואר מיקוד במנועי צמיחה חדשים, כמו תחום הסחר המקוון, בנק הדואר ושירותי השליחים והבלדרות, תוך מקסום הרשת הקמעונאית.