חקירה כלכלית בחשד לייבוא קנאביס רפואי במחירי היצף

הממונה על היטלי סחר, דני טל: ״הגנה על התעשייה המקומית בתחום הקנאביס הרפואי מפני סחר לא הוגן לכאורה הנה חיונית. מדובר בשוק משמעותי והכרחי לישראל כמדינה חדשנית ופורצת דרך, שוק שהינו עתיר הון, עתיר מחקר, ובעל פוטנציאל להרחבת היצוא״


11:20 ,21.01.2024 מאת: מערכת פורט2פורט

 הממונה על היטלי סחר במשרד הכלכלה והתעשייה, דני טל החליט לפתוח בחקירה כלכלית בחשד ליבוא במחירי היצף של קנאביס רפואי מקנדה.

 

על פי ההחלטה, חברות קנדיות לגידול ולשיווק קנאביס ייצאו, לכאורה, עודפים של תפרחות קנאביס רפואי לישראל במחירי היצף המשקפים מחיר נמוך לתוצרת המיוצאת ממחירו במדינת המקור. יבוא במחירי היצף הינה פרקטיקה הנתפשת על ידי המדינות החברות בארגון הסחר העולמי ובהן ישראל, כסחר לא הוגן. 

 

בשנים האחרונות הושקעו בתעשיית הקנאביס הרפואי בישראל מאות ואף מיליארדי שקלים במחקר ובפיתוח הענף, בהקמת מתקנים ומפעלי יצור מתקדמים תוך שימוש בתקינה מתקדמת ומחמירה בתהליכי הגידול, הייצור והשיווק. רבות מההשקעות הללו ירדו לטמיון וחברות יצרניות רבות נסגרו לצד הגידול הדרמטי ביבוא.

 

בחודשים האחרונים התקבלו במשרדי הממונה על היטלי סחר מספר פניות מטעם חברות יצרניות אשר הביעו תמיכה בפתיחת חקירת היצף על יבוא קנאביס רפואי מקנדה.

 

דני טל: ״הגנה על התעשייה המקומית בתחום הקנאביס הרפואי מפני סחר לא הוגן לכאורה הנה חיונית. מדובר בשוק משמעותי והכרחי לישראל כמדינה חדשנית ופורצת דרך, שוק שהינו עתיר הון, עתיר מחקר, ובעל פוטנציאל להרחבת היצוא. בימים אלה של לחימה, לאחר טבח נוראי שבוצע בתושבי ישראל על ידי גורמים עוינים, יש למוצרי הקנאביס הרפואי ערך בריאותי לאוכלוסייה גדולה הסובלת מפוסט טראומה, חרדות ומצוקות נפשיות עוד טרם הפתיחה במלחמה וביתר שאת בשנים הקרובות.

 

קיים חשש כי קיומו לכאורה של יבוא במחירי היצף שאינו עולה בקנה עם כללי הסחר הבינלאומי, פוגע משמעותית בתעשייה המקומית וביכולתה להמשיך ולפעול על בסיס יצור וגידול מקומיים והוא נוגע גם לחשש מפיתוח תלות צרכנית ביבוא של אמצעי רפואי חיוני זה. בעקבות המלחמה הנוכחית והחשש לאלפי נפגעי טראומה שייתווספו למעגל הצרכנים מקרב האוכלוסייה המקומית כבר בעתיד הקרוב, ההשלכות לפגיעה בתעשייה המקומית עשויות להשפיע גם על ביטחון האספקה הרפואית לצד הנזק העסקי והכלכלי לחברות היצרניות״.