״ממשלות ישראל לדורותיהן הזניחו את הצפון ואפשרו לו להידרדר למצב שבו בצפון יש ריכוז גדול של בעלי רמת שכר נמוכה בשיעור ניכר לעומת מרכז הארץ, והרבה יותר מובטלים. זה משפיע על ההתנהלות הכלכלית של הצפון כולו. כדי שלא נאבד את הצפון דרוש מהפך. דרושה תכנית ׳נטו צפון׳ של כל משרדי הממשלה״.
כך אמר הבוקר דוד קסטל, נשיא לשכת המסחר והתעשייה חיפה והצפון, במסגרת הוועידה הכלכלית של הצפון שהתכנסה הבוקר במלון דן כרמל בחיפה במעמד שר האוצר, מר משה כחלון. ״הסיוע שכבר הובטח לעסקים הצפוניים הוא רק צעד ראשון בדרך ארוכה. אנחנו צריכים מנופים כלכליים, כמו בורסה צפונית ושדה תעופה בינלאומי בצפון, כדי לבצע את המהפך. אני רואה בהחלטה להקים בית משפט כלכלי בצפון צעד נוסף באותה דרך. לחסוך לחברות הצפוניות את הצורך לבזבז זמן ומשאבים בנסיעה למרכז. זו גם הסיבה שהחלטנו להקים את מוסד הבוררות, שאנחנו משיקים היום בוועידה״.
דוד קסטל קרא לנקוט באופן מיידי בשורה של צעדים שיאפשרו לצפון למצות את מלוא הפוטנציאל שלו. בין השאר, תבע קסטל ליישם תכניות שכבר התקבלה הסכמה על ביצוען: הקמת שדה תעופה בינלאומי בצפון, מנוע כלכלי שיכול לשנות את התמונה עם תוספת של אלפי מקומות עבודה ישירים ועקיפים, שיביא לאזור תנועת תיירים, יקל על היצוא והיבוא לצפון ויביא לצפון חברות בינלאומיות, בעיקר חברות היי-טק.
״ממשלות ישראל הכריזו כבר לפני יותר מ-20 שנה כי הקמת שדה תעופה בינלאומי בצפון הוא פרויקט לאומי. ממשלת ישראל החליטה על הקמת שדה התעופה הבינלאומי בצפון עוד ב-2014. הגיע הזמן להפסיק להבטיח, להפסיק לדבר על החלטות ולהתחיל לממש אותן״.
בין ההבטחות שלא קוימו הזכיר נשיא לשכת המסחר גם את ההחלטה להעביר לצפון את מכון וולקני. ״משרדי ממשלה, כמו משרד הבריאות ומשרד החינוך, קיבלו תוספות תקציביות של מיליארדים, אבל מערכות חינוך ובתי חולים בצפון עומדים על סף קריסה מחוסר תקציבים״.
במהלך חלקה הראשון של הוועידה נערך אירוע השקה למוסד לבוררות עסקית שהקימה לשכת המסחר לאחרונה. הדיונים וההרצאות בוועידה עוסקים בנושאים מרכזיים בתחום הכלכלה כגון ניהול סיכונים, אתגרי ניהול ההשקעות ב-2018, היערכות העסקים לעתיד, מיזוגים ורכישות, תמונת מצב העסקים בישראל ב-2018 וחדשנות בעסקים.