שחרור מיוחל

מה על יבואן לעשות לאחר שהכין הניירת הנדרשת, הישג תעודות, דאג לסימון בעברית ושלח טופס בקשה לשחרור הטובין? ד"ר צבי קרן מפשט את סבך התקנות והדרך שמוצר צריך לעבור בכדי לקבל אישור תו תקן ממכון התקנים


00:00 ,04.08.2011 מאת: מערכת פורט2פורט

יבואן הביא משלוח של טובין ולאחר שעשה שיעורי בית, הכין את כל הניירת הנדרשת ממנו, השיג תעודות מחו"ל, דאג לסימון בעברית, בדק מהן הדרישות בתקן, ביצע בדיקת אב טיפוס ובשלב האחרון אף שלח טופס בקשה לשחרור הטובין ביחד עם חשבון הספק ושטר המטען למרכז השרות ליבואנים (מש"י) של המעבדה במכון התקנים המטפלת בטובין שהביא. מה הלאה? כיצד העסק זורם מבלי להיתקע?

ראשית יש לזכור שבמכון התקנים הישראלי ישנן חמש מעבדות גדולות המטפלות בייבוא טובין:

באגף תעשייה:

  • המעבדה לחשמל
  • המעבדה לאלקטרוניקה ותקשוב
  • המעבדה למכניקה, הידרוליקה ואנרגיה
  • המעבדה לכימיה וטקסטיל.

באגף בניין:

  • המעבדה לחומרי בניין

כל מעבדה בודקת ומשחררת אך ורק את הטובין השייכים לה ועל כן חשוב שטופס הבקשה וכל החומר הנלווה יגיע למש"י המתאים. כאשר החומר ששלח היבואן (או מיופה כוחו – בדרך כלל, סוכן המכס) מגיע למרכז השירות, הבקשה לשחרור הטובין נרשמת במחשב המרכזי ומספר הבקשה נשלח ליבואן.בשלב הבא מועברת הבקשה לטיפולו של הנציג הטכני.תפקידו של הנציג הטכני לקבל החלטה איך וכיצד לשחרר את הטובין.

הנציג הטכני בודק את הבקשה (עם כל המסמכים שלה) ושם לב במיוחד לנקודות הבאות:

  • האם קיים תיק מוצר בתוקף (כלומר האם הטובין הללו נבדקו כבר במכון בעבר ויש תעודת בדיקה)?
  • האם חשבונית הספק מפורטת וברורה?
  • האם יש התאמה מלאה בין חשבונית הספק, שטר המטען וטופס הבקשה?
  • האם הוגשו כל המסמכים? הצהרות? תעודות מחו"ל? וכדומה.
  • האם התקן חל על הטובין המיובאים או לא?
  • לאיזו קבוצת דוייטש שייכים הטובין שהובאו ארצה?
  • האם הלקוח "מפר אמון"?
  • האם הלקוח נמצא במסלול ירוק? זהב?
  • האם לטובין המיובאים יש "תו תקן" ישראלי?

לאור הבדיקה הנ"ל וממצאיה, מחליט הנציג הטכני האם לשחרר את הטובין ולתת להם אישור תקן רשמי (אישור ת"ר); להוציא אישור להוצאת דוגמא מן המכולה (משלוח) על מנת להעבירה למכון התקנים לבדיקה ולעכב את המשלוח בנמל; לשחרר את הטובין מהנמל תחת ערבות בנקאית ולבצע בהמשך נטילה ממחסן היבואן לצורך בדיקת המכון; לשחרר את הטובין מהנמל תחת התחייבות של היבואן ולבצע בהמשך נטילה ממחסן היבואן לצורך בדיקת המכון; לתת אישור תל"ח (תקן לא חל).

לכל אחת מן ההחלטות האלו יש מסלול המשך שונה, אך בכולן (למעט ההחלטה הראשונה והאחרונה) שיווק הטובין ומכירתם יתעכב. ההחלטה הראשונה (לשחרר את הטובין מיידית) הינה נדירה למדי ומתקבלת בעיקר כאשר לטובין יש תו תקן ישראלי ואילו האפשרות האחרונה מאפשרת את שחרור הטובין היות והתקן למעשה לא חל על המוצר המיובא. בכל שאר המקרים מכירת הטובין תתעכב עד לסיומו המוצלח של התהליך.

קבלת ההחלטה על ידי הנציג הטכני איננה פשוטה ואיננה קלה. בדרך כלל הוא איננו שולט בכל רזי התקינה של כל המוצרים העוברים דרכו ולכן הוא נאלץ להיעזר במהנדסי המעבדה וטכנאיה. לרשותו של הנציג הטכני עומדת מערכת תיקי המוצר של המכון, המערכת הכספית של הלקוח וכן ההיסטוריה שלו. במידה והמוצר המיובא ארצה כבר הובא לישראל בעבר עלי ידי יבואן אחר ונבדק במכון, חייב הנציג הטכני (על פי נוהל העבודה החדש של המכון) להודיע על כך ליבואן ולבצע רק בדיקת השוואה ולא בדיקה מלאה (אב טיפוס). בנוסף מוודא הנציג הטכני שהיבואן איננו מפר אמון (ויש להחמיר איתו) או לחילופין הוא נמצא במסלול "ירוק" וניתן להקל איתו.לאחר קבלת ההחלטה על ידי הנציג הטכני מועברת הבקשה לידיהן המסורות של נציגות השרות- פקידות יבוא אשר תפקידן, למעשה, הוא לשחרר את הטובין על פי ההנחיות של הנציג הטכני.

מתן אישור תקן רשמי לטובין הנמצאים בנמל הינו מצב כמעט בלתי אפשרי. כל מוצר המגיע ארצה גם אם מכון התקנים כבר בדק אותו בעבר והכין עבורו תיק מוצר- חייב להיבדק בדיקה נוספת, קצרה, לאמת שהמשלוח החדש זהה לחלוטין לאב הטיפוס שנבדק ואושר. ברוב המקרים הבדיקה לוקחת זמן ולכן לא סביר שהטובין יקבלו מיידית אישור תקן. ברוב המקרים הטובין ישתחררו למחסן היבואן או תחת התחייבות של היבואן או בתוספת הפקדת ערבות בנקאית על סך 30% מערך הטובין.

לכן, תפקיד נציגת השרות הינו:

  • לוודא תחילה שהיבואן איננו לקוח סגור (אין לו חוב כספי למכון התקנים).
  • לבקש מן היבואן התחייבות שלא ימכור ו/או ישווק את הטובין עד לסיום הבדיקות על ידי המכון.
  • לבקש, במידה וכך החליט הנציג הטכני, מן היבואן, ערבות בנקאית על סך 30% מערך הסחורה ולפחות 1,000 דולר.
  • להפיק אישור לשחרור הטובין מחזקת המכס ומהנמל.
  • להפיק חשבונית עבור האישור.
  • לפתוח הזמנה ליחידת הזיהויים והנטילות של המכון לביצוע נטילה של דוגמא מן הטובין לצורך בדיקה.
  • ברוב המקרים אף לפתוח הזמנות לבדיקת הטובין במעבדה.

במידה וכל הסעיפים מתקיימים יקבל היבואן (בדרך כלל באמצעות סוכן המכס) את האישור לשחרור. כיום, בעת כתיבת שורות אלו, האישור הינו למעשה אישור על עמידה בהוראות הממונה על התקינה. בעתיד הקרוב, עם כניסתה של המערכת החדשה (מיט"ב) לעבודה במכון התקנים, האישור יהיה לשחרור הטובין מן הנמל בלבד. אישור התאמה לתקן יינתן אך ורק בתום הבדיקה של מכון התקנים.

עם קבלת האישור ממכון התקנים (אישור ת"ר היום או אישור שחרור בעתיד), משחרר סוכן המכס את הטובין מן הנמל ומעביר את המשלוח למחסן היבואן. על פי נהלי המכון אמור היבואן להודיע למכון התקנים שהטובין אצלו ולתאם מועד לביצוע זיהוי ונטילה במחסניו.נציג המכון יגיע וייטול דוגמא אחת (בדרך כלל) מכל דגם שבמשלוח שחל עליו תקן רשמי ויעביר את הדגמים שניטלו למעבדה הרלוונטית לבדיקה.

עד לתום הבדיקה במכון אסור ליבואן, על פי חוק התקנים, לשווק או למכור את הטובין גם אם הבדיקה תיערך חודשיים ויותר. בפועל, רוב היבואנים אינם ממתינים ומזדרזים למכור את הטובין ולמעשה זו עבירה פלילית.

היות ובידי המכון קיים תיק למוצר שהובא ארצה, ובתיק המוצר נמצאת תעודת אב טיפוס לדגמים שבמשלוח, הרי שהבדיקה אמורה להיות קצרה והיא נערכת על פי נספח מיוחד הנקרא נספח "ש" ובו פירוט הסעיפים בתקן שייבדקו בכל משלוח ותדירות הבדיקות.

רק לאחר סיום הבדיקות, ובמידה והטובין מתאימים לדרישות התקן, יוציא המכון תעודת בדיקה המאפשרת ליבואן למכור את הטובין. בעתיד הקרוב יפיק המכון אישור תקן בנוסף לתעודה ואישור זה יתיר ליבואן למכור ולשווק את הטובין.

מה קורה אם נדרש סילוק ליקוי כלשהו? מה קורה ליבואן שמכר את הטובין לפני תום הבדיקות? מהו מסלול ירוק? זהב? ומיהו יבואן מפר אמון? על כך בכתבה הבאה.